Η Παναγία του Μπαλίνου στην Κωνσταντινούπολη Πήρε Πάλι Ζωή

Ένας ιστορικός ναός της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, η Παναγία του Μπαλίνου στο Φανάρι, πήρε πάλι ζωή. Με αποκλειστική δωρεά του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη, αποκαταστάθηκε η στέγη που είχε καταρρεύσει, όπως και το κατεστραμμένο εσωτερικό του ιστορικού ναού, ενώ έγιναν και τα αναγκαία έργα συντήρησης των εικόνων.

Πρόκειται για τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλίνου, εκκλησία που υπάρχει από τον 16ο αιώνα και έχει συνδεθεί με τη ζωή και τα πάθη μεγάλων φαναριώτικων οικογενειών. Τα «θυρανοίξια» του ιερού ναού τελέστηκαν στην Πόλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Μηνά.

Παναγία

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία του Μπαλίνου προεξήρχε ο ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των τοπικών αρχών της ελληνικής κοινότητας, του γενικού προξένου και άλλων προσωπικοτήτων από την Πόλη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο Βύρων Νικολαΐδης παρέθεσε το ίδιο βράδυ επίσημο δείπνο, που «έντυσε» μοναδικά με τις μουσικές της συνθέσεις η συνθέτης, γνωστή και για τη μουσική επένδυση της πολυβραβευμένης ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», Ευανθία Ρεμπούτσικα.

«Στη σημερινή δραματική συγκυρία έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αρμονική συνύπαρξη θρησκειών, τόνισε ο Βύρων Νικολαΐδης κατά την ομιλία του και πρόσθεσε: Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεισφέρω στη διατήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού κομματιού της ιστορίας του ελληνισμού στην Πόλη. Η επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Παναγίας του Μπαλίνου συνιστά πράξη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα χρέος προσωπικά για εμένα. Είναι ένα έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα, δημιουργεί μια πολιτιστική γέφυρα αγάπης, σεβασμού και συνύπαρξης των ανθρώπων. Νιώθω ευλογημένος που αξιώθηκα να επιστρέψω στην Πόλη λίγο από την αγάπη που μου έμαθε και μου έδωσε».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Oφειλή εκ των Πρωτίστων, η Οποία Βαρύνει Όλους μας»

Στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς γένους μας αποτελεί «οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, με ιδιαίτερη προθυμία και ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να ευλογήσει τα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας μετά την ολοκλήρωση των ανακαινιστικών εργασιών.

«Την αξιέπαινον αυτήν πρωτοβουλίαν του Βύρωνα Νικολαΐδη θεωρούμεν ως απόφασιν εμμονής εις τα πάτρια, παραμονής ενταύθα και συνεχίσεως της ζωής της Κοινότητος Μπαλίνου, εντός των κόλπων της όλης ομογενείας της Πόλεως, η οποία και αυτή θα συνεχίση την ζωήν και την ιστορίαν της υπό τας πτέρυγας της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε: «Τέκνα αγαπητά εν Κυρίω, να απορρίπτετε και να αποκρούετε τα κατά καιρούς ακουόμενα εκ διαφόρων κατευθύνσεων, εξ απερισκεψίας ή, όπερ χείρον, μετά ποικίλων σκοπιμοτήτων συνδεόμενα, φληναφήματα περί επαπειλουμένων και επερχομένων κινδύνων διά την συνέχισιν της εδώ παρουσίας μας. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν κινδυνεύει από τίποτε και από κανένα, διότι ο Θεός ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα και θα συνεχίση να είναι προστάτης του έως της συντελείας του αιώνος! Έχετε εμπιστοσύνη εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν και εις την διορατικότητά της, και ακολουθήτε εν παντί τα κελεύσματά της! Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία υπήρξε ανέκαθεν προστάτις της προόδου, των φώτων, και σε χρόνους ευδίας και σε καιρούς δυσχειμέρους. Και όμως, ευρέθησαν και ευρίσκονται άνθρωποι “κινούντες την πτέρναν κατά του ευεργέτου”, οι οποίοι κατηγορούν την Εκκλησία ως μεσαιωνική και σκοταδιστική. Το Φανάρι, το κέντρο της Ορθοδοξίας, είναι γεμάτο από φως – το ανέσπερον φως της Αναστάσεως, το ιλαρόν φως Εκείνου, ο Οποίος διέλυσε όλα τα σκοτάδια και είπε με θεϊκή αυτογνωσία: “Εγώ ειμι το φως του κόσμου· ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής”. Μπορεί ο αριθμός των ενοριτών του Μπαλίνου να είναι μικρός, ελάχιστος, αλλ’ εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα στην Πόλιν αυτήν, ουδέποτε αξιολογήσαμε ή εβασίσαμε τα καθ’ ημάς εις τους αριθμούς, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι “ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ᾽ εν τω ευ το πολύ” και ότι ο Θεός δύναται και “εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ” (Ματθ. γ´, 9)».

Στην τελετή παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο κ. Βύρων Νικολαΐδης που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των ανακαινιστικών έργων, εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων από το εξωτερικό και παράγοντες της ομογένειας της Πόλης, καθώς και πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Ο Παιδότοπος στη Χαλκηδόνα

Η PeopleCert και ο ιδρυτής και διεύθυνων σύμβουλος Βύρων Νικολαΐδης συνεχίζει την υλοποίηση πολύπλευρων προσφορών στην ελληνική εκπαίδευση της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τις υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο για τη συνέχιση των σπουδών τους, συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου παιδότοπου στην Ιερά Μητρόπολης Χαλκηδόνος, στην ανατολική πλευρά της Πόλης.

Ο παιδότοπος αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στον χώρο της εκπαίδευσης στην Πόλη καθώς δίνει την ευκαιρία στα νήπια να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και τα βοηθά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες όπως η γραφή και η ανάγνωση. Επιπλέον, η PeopleCert έλαβε την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει όλους τους πίνακες των τάξεων του Ζωγραφείου με διαδραστικούς πίνακες, προσφέροντας έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών στους μαθητές όλων των τάξεων.

Για τον κ. Β. Νικολαϊδη, παιδί εκπαιδευτικών, η παιδεία αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για τη διατήρηση και ευημερία του ελληνισμού. Μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και των αξιών, όπως υπογραμμίζει «οι νέες γενιές διατηρούν τη σύνδεσή τους με την πολιτιστική κληρονομιά».

Στην εγκαίνια του παιδότοπου παρευρέθηκε ο Α.Θ. Παναγιώτης, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που τέλεσε τον αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως λειτουργίας του. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και πολλοί άλλοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες, καθώς και ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, χορηγός του κοινωφελούς έργου.

Στην ομιλία του ο Α.Θ. Παναγιώτης τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για τον ελληνισμό της Πόλης, υπογραμμίζοντας ότι τα σχολεία πάντα αποτέλεσαν βασικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού στην πόλη και ότι η διάδοση των ελληνικών γραμμάτων αποτελεί διαρκή μέριμνα της Εκκλησίας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

PeopleCert: Νέα Μεγάλη Εξαγορά Αμερικανικής Εταιρείας

PeopleCert: Υποτροφίες σε Νέους με Καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+