Οι Πανηγυρικές 29ες «Νύχτες Πρεμιέρας» | Εσείς τι θα Πρωτοδείτε;

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 η συνέντευξη Τύπου του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή τους, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της προέδρου της κινηματογραφικής εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα.

Ο κ. Λουκάς Κατσίκας και η γενική διευθύντρια, Τατιάνα Παππά, υποδέχτηκαν το κοινό που παρακολουθούσε τη συνέντευξη Τύπου με φυσική παρουσία στον κινηματογράφο αλλά και σε ζωντανή μετάδοση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ εδώ.

Η κ. Τατιάνα Παππά καλωσόρισε τους θεατές και ξεκίνησε την εκδήλωση μιλώντας για το 13ο Athens Open Air Film Festival, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Την καλοκαιρινή δράση των «Νυχτών Πρεμιέρας», που «μεγαλώνει κάθε χρόνο και ταξιδεύει πια σταθερά στο Αιγαίο με την υποστήριξη του Mykonos Art Festival, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σερίφου», ενώ άπλωσε τη θερινή κινηματογραφική του μαγεία σε όλη την Αθήνα με μια σειρά αξέχαστων προβολών κλασικών ταινιών αλλά και την πανελλήνια πρεμιέρα της «Ανατομίας μιας Πτώσης», που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. 


Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά για τη συνδιοργάνωση και αμέριστη συμβολή του και στα δύο φεστιβάλ τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων και κάλεσε κοντά της την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό και εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Η κ. Νίκη Αραμπατζή αναφέρθηκε με χαρά στην απόλυτη σύνδεση του φεστιβάλ με την πολιτιστική ζωή της Αθήνας 29 χρόνια τώρα και έδωσε συγχαρητήρια που «κάθε χρόνο ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, κρατώντας την ποιότητά του σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα», ενώ έκλεισε τον λόγο της με την ευχή «οι αίθουσες να κατακλυστούν από θεατές που θα απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία του κινηματογράφου, που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εμπειρία προβολής».


Έπειτα, η κ. Τατιάνα Παππά ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής και το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη γενναία στήριξη, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού για την Αιγίδα και την υποστήριξη, ενώ ανακοίνωσε με χαρά τα εγκαίνια της συνεργασίας με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και ευχαρίστησε τον κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο για τη στήριξη και την αναγνώριση στην προσφορά και στο έργο του φεστιβάλ. 

Στη συνέχεια, η κ. Τατιάνα Παππά ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της διοργάνωσης και υποδέχτηκε στη σκηνή την κ. Αγάπη Κεφαλογιάννη, senior programme manager NOVA, του Μεγάλου Χορηγού του φεστιβάλ, «μιας δημιουργικής σχέσης που βασίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό και την εμπιστοσύνη». Η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Χαιρόμαστε πολύ που η NOVA στηρίζει για 2η χρονιά τις “Νύχτες Πρεμιέρας”, αυτό το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ στην πόλη της Αθήνας, και ευχόμαστε να συνεχίζουμε να συμπλέουμε και τα επόμενα χρόνια. Ως NOVA στηρίζουμε έμπρακτα τις εγχώριες παραγωγές και έχουμε φτάσει να μετράμε 120 ταινίες, ενώ διευρύνουμε τη στήριξή μας και σε σειρές». 

Παρουσίαση Προγράμματος

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό και, πριν ξεκινήσει την παρουσίαση του προγράμματος της 29ης διοργάνωσης, ανέφερε: 

«Τι είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ πέρα από τις ταινίες που προβάλλει, τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί, το κοινό που υποδέχεται, τις προτάσεις που συστήνει, τις ανακαλύψεις και συγκινήσεις που μοιράζεται με τους αγαπημένους του θεατές; Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ είναι πάνω απ’ όλα η αίθουσα. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει φεστιβάλ. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει σινεμά. Και χωρίς αυτή δεν υπάρχει πολιτισμός, εκτός κι αν ως πολιτισμός γίνεται πλέον αντιληπτή η συνήθεια της οικιακής ψυχαγωγίας κι αν ως αίθουσα έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε το σαλόνι, το καθιστικό ή την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μας. 

Για τον λόγο αυτό, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” θα ήθελε πολύ να γιορτάσει και πάλι ανοιχτόκαρδα με τους θεατές και με την πόλη του, έχοντας μάλιστα να παρουσιάσει ένα από τα πιο δυνατά και πλούσια σε περιεχόμενο προγράμματά του. Όμως το να γιορτάζει ξέγνοιαστο, ειδικά φέτος, σημαίνει να εθελοτυφλεί, να προσπερνά επιπόλαια τη σκληρή αλήθεια. 

Ποια είναι η αλήθεια αυτή; Ότι το κέντρο της πρωτεύουσας, που κάποτε φιλοξενούσε τις περισσότερες αίθουσες του αστικού χάρτη, συρρικνώνεται και σταδιακά αφανίζεται. Τα σινεμά χάνονται το ένα μετά το άλλο. Ύστερα από το μαράζωμα των αιθουσών ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ, τα αγαπημένα «σπίτια» των “Νυχτών Πρεμιέρας”, χωρίς τα οποία τίποτα δεν ήταν ποτέ ξανά ίδιο, άλλο ένα «σπίτι» του φεστιβάλ και του αθηναϊκού κοινού υποχρεώνεται τώρα να κλείσει. Αυτή τη φορά είναι το ΙΝΤΕΑΛ, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με ιστορία 102 ετών, στο οποίο μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν αμέτρητες γενιές θεατών.

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, και για το ζοφερό μέλλον που ξημερώνει για τη βιωσιμότητα της αίθουσας στην πρωτεύουσά μας και για τη βιωσιμότητα της κινηματογραφικής εμπειρίας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» φέτος θέλουν πολύ, αλλά δεν μπορούν να χαρούν και να γιορτάσουν. Ίσα ίσα που, κάθε προβολή την οποία θα φιλοξενούν στο ΙΝΤΕΑΛ, θα είναι και σαν ένας μικρός και πικρός αποχαιρετισμός.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε, συνεπώς, από το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” είναι ένας καημός για όσα ανήμποροι χάνουμε, και η συνειδητοποίηση ενός τέλους. Όχι μόνο για το ΙΝΤΕΑΛ, για κάθε επόμενη αίθουσα που θα ακολουθήσει την άδοξή του κατάληξη. Αλλά και για μια πόλη που χάνει τα σινεμά της. Και μαζί τους χάνει ένα σημαντικό κομμάτι από τον πολιτισμό της». 

Ταινίες Έναρξης και Λήξης

To 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” κάνει πανηγυρική έναρξη την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο ΠΑΛΛΑΣ, με δύο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, δύο ιστορίες αγάπης, την πιο πρόσφατη δημιουργία του Pedro Almodóvar, με τίτλο «Strange Way OF Life» και γοητευτικούς πρωταγωνιστές τους Pedro Pascal και Ethan Hawke, έναν μικρού μήκους θησαυρό που αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Καννών, και τις «Περασμένες Ζωές» («Past Lives») της Celine Song, το θαυματουργό ντεμπούτο που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως και το οποίο ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, να διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα ενός από τα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς: της ταινίας «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» («The Boy and the Heron»), που σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή στο σινεμά του κορυφαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων Hayao Miyazaki.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Ο υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, Πάνος Γκένας, παρουσίασε ένα από τα πιο αγαπημένα δημοφιλή και δυναμικά τμήματα του φεστιβάλ, τις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες». 

Ο κ. Γκένας ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά σάς παρουσιάζουμε τις 47 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος “Ελληνικές Μικρές Ιστορίες” του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”, τη συναρπαστική μας γέφυρα με το νέο, δυναμικό ελληνικό σινεμά. Ευχαριστούμε όλους και όλες για την εμπιστοσύνη, φέτος είχαμε 308 καταθέσεις!  Οι 47 ταινίες που επιλέξαμε και θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος παρουσιάζουν μια δημιουργική ματιά-σχόλιο στην επικαιρότητα, έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ξεχωριστές ερμηνείες, διορατικά βλέμματα στην πραγματικότητα, πειραματικές αφηγήσεις, ευρηματικά animation, ταινίες που έχουν διαπρέψει σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως οι Κάννες, το Κλερμόν Φεράντ, το Λοκάρνο, και ταινίες που πρωτοσυστήνουμε. Σας προσκαλούμε να τις απολαύσετε στο φεστιβάλ».

Ακόμη, ο κ. Πάνος Γκένας παρουσίασε την κριτική επιτροπή του τμήματος που αποτελείται από: τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Aγγελο Φραντζή (πρόεδρο), τον ηθοποιό Ορφέα Αυγουστίδη, την εκδότρια Μαριλένα Καραμολέγκου, την κριτικό κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου και την παραγωγό Βίκυ Μίχα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στα βραβεία του τμήματος, αξίας 11.500 ευρώ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Σχολή Σεναρίου Ant1 και Onassis Award), και ανακοίνωσε ότι τα Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας  –καθώς και εκείνο της Σκηνοθεσίας– συνοδεύονται πλέον από μία πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα ως Crew United Greece.

Masterclass «Fatih Akin, Head on»

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA του ΕΚΚ θα έχουν τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουν ένα masterclass με τίτλο «Fatih Akin, Head on».

O διεθνούς φήμης και βραβευμένος σκηνοθέτης Fatih Akin θα παρουσιάσει ένα masterclass με θέμα τη συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα σκηνοθεσίας (filmmaking) για νέους/ες κινηματογραφιστές/ριες στο Ινστιτούτο Γκαίτε. 

* Δείτε αναλυτικά τις ταινίες του τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», τα βραβεία και την κριτική επιτροπή ΕΔΩ

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

O καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ παρουσίασε τις 16 ταινίες από όλο τον κόσμο που θα διεκδικήσουν φέτος τα Βραβεία «Χρυσή Αθηνά», Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Κοινού Fischer, και αναφέρθηκε στους σκηνοθέτες και στις σκηνοθέτιδες, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις προβολές του τμήματος. 

* Δείτε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ΕΔΩ.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ

To Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ παρουσίασε στο κοινό ο Τάσος Αλευράς, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και συνεργάτης του φεστιβάλ στο τμήμα παραγωγής, λέγοντας: «Για το φετινό μας φεστιβάλ έχουμε επιλέξει 11 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που θα διαγωνιστούν για τη “Χρυσή Αθηνά”, που μας έρχονται από κάθε άκρη του πλανήτη και συγκεντρώνουν αρκετά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, δοσμένα πάντα με τη δόση καλλιτεχνίας που εξυπηρετεί αυτή τη διπλή ιδιότητα των ταινιών τεκμηρίωσης, να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν παράλληλα». 

* Δείτε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ ΕΔΩ.
* Δείτε τους/τις διεθνείς καλεσμένους/ες ΕΔΩ

Αφιερώματα

WELCOME TO THE PLEASUREDOME: 14 (ΑΓΡΙΕΣ) ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ SCALA CINEMA

«Το λονδρέζικο “Scala” στάθηκε για κάτι παραπάνω από μια δεκαετία η πιο εκλεκτική art house αίθουσα της Αγγλίας. Μέσα της απέκτησαν την κινηματογραφική τους παιδεία σκηνοθέτες όπως ο Christopher Nolan, ο Martin McDonagh, ο Peter Strickland, ο Ben Whitley, ο Mary Harron κ.ά. Μάλιστα, ο Christopher Nolan εξακολουθεί να κουβαλά στο πορτοφόλι του την ετήσια κάρτα μέλους που είχε βγάλει ώστε να επισκέπτεται την αίθουσα όσο το δυνατόν συχνότερα». Διαβάστε τη συναρπαστική συνέχεια στο κείμενο του κ. Λουκά Κατσίκα ΕΔΩ.  

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, και με αφορμή την πρεμιέρα του απολαυστικού ντοκιμαντέρ τους «Scala!», θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φεστιβάλ, η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Jane Giles, που υπήρξε υπεύθυνη προγράμματος στο «Scala», και ο συν-σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ali Catterall.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Οι Διχασμένοι» του David Cronenberg, «Ms.45» του Abel Ferrara, «Το Άγγιγμα του Ζεν» του King Hu, «Αίμα και Μαύρη Δαντέλα» του Mario Bava, «Οι Μαχητές» του Walter Hill, «Variety» της Bette Gordon, «Ο Ένοικος» του Roman Polański, «Ταξί για τα Αποχωρητήρια» του Frank Ripploh, «Thundercrack!» του Curt McDowell, «Η Κραυγή που Σκοτώνει» του Jerzy Skolimowski, «Φίλησέ με Θανάσιμα» του Robert Aldridge, «Ανήθικες Ιστορίες» του Walerian Borowczyk, «Out of the Blue» του Dennis Hopper.

* Διαβάστε αναλυτικά για το αφιέρωμα ΕΔΩ.    

ΑΦΙΕΡΩΜΑ DISNEY 100: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ

Το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», σε συνεργασία με τη VISA, συμμετέχουν στον παγκόσμιο εορτασμό των «100 χρόνων Disney» και τιμούν 100 χρόνια ζωηρής φαντασίας και πάθους για τις ιστορίες.

* Διαβάστε αναλυτικά για το Αφιέρωμα DISNEY 100 ΕΔΩ

ΟΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» ΤΟΥ SCORSESE και ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Η πλέον προσδοκώμενη δημιουργία της χρονιάς, και το αναμφισβήτητο γεγονός του φετινού προγράμματος, είναι η πανελλήνια πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας του Martin Scorsese με τίτλο «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» και πρωταγωνιστές τους Leonardo DiCaprio και Robert De Niro.

Στο πλαίσιο των 29ων «Νυχτών Πρεμιέρας» περιλαμβάνονται όμως κι άλλες πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως το αριστουργηματικό «Άγνωστοι Μεταξύ μας» του Andrew Haigh με τους Paul Mescal και Andrew Scott, το «May December» του αγαπημένου μας Todd Haynes, το «Θηρίο» του Bertrand Bonello, το «Anselm 3D» του Wim Wenders, τα βραβευμένα στο Φεστιβάλ Βενετίας (και μίνι σκάνδαλο στη χώρα τους, την Πολωνία) «Πράσινα Σύνορα» της Agnieszka Holland, τα βραβευμένα στις Κάννες «Ξερά Χόρτα» του Nuri Bilge Ceylan, η βραβευμένη στη Βενετία«Πρισίλα» της Sofia Coppola, το «Dream Scenario» του Kristoffer Borgli με τον Nicolas Cage, το βραβευμένο στη Βενετία «Memory» του Michel Franco με τους καταπληκτικούς Jessica Chastain και Peter Sarsgaard, το «Περασμένο Καλοκαίρι» της Catherine Breillat, το «Κόκκινο Νησί» του Robin Campillo, το «The Royal Hotel» της Kitty Green και το «The Teachers’ Lounge» του İlker Çatak, που «σε λίγους μήνες θα βρίσκεται στην πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας».  

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Η συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε με την παρουσίαση από την υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ, Μαρία Ναθαναήλ, των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, η οποία ανέφερε ότι η ομάδα «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προσπαθήσαμε να διευρύνουμε το κοινωνικό αποτύπωμα του φεστιβάλ μέσα από μια σειρά δράσεων, που επιμεληθήκαμε με φροντίδα και περήφανα σας παρουσιάζουμε».  

Ειδικότερα, η συνέντευξη Τύπου καθώς οι οι τελετές έναρξης και λΛήξης του φεστιβάλ, παραγματοποιούνται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη συνεργάτιδα του φεστιβάλ κ. Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Επιπλέον, το φεστιβάλ, πιστό στην κοινωνική του πολιτική, προσφέρει και στη φετινή διοργάνωση 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, ενώ υποστηρίζει και προωθεί την ανθρωπιστική δράση της οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος», η οποία φέτος θα διαθέσει όλα τα έσοδα που θα προκύψουν στους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας. 

Τέλος, οι 29ες «Νύχτες Πρεμιέρας» περιλαμβάνουν μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

* Το σποτ της 29ης διοργάνωσης δημιούργησαν οι TROUT Creative Hub και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Έρχονται οι «Νύχτες Πρεμιέρας» με Διπλή Πανηγυρική Τελετή Έναρξης

«Ράδιο Μέτρονομ» | Ανήλικοι Ρουφιάνοι σε Δράση (και Απόγνωση)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+