Η Τέχνη του “Εδώ και Τώρα” στην Ανοιξιάτικη Αθήνα

Το επόμενο διάστημα, η πόλη της Αθήνας αφιερώνεται στη σύγχρονη τέχνη με πλήθος από εκθέσεις που θα τρέχουν παράλληλα, καλώντας το κοινό να συμμετέχει και να γνωρίσει από κοντά καλλιτέχνες και δράσεις που συνθέτουν την πολυποίκιλη τέχνη του “εδώ και τώρα”.

Για να σας βάλω στο κλίμα, χωρίς να πελαγώσετε, θα σας αναφέρω τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε έκθεσης και θα σας ευχηθώ καλή περιήγηση! #MustSeeContemporaryArt

Waiting for the Barbarians

Waiting for the Barbarians exhibition, Athens Biennale.

Ας ξεκινήσουμε με την Athens Biennale. Στις 5 Απριλίου με την έκθεση Waiting for the Barbarians, σε επιμέλεια της Μεραρχίας της Καρδιάς και του Ξίφους, εγκαινιάζεται το πρόγραμμα δράσεων της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας που θα λάβει χώρα στο Μπάγκειον (Πλατεία Ομονοίας 18), και η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018. Οι επιμελητές μας ρωτούν “είμαστε μάρτυρες της έλευσης των Βαρβάρων ή της εξημέρωσης του Βαρβαρικού;” και μας καλούν να εξετάσουμε την έννοια του “Βαρβάρου”, όπως έχουν αντίστοιχα αναζητήσει προηγούμενες Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης και της Ιρλανδίας.

Επετειακή Έκθεση Βραβείων ΔΕΣΤΕ

Την ίδια ημέρα εγκαινιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Επετειακή Έκθεση Βραβείων ΔΕΣΤΕ. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 18 χρόνων διοργάνωσης ενός σημαντικού θεσμού, το μουσείο θα φιλοξενήσει έργα των 9 βραβευθέντων καλλιτεχνών από το 1999 έως και το 2015. Η έκθεση μας καλεί να ξαναδούμε τη νέα καλλιτεχνική δύναμη που ορίζει την έννοια της σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζοντας τους ανερχόμενους Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς των τελευταίων ετών.

Documenta 14

 

Το διάστημα 6–8 Απριλίου εγκαινιάζεται η πολυαναμενόμενη και άκρως επιδραστική Documenta 14, η οποία, για πρώτη φορά και κατ’ εξαίρεσιν, συνδιοργανώνεται από την ιδρύτρια πόλη Κάσελ και την Αθήνα, προσδοκώντας μέσα απ’ το έργο ανερχόμενων διεθνών καλλιτεχνών να σχεδιάσει “έναν πολιτικό και ποιητικό χάρτη της Ευρώπης διαφορετικό από εκείνον που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση”. Φέρνοντας λοιπόν κοντά καλλιτέχνες, ακτιβιστές, θεωρητικούς, μετανάστες, και άλλους, στοχεύει με πειραματισμούς να παρουσιάσει την έννοια της “ελευθερίας” πέρα από εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά όρια, παρουσιάζοντας τις ιδεολογικές αντιθέσεις του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού κόσμου. Ρίξτε μια ματιά στους εκθεσιακούς χώρους και τους συνεργαζόμενους φορείς της documenta 14 στην Αθήνα εδώ.

Paratoxic Paradoxes

Paratoxic Paradoxes exhibition, Eva Koťátková, Stomach of the world, 2017, film still, courtesy of the artist.

Κλείνοντας το αφιέρωμα στη σύγχρονη τέχνη, στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Οδού Πειραιώς) τρέχει από την προηγούμενη εβδομάδα έως τις 25 Μαΐου η έκθεση Paratoxic Paradoxes. Η έκθεση παρουσιάζει “μια πρωτότυπη ‘κάψουλα’” με έργα έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ερευνούν τη σύνδεση της περιβαλλοντικής κρίσης “με κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής”.

Αρθρογράφος

Ιστορικός Τέχνης και Εκτιμητής-Σύμβουλος Έργων Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης, όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της μέσα από τη στήλη "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός