Ω, ναι! Είναι αυτές οι περίεργες, μικρές σκηνές της Αθήνας όπου το θέατρο επιστρέφει στην πηγή του. Το «Μιστέρο Μπούφο» του Dario Fo στο θέατρο Άβατον, σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη και με τους ηθοποιούς της ομάδας «Sussurus Theatre Group», είναι ένα comfort θεατρικό έργο με χιούμορ και δράμα για τους ανθρώπους που παραμένουν ευαίσθητοι.
Στην παράσταση συνυπάρχουν η κωμωδία και η τραγωδία. Το απλό και το φανταστικό γίνονται οχήματα ουσίας, αγκαλιάζουν τη σάτιρα και μας πάνε πίσω στον πυρήνα του θεάτρου.
Η Χριστίνα Κουρλίτη, ο Σταύρος Μόσχης, ο Αλέξανδρος Σάουκ και η Αλεξάνδρα Σταμούλη βγάζουν ψυχή στη σκηνή και καταπιάνονται με το έργο του Dario Fo, εμπλουτίζοντάς το με όμορφα, ανθρώπινα κείμενα του Θανάση Τριαρίδη. Χρησιμοποιούν το σώμα τους, τη φωνή τους, μερικά κρουστά και 4 χρωματιστά φουλάρια, ένα μπαγλαμαδάκι κι ένα σκαμπό για να μας αφηγηθούν 6 ιστορίες εμπνευσμένες από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού.
Αν και έχω αλλεργία στις θρησκείες, ο τρόπος προσέγγισης σε ένα ξεκαθαρισμένο, για μένα, ζήτημα με κράτησε και με συνεπήρε. Η ομάδα των τεσσάρων ηθοποιών κατάφερε να μιλήσει πολιτικά, να θίξει αιώνια ζητήματα μέσα σε 70 λεπτά και να συγκινήσει χωρίς να γίνει μελό ή διδακτική, ενώ ήταν όσο ιερόσυλο χρειαζόταν. Μου άρεσε η χρήση των ήχων αλλά και των φωτισμών, και καθώς η σκηνή είναι «καθαρή» από αντικείμενα, οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν αρκετά το σώμα τους σε μια ιδιότυπη «παντομίμα».
Το «Μιστέρο Μπούφο» καταπιάνεται με το κωμικό και το δραματικό, τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της ίδιας σκηνής. Στο κέντρο διαδραματίζονται τα «επεισόδια» του Fo, ενώ ανάμεσα σε κάθε ιστορία οι ηθοποιοί μεταφέρονται στην άκρη της σκηνής, εκ περιτροπής κάθονται στο σκαμπό και αφηγούνται τις αγωνίες του Τριαρίδη.
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον, ίσως ο Σταύρος Μόσχης έχει έναν πόντο παραπάνω χάρη και στις φαρμακερές ατάκες που εκτοξεύει. Η Χριστίνα Κουρλίτη με την Αλεξάνδρα Σταμούλη στους γυναικείους ρόλους των Γραφών έχουν ζεστασιά και εκφραστικότητα στο παίξιμό τους, ενώ ο Αλέξανδρος Σάουκ «δένει» την ομάδα ως ήρεμη δύναμη. Η Γιώτα Σερεμέτη, την οποία είχα δει χρόνια πριν στο «Δεσποινίς Τζούλια», μοιράζει όμορφα τις σκηνές και είναι αυτή που με τα αγνά της υλικά φτιάχνει μια συνολικά όμορφη, αυθεντική παράσταση.
Στους μονολόγους επί του σκαμπό, με συγκίνησε ιδιαίτερα τόσο η αναφορά στην «Καζαμπλάνκα», διότι θεωρώ και εγώ ένα μικρό παράσημο ζωής να έχεις να μοιραστείς «ένα Παρίσι» με έναν άλλο άνθρωπο, όσο και η αναφορά στα ορφανά της Αιθιοπίας. Να σημειώσω ότι ο Θανάσης Τριαρίδης έχει όντως υιοθετήσει ένα παιδί από την πολύπαθη χώρα.
Υπάρχει μια ωραία ιστορία πίσω από το έργο. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στις καθολικές εκκλησίες παρουσιάζονταν τα λεγόμενα «λειτουργικά δράματα», που αποσκοπούσαν στην προσέλκυση των πιστών. Απλοί άνθρωποι αναπαριστούσαν σκηνές από τις Γραφές, με τη θεματολογία να είναι αρκετά «βαριά». Για τον λόγο αυτό έμπαιναν πρόσθετες μερικές εμβόλιμες κωμικές σκηνές, που παίζονταν από τους γελωτοποιούς της εποχής, οι οποίοι δεν φοβούνταν να ασκήσουν κριτική στην Εκκλησία και στο κατεστημένο.
Ο Dario Fo, μέσα από έρευνα, αναμόρφωσε και διασκεύασε τις ιστορίες αυτές, φτιάχνοντας το «Μιστέρο Μπούφο», μια σειρά αυτοτελών ιστοριών θρησκευτικού περιεχομένου υπό μορφή μονολόγων, τις οποίες παρουσίαζε ο ίδιος σε ένα τρίωρο one man show.
Αξίζει τον κόπο να το δείτε. Δεν είναι μια μεγάλη παραγωγή, δεν είναι θεατρικό έργο με πλοκή, δεν έχει σκηνικά. Είναι χειροποίητο, έχει μεστό, ανθρώπινο λόγο και έρχεται από νέα πρόσωπα που κάνουν κάτι με αγάπη, μεράκι και επαγγελματισμό.
- Extra tip: Η συνεχής μουσική αναφορά στο «Σιγά μην Κλάψω», ένα τραγούδι που τελικά έχει μετατραπεί σε ύμνο ενάντια στον κάθε φόβο, ήταν εξόχως ανατριχιαστική.
Συντελεστές
Κείμενα: Dario Fo, Θανάσης Τριαρίδης | Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη | Σκηνικά-Κοστούμια-Σχεδιασμός φωτισμών: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου | Μουσική επιμέλεια: Η ομάδα | Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου | Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξάνδρα Σταμούλη
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Κουρλίτη | Σταύρος Μόσχης | Αλέξανδρος Σάουκ | Αλεξάνδρα Σταμούλη
Πληροφορίες
Κάθε Κυριακή στις 21:00 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2024 – εκτάκτως την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου | Θέατρο Άβατον: Ευπατριδών 3 Κεραμεικός | Τηλ.: 210 3412689
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Είδαμε το «1975» | Επιστροφή στο Μέλλον