22:02 ώρα Ελλάδας, Σάββατο 30 Μαΐου 2020. Καθηλωμένοι μπροστά στις οθόνες μας για να παρακολουθήσουμε μια ιστορική στιγμή. Την πρώτη εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα ιδιωτικής εταιρίας, της Space-X στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και την πρώτη εκτόξευση από αμερικανικό έδαφος από το 2011.
Η αποστολή Demo-2 του Space-X έχει ως σκοπό να ανοίξει τις πόρτες του διαστήματος για πτήσεις εμπορικού σκοπού. Και έχει ως βάση τη συνεργασία ιδιωτικών εταιριών με κρατικούς οργανισμούς, των Space-X και NASA στην προκειμένη περίπτωση. Είναι τα πρώτα βήματα ώστε το είδος μας να γίνει πολυ-πλανητικό, όπως αναφέρθηκε κατά τη ζωντανή μετάδοση της NASA. Να μπορέσει να αποικήσει δηλαδή και άλλους πλανήτες εκτός από τον δικό μας.
22:21… παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα. Έχουν δώσει το ΟΚ για την εκτόξευση. Ένα λεπτό ακόμα. Ο καιρός είναι ευνοϊκός, όλα τα τεστ ήταν θετικά, οι αστροναύτες είναι στη θέση τους και όλα είναι έτοιμα!
3…2…1…εκτόξευση! Προσωπικά, με μαγεύουν αυτές οι εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα. Και τι δε θα έδινα να ήμουν εκεί, να μπορούσα να την δω από κοντά. Δεν είναι μόνο το θέαμα, αλλά και τι συμβολίζει αυτό το θέαμα. Για μένα συμβολίζει την πρόοδο της επιστήμης και τεχνολογίας χάρη στη συνεργασία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων. Ανθρώπων από κάθε υπόβαθρο, καταγωγή, φυλή, χωρίς προκαταλήψεις, που δούλεψαν μαζί για την τεχνολογική εξέλιξη του είδους μας. Για να ξεπεράσουμε τα όρια της Γης και να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε σε άλλους κόσμους. Να εξερευνήσουμε το άγνωστο Σύμπαν που μας περιβάλλει.
Η αποστολή Demo-2 είχε ως σκοπό να μεταφέρει τους αστροναύτες Robert Behnken and Douglas Hurley της NASA στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) με το διαστημικό όχημα Crew Dragon της εταιρίας Space-X, το οποίο βρισκόταν πάνω στον πύραυλο Falcon 9. Η εκτόξευση γίνεται από το Kennedy Space Center της NASA και είναι το τεστ ώστε να δοθεί το ΟΚ για εμπορικού τύπου πτήσεις του Crew Dragon στον ISS. Τα τεστ ήταν σημαντικά ώστε να βεβαιωθούν ότι το σύστημα μεταφοράς του πληρώματος λειτουργεί αποτελεσματικά. Το ίδιο και για την κάψουλα Crew Dragon, τις στολές του πληρώματος, τον πύραυλο Falcon 9, καθώς και την πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τις στολές: το κράνος κατασκευάστηκε με 3D εκτυπωτές! Και οι αστροναύτες ήταν πολύ ικανοποιημένοι με τις νέες στολές τους!
Αν και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του είδους μας, η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε καθώς και αυτών που εξερευνούμε είναι πολύ σημαντική. Και δε θα πρέπει να το ξεχνάμε.
2,5 λεπτά περίπου μετά την εκτόξευση, το Falcon 9 αποχωρίζεται και συνεχίζει η μικρότερη ρουκέτα για 6 λεπτά περίπου, με πορεία εκτός ατμόσφαιρας της Γης. Όταν βγει εκτός ατμόσφαιρας, κάτι το οποίο το καταλάβαμε από τον μικρό δεινόσαυρο που άρχισε να αιωρείται μέσα στην κάψουλα, καθώς βρέθηκε σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, το Crew Dragon αποχωρίζεται από τον μικρότερο πύραυλο και συνεχίζει την πορεία του προς τον ISS. Από τη στιγμή που θα βρεθούν εκτός ατμόσφαιρας της Γης, οι αστροναύτες έχουν τον έλεγχο του διαστημικού οχήματος Crew Dragon και πραγματοποιούν 2 τεστ ώστε να βεβαιωθούν ότι μπορούν να πιλοτάρουν το όχημα σε περίπτωση που ο αυτόματος πιλότος σταματήσει να λειτουργεί. Στόχος των μελλοντικών αποστολών είναι να μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 4 άτομα και φορτίο της τάξης των 100 κιλών, αυξάνοντας τις μέχρι τώρα δυνατότητες.
Επιτυχία! 19 ώρες σε τροχιά γύρω από τη Γη για να φτάσουν στον διεθνή διαστημικό σταθμό, όπου γίνεται η σύνδεση του οχήματος Crew Dragon με τον ISS. Εκεί συναντούν τα 3 μέλη της αποστολής Expedition 63 και θα παραμείνουν στον διαστημικό σταθμό από έναν έως τέσσερις μήνες. Το Crew Dragon, για τους σκοπούς της αποστολής Demo-2, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη για 110 μέρες. Μελλοντικά, θα μπορεί να παραμείνει μέχρι και 210 μέρες. Στη συνέχεια θα επιστρέψει τους αστροναύτες στη Γη, όπου θα πέσει στον Ατλαντικό ωκεανό δίπλα στη Φλόριντα. Το πλήρωμα θα παραληφθεί από το πλοίο ανάκτησης της SpaceX και θα επιστρέψει στην αποβάθρα στο Cape Canaveral. Η επόμενη προγραμματισμένη αποστολή είναι για τις 30 Αυγούστου με το Crew-1.
Η Space-X κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με πυραύλους που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Αν και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του είδους μας, η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, καθώς και αυτών που εξερευνούμε, είναι πολύ σημαντική. Και δε θα πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν αξίζει, στο όνομα της εξέλιξης και της προόδου, να καταστρέφουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: το φυσικό μας περιβάλλον. Κάθε εταιρεία, Space-X ή άλλη, καθώς και κάθε κρατικός οργανισμός θα πρέπει να λειτουργούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μας είτε αυτό είναι η Γη ή ο χώρος εκτός Γης.
Φέτος, λόγω της πανδημίας μάθαμε όλοι να πλένουμε τα χέρια μας σωστά. Καιρός να μάθουμε επιτέλους να μαζεύουμε και τα σκουπίδια μας, σε Γη και διάστημα. Η Space-X κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με πυραύλους που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Στην περίπτωση της αποστολής Demo-2, ο πύραυλος Falcon 9 επέστρεψε στη Γη όπου και προσγειώθηκε ελεγχόμενα και κάθετα, όπως και απογειώθηκε! Η αποβάθρα βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή της Φλόριντα και φέρει το χαρακτηριστικό όνομα “Of course I still love you”.
Είναι πάντως άξιο απορίας, πώς μια εταιρεία και ένας άνθρωπος, ο Elon Musk, που βλέπουν μακριά στο μέλλον της ανθρωπότητας και μας φαντάζονται σαν ένα είδος που θα αποικήσει άλλους πλανήτες, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που να φρενάρουν την έρευνα για την εξερεύνηση του διαστήματος από τους επιστήμονες. Ο λόγος για τους αστερισμούς δορυφόρων (Satellite constellations), για τους οποίους έγραψα πέρσι, όταν οι πρώτοι 60 δορυφόροι της Space-X μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και έκανα ένα λάιβ πρόσφατα. Σκοπός να προσφέρουν ασύρματο ίντερνετ ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης. Το τίμημα: τεράστιο! Το κόστος στην αστροφυσική τεράστιο. Στην έρευνα και σε κόστος λειτουργίας και συντήρησης των τηλεσκοπίων. Το τίμημα στο φυσικό μας περιβάλλον, άγνωστο. Η λύση; Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα είμαστε σε συζητήσεις μεταξύ Space-X και διεθνούς αστρονομικής ένωσης (IAU) για λύσεις. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Αλλά χωρίς νομοθεσίες που να προστατεύουν το περιβάλλον μας, καθώς και την έρευνα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με γνώμονα το κέρδος.
Πηγές:
https://www.space.com/spacex-crew-dragon-demo-2-step-by-step.html
https://www.space.com/spacex-crew-dragon-tremor-dinosaur-doll.html
https://www.space.com/spacex-nasa-astronaut-launches-american-spaceflight-moment.html