Είκοσι Καλοκαιρινές Ιστορίες στον Athina 9.84

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Κάποιοι νιώθουν πως ο χρόνος κυλάει πολύ αργά και σε άλλους τρέχει με ταχύτητα φωτός.. Συνειδητοποιήσαμε αρκετά την πληγή που άνοιξε ο covid-19, όχι μόνο σε ότι αφορά την υγεία μας αλλά και σε θέματα που αφορούν την οικονομία. Κάποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από άλλους, όπως παράδειγμα του τουρισμού ή των καλλιτεχνών. Αφενός, οι ακυρώσεις και οι αναβολές σε θεατρικές παραστάσεις δημιουργούν στασιμότητα αφετέρου προσπαθώντας να παρακολουθούμε με αισιόδοξη ματιά, ανακαλύπτουμε πως υπάρχουν λύσεις.

Με αφορμή αυτόν τον προβληματισμό, ο Δήμος της Αθήνας και ο ραδιοφωνικός σταθμός 9.84 αποφασίζουν να κρατήσουν συντροφιά στους Αθηναίους τα βράδια του Ιουλίου, στηρίζοντας τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου ανέθεσε στον Γιώργο Νανούρη την παρουσίαση καλοκαιρινών ιστοριών. Εκείνος, με τη σειρά του, επέλεξε τα κείμενα και κάλεσε είκοσι εξαιρετικούς, αγαπημένους ηθοποιούς να τα διαβάσουν.

Υπό την έγκριση συγγραφέων και εκδοτικών οίκων που συντόνισε η Ελεονώρα Ορφανίδου και την ηχογράφηση στο στούντιο του σταθμού από τον Πάνο Αργύρη, το νέο project θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 6 Ιουλίου και θα συνεχιστεί ως την Παρασκευή 31 του μήνα!

Έχουμε την χαρά να μας εξηγήσει αναλυτικά ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης την υλοποίηση αυτή της ιδέας.

Γιατί ο 9.84 και γιατί είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες;

Η καλή διάθεση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου στήριξε αυτή την δράση για να υποστηρίξει τους ηθοποιούς με ένα διαφορετικό τρόπο. Αν και έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, η ιδέα αυτή την φορά ήταν να κρατήσουμε συντροφιά στους ανθρώπους της πόλης μας που δεν θα φύγουν διακοπές, όχι μόνο με την μουσική αλλά και με αφήγηση διαφορετικών ιστοριών με άξονα μόνο το καλοκαίρι. Έτσι, επέλεξα είκοσι ηθοποιούς, έναν για κάθε ημέρα να αφηγηθεί μια ιστορία με έναν ξεχωριστό τρόπο ώστε να μας μεταφέρουν σε μια καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Ποιος είναι ο ρόλος και η σημασία της αφήγησης μέσω ραδιοφώνου σε μια εποχή που τείνει να γίνεται digital;

Αναγκαστικά και σταδιακά όλοι συμβάλουμε μοιραία στην εποχή του digital και έτσι έχουμε την ευκαιρία να συγχρονιζόμαστε με την εποχή και να μπορούμε να εκπέμπουμε διαδικτυακά. Από την άλλη πλευρά, η αμεσότητα του ραδιοφώνου ως το πιο παλιό και φυσικό μέσο είναι μια συνήθεια που μας αρέσει και δύσκολα θα εξαλειφθεί. Οι αφηγήσεις υπήρχαν επίσης παλαιότερα και η ανάγκη για περισσότερη επικοινωνία εφόσον αποκλειστήκαμε από τα θέατρα, μας ενέπνευσε για ανατροφοδότηση της ιδέας και πραγματοποίησης της σε ένα καλοκαιρινό mood.

Με τι κριτήριο επιλέξατε τις συγκεκριμένες ιστορίες; Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Αυτό που εξαρχής ήθελα, ήταν είκοσι ιστορίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Ρομαντικές ή δραματικές, σύγχρονες ή πιο παλιές, ο στόχος ήταν να υπάρχει η ποικιλομορφία ως προς το στυλ τους με αναφορά το καλοκαίρι. Επίσης, σε αυτό στηρίζεται η επιλογή των είκοσι τόσο ξεχωριστών ηθοποιών για την αφήγησή. Μέσα από αυτή την ευκαιρία, διαπιστώσαμε πως από τις δυσκολίες της εποχής μπορούμε να βρούμε τρόπους να συνυπάρχουμε και να κρατήσουμε το πνεύμα του ηθοποιού παρόλο την απόσταση που δημιουργήθηκε. Επαναφέρουμε αυτό που οι παλαιότεροι ηθοποιοί αφηγούνταν μέσω του ραδιοφώνου, εκφράζοντας με έναν μοναδικό τρόπο την δύναμη του πνεύματος καλλιεργώντας την φαντασία.

Πόσο ελκυστικό είναι να ακούς ιστορίες μέσω ραδιοφώνου από το να τις διαβάζεις σε ένα βιβλίο; Η αλληλεπίδραση είναι πιο έντονη;

Όταν οι ιστορίες είναι μικρές, όπως αυτές που θα ακούσουμε, έιναι πιο εύκολο και ευχάριστο να τις ακούμε είτε καθισμένοι σε μια πολυθρόνα χαλαροί είτε πρόκειται για ένα ευχάριστο διάλειμμα από την δουλειά μας για να μας ανανεώσει. Από την άλλη, όταν έχουμε να κάνουμε με ιστορίες μεγάλης πλοκής, συνήθως είναι καλύτερα να τις διαβάζουμε από το βιβλίο διότι αρκετές φορές τις σταματάμε ή τις ξαναρχίζουμε σε διάφορα τακτά χρονικά διαστήματα όταν το διάβασμα διαρκεί πάνω από δύο ώρες.

Αντικατοπτρίζουν οι ιστορίες την εποχή μας;

Οι είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες δεν έχουν κοινή πορεία με αυτό που ζούμε σήμερα. Δημιουργείτε η αίσθηση της καλοκαιρινής αύρας παρά ο προβληματισμός του σήμερα. Όμως επειδή αρχίζει από τη εποχή του Παπαδιαμάντη μέχρι τους σύγχρονους συγγραφείς της εποχής μας, απεικονίζονται διάφορες εποχές που ίσως έχουμε ξεχάσει. Στην αφήγηση των ιστοριών από την αρχή μέχρι το τέλος τους, θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις διαφορές από τον τρόπο γραφής που χρησιμοποιούσαν τότε και πως έχει εξελιχθεί ως σήμερα, μέχρι την τόση διαφορετική ατμόσφαιρα που υπήρχε. Αντιλαμβανόμαστε πόσο δημιουργική είναι η σύνδεση μεταξύ του βιβλίου και του ραδιοφώνου εξελίσσοντας το κομμάτι της φαντασίας μας με τον πιο ανάλαφρο και ουσιαστικό τρόπο. Το πρόγραμμα των εβδομάδων θα το βρείτε στο site του σταθμού εδώ.   Είμαστε εδώ να σας κρατήσουμε κάθε βράδυ παρέα με τον πιο όμορφο τρόπο και να ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι μαζί! Καλή ακρόαση…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+