Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κι Όμως Κάποιοι Πρωτοτυπούν

Ημέρα Αγίου Βαλεντινου

Κάποιοι περιμένουν πώς και πώς την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κάποιοι άλλοι λατρεύουν να τη μισούν, καθώς φαίνεται – μια τάση που μάλλον κερδίζει έδαφος. Σε ένα κατάστημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Etsy, το World Of Twigg, οι πωλήσεις των καρτών κατά του Αγίου Βαλεντίνου ξεπέρασαν φέτος τις πωλήσεις των καρτών του Αγίου Βαλεντίνου. «Έχουν σχεδόν εξαντληθεί», δήλωσε η σχεδιάστρια καρτών Holly Showell.

Εκτός από τους αδιάφορους δηλαδή, υπάρχουν και εκείνοι που επιδιώκουν να γιορτάσουν αλλά με τον δικό τους τρόπο, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνει σοκολατένιες καρδιές και κόκκινα τριαντάφυλλα. Στο Etsy, εκτός από τις συγκεκριμένες κάρτες, βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία από μπλουζάκια, αυτοκόλλητα και άλλα δωράκια κατά της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Κάποια από τα μότο που χρησιμοποιούνται σε αυτά είναι: «I don’t need a Valentine, I need a nap» (=δεν χρειάζομαι έναν Βαλεντίνο, χρειάζομαι έναν υπνάκο), «Ew, Valentine’s Day» (=Ίου! Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου), «Cupid rhymes with stupid» (=ο έρωτας κάνει ρίμα με τον ηλίθιο).

Επίσης, το Κέντρο Διάσωσης Ζώων του Μπρίστολ ζήτησε από τους υποστηρικτές του να δωρίσουν 5 λίρες για να γράψουν το μικρό όνομα ενός προσώπου της επιλογής τους στον πάτο ενός αμμοδοχείου για γάτες. Η φιλανθρωπική οργάνωση βιντεοσκοπεί τις γάτες που χρησιμοποιούν το αμμοδοχείο και μοιράζεται τη «φωτογραφική ή βιντεοσκοπημένη απόδειξη» στα social καθημερινά μέχρι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως, πράγματι, υπήρχε ζήτηση.

Στη Royal Vauxhall Tavern στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, η 14η Φεβρουαρίου θα γιορταστεί με «hate, venom and gore» (=μίσος, δηλητήριο και αίμα) σε έναν χορό κατά της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν έναν διαγωνισμό «χάλια κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου», ένα παιχνίδι «τυφλού ραντεβού» με χαρακτήρες από ταινίες τρόμου και μια «ντίσκο για ραγισμένες καρδιές», όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούν να χορέψουν μόνο με διάσημα τραγούδια για χωρισμούς.

Τελικά, ποιος γιορτάζει πιο πανηγυρικά την Ημέρα του Βαλεντίνου –ίσως αναρωτηθεί κάποιος–, αυτοί που ακολουθούν στερεοτυπικά τα της ημέρας ή εκείνοι που θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε αυτή; Σίγουρα δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στον τρόπο με τον οποίο θέλει καθένας από εμάς να εκφράσει την αγάπη. Μπορεί, όμως, στη δεύτερη περίπτωση η γιορτή να συνοδεύεται με περισσότερο κέφι – τολμούμε να υποθέσουμε.

Ωστόσο, εκτός από εκείνους που αντιστέκονται και καταγγέλουν, με τον τρόπο τους, την εμπορευματοποίηση της ημέρας, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να γιορτάσουν αλλά δεν μπορούν. Ένας χριστιανός άγιος που στέλνει… σήματα καρδιάς δεν είναι τόσο δημοφιλής σε χώρες όπου τα αυστηρά ήθη καταδικάζουν εκδηλώσεις αυτού του τύπου. Άλλωστε, θεωρούν τη γιορτή ξένη και ανήθικη, ανησυχούν για τη δημοφιλία της και φτάνουν μέχρι και να εκδώσουν διατάγματα απαγόρευσής της, που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύονται ακόμα και με συλλήψεις.

Μια Γιορτή Ηθικής Παρακμής

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου

Στη Σαουδική Αραβία τα ανθοπωλεία γιορτάζουν πια ανοιχτά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, παλιότερα όμως έκρυβαν τα κόκκινα λουλούδια. Ο εορτασμός της ημέρας ήταν απαγορευμένος επειδή δεν συμβάδιζε με την ισλαμική αντίληψη περί ευπρέπειας και όσοι αντάλλασσαν δώρα και λουλούδια διέτρεχαν τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές αρχές – και αυτό μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια.

Η αλλαγή ήρθε αφότου ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman αφαίρεσε πολλές εξουσίες από την Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, μια υπηρεσία που κάποτε ήταν επιφορτισμένη με την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών κανόνων. Από τότε οι Σαουδάραβες έχουν αγκαλιάσει τη γιορτή και, συν τοις άλλοις, οι τιμές των «απαγορευμένων καρπών» εκφρασης της αγάπης τους, τα λουλούδια και τα συναφή δωράκια, έγιναν πιο προσιτές.

Περίπου την ίδια εποχή που γινόταν νόμιμος ο εορτασμός της ημέρας στη Σαουδική Αραβία, στο Πακιστάν απαγορευόταν. Το 2016, ο τότε πρόεδρος Mamnoon Hussain προέτρεψε τους Πακιστανούς να αποφύγουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, λέγοντας σε μια συγκέντρωση –κυρίως φοιτητριών– πως «δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό μας». Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν τις δηλώσεις του και κατάφεραν να αποσπάσουν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απαγορευτική απόφαση. Το 2017, ένα διάταγμα απαγόρευε κάθε ίχνος εορτασμού της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου από τους δημόσιους χώρους, καθώς και την πώληση σχετικών με την ημέρα δώρων.

Οι αρχές της Μαλαισίας επίσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν τους εορτασμούς. Το 2005, το Συμβούλιο Φάτβα, το οποίο ερμηνεύει τον ισλαμικό νόμο και εκδίδει διατάγματα, κήρυξε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντίθετη με το Ισλάμ επειδή παραπέμπει στον χριστιανισμό. Αν και ομάδες χριστιανών προσπάθησαν να κερδίσουν μια επανεξέταση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η σχέση μεταξύ της σύγχρονης Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και του χριστιανισμού είναι μικρή, η απαγόρευση παρέμεινε.

Στην πορεία έγιναν έως και συλλήψεις ζευγαριών που θεωρούνταν ύποπτα, δηλαδή ότι γιόρταζαν την ημέρα. Μάλιστα, το 2011, οι αρχές στο Σελανγκόρ και στην Κουάλα Λουμπούρ στόχευσαν ζευγάρια σε ξενοδοχεία και δημόσια πάρκα, σύμφωνα με το BBC, θέλοντας να δείξουν πως η ημέρα είναι συνώνυμη «με κακές δραστηριότητες».

Οι θρησκευτικές αρχές στο Ιράν, πάλι, ζητούν τη βοήθεια του… κοινού για τη δίωξη αυτών που γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αψηφώντας τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η ημέρα είναι χαρακτηριστική της ανηθικότητας και της δυτικής παρακμής και έχει απαγορεύσει τα σύμβολά της ως αντίθετα στην πολιτισμική παράδοση της χώρας.

Αλλά η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει τόσο δημοφιλής, που ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές ενθαρρύνουν τώρα τον εορτασμό μιας αρχαίας ιρανικής γιορτής, της Sepandārmazgān. Η γιορτή, που πέφτει στις 23 Φεβρουαρίου, είναι γνωστή ως περσική ημέρα αγάπης προς τιμήν του Σπανταρμάντ, μιας ζωροαστρικής θεότητας που συμβολίζει τη στοργική σύζυγο.

Αλλά και στην Ινδία, η γιορτή βρίσκεται στο στόχαστρο των ακραίων Ινδουιστών εθνικιστών. Μια αξιοσημείωτη εκστρατεία κατά του Αγίου Βαλεντίνου επικεντρώθηκε σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 2015, ένα περιθωριακό ακροδεξιό ινδουιστικό πολιτικό κόμμα απείλησε να εξαναγκάσει τα άτομα που έκαναν δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να παντρευτούν ή απείλησε ότι θα αναγκάσει όποιον διαπιστώσει ότι γιορτάζει δημόσια σε αυτοσχέδιο γάμο.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Υψηλές Προσδοκίες για τη Χρονιά του Δράκου

«Ο Έρωτας Περνάει από το Στομάχι» | Υπάρχουν Aφροδισιακές Tροφές;

Ζήσε και Άσε τους Άλλους να Ζήσουν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+