Instagram Kids: Στο Βωμό του Κέρδους

Instagram Kids

H είδηση μου φάνηκε βγαλμένη από το σύμπαν του Black Mirror. Το Facebook αναβάλλει το λανσάρισμα του Instagram Kids, της εφαρμογής που είχε σχεδιαστεί για παιδιά κάτω των 13 (!) ετών, εν μέσω κριτικής.

“Ενώ επιμένουμε στην ανάγκη να αναπτύξουμε αυτήν την εμπειρία, αποφασίσαμε να διακόψουμε αυτό το έργο”, έγραψε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, σε σχετικό blogpost. “Αναβάλλεται” σημαίνει, όμως, ότι η εταιρεία δεν το βάζει κάτω. Όσο για το τι επίδραση θα είχε η “εμπειρία” στην οποία αναφέρεται, μια γεύση την παίρνουν ήδη οι χρήστες της πλατφόρμας καθημερινά, παγκοσμίως.

Όταν η Ζωή Βρίσκεται στα Likes

Κάποιοι κολλημένοι στην οθόνη τους, σκρολάροντας ατελείωτα την ώρα που βρίσκονται σε μια παρέα. Το πρωί που θα ξυπνήσουν και το βράδυ πριν κοιμηθούν. Όταν πάνε στην τουαλέτα και στον δρόμο από και προς τη δουλειά. Άλλοι ζώντας με την αίσθηση ότι “αν δεν το ανεβάσεις δεν έγινε” για κάθε στιγμή της ζωής τους που δυνητικά μπορεί να βγάλει προς τα έξω την εικόνα που επιθυμούν.

Ή μετρώντας likes, comments, follows. Συγκρίνοντας -πάντα συγκρίνοντας- τη δική τους “εμπειρία” με την εμπειρία των άλλων.

To Instagram Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία των Νέων

Σήμερα το πρωί διάβαζα στους New York Times το άρθρο της συγγραφέως Laura McKowen, η οποία συγκρίνει -με βάση τη δική της “εμπειρία”- το Instagram με τον αλκοολισμό που βίωσε νωρίτερα στη ζωή της. Εξηγεί ότι για όλα τα “καλά” που της έδινε η πλατφόρμα, απλά δεν αξίζει. Είναι όμως μία ενήλικας που είχε διαμορφώσει την προσωπικότητα της πολύ πριν από την επέλαση των social media. Πόσο πιο δύσκολο είναι να πάρουν μια τέτοια απόφαση οι νέοι που “μεγαλώνουν” μέσα σε αυτά;

Το ότι η επέκταση της βάσης των χρηστών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορική απόφαση για την εταιρεία, με τεράστια δυνητικά έσοδα σε βάθος χρόνου είναι μια άλλη ιστορία. Την οποία όμως όλοι εμείς, που περιμένουμε πότε η “εμπειρία” θα φτάσει και στα δικά μας παιδιά, δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Μόλις προχθές η Antigone Davis, η παγκόσμια επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, βρέθηκε ενώπιον μιας επιτροπής Γερουσιαστών στις ΗΠΑ για να δώσει απαντήσεις για το περιεχόμενο αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται σε εκτενή έρευνα της εταιρείας που καταδεικνύει σημαντικό πρόβλημα ψυχικής υγείας στους εφήβους από τη χρήση του Instagram, την οποία όμως υποβαθμίζει δημοσίως.

Απτόητη η Εταιρεία

Αν κρίνουμε από το πώς εξελίχθηκε η συνεδρίαση, η εταιρεία δεν μοιάζει να πτοείται ιδιαίτερα από όλα αυτά και εμμένει στην ανάγκη να αναπτύξει “την εμπειρία”, που θα διαφέρει από το ενήλικο Instagram, με το σκεπτικό ότι άτομα αυτής της ηλικίας -δηλαδή παιδιά- είναι ήδη στις πλατφόρμες αυτές και σε εφαρμογές που δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτά.

“Θέλουμε να παρέχουμε στους γονείς τους τα εποπτικά εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να διαχειριστούν τον χρόνο που ξοδεύουν” τα παιδιά στις πλατφόρμες αυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Davis.

Το ότι η επέκταση της βάσης των χρηστών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορική απόφαση για την εταιρεία, με τεράστια δυνητικά έσοδα σε βάθος χρόνου είναι μια άλλη ιστορία. Την οποία όμως όλοι εμείς, που περιμένουμε πότε η “εμπειρία” θα φτάσει και στα δικά μας παιδιά, δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

COP26: Θα Χάσουμε την Τελευταία, Μεγάλη μας Ευκαιρία;

Γιατί δε Λέω στην Κόρη μου ότι Είναι Όμορφη

Η Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Περνάει από το Χέρι μας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+