Οι αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα γίνουν και υπό τη βαριά σκιά των δύο τυφώνων, πρώτα της Helene και λίγο μετά του Milton, που έπληξαν πρόσφατα τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Άραγε, μπορεί να επηρεάσουν οι δύο αυτοί καταστροφικοί τυφώνες το εκλογικό αποτέλεσμα; Θα είναι η διαχείριση της κλιματικής κρίσης εκ μέρους των υποψηφίων κριτήριο για τους πολίτες;
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι και οι δύο έγιναν ισχυρότεροι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, καθώς το ρεκόρ ζέστης στον Κόλπο του Μεξικού ενίσχυσε τους τυφώνες με πιο δυνατούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η κλιματική κρίση μόλις και μετά βίας εμφανίστηκε στην εκστρατεία της Κamala Harris, παρά την υποστήριξή της στη νομοθεσία που υπέγραψε ο Joe Biden για μεγάλη οικονομική ενίσχυση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Από την πλευρά του δε ο Trump έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «γιγαντιαία απάτη», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η άνοδος της θάλασσας θα δημιουργήσει περισσότερες περιουσίες παρά θιν’ αλός. Όσο για τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Ron DeSantis, είχε απορρίψει την ιδέα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί απειλή για τη Φλόριντα. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες είχε υπογράψει νόμο για τη διαγραφή του όρου «κλιματική αλλαγή» από τα κρατικά νομοθετήματα!
Πράγματι, είναι άλλα τα θέματα, όπως η οικονομία, η μετανάστευση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, που έχουν κυριαρχήσει στον προεκλογικό λόγο και στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων. Ωστόσο, το Environmental Voter Project, μια ομάδα που επιδιώκει να αυξήσει τη συμμετοχή των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον αλλά δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2020 ή έκτοτε, υπολογίζει ότι υπάρχουν 230.000 «ψηφοφόροι για το κλίμα» στην Αριζόνα και 250.000 στην Πενσυλβάνια, σε δύο πολιτείες των οποίων το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί σε μόλις λίγες χιλιάδες ψήφους.
Αντέχει η Τσέπη σου Έναν Τυφώνα;
Kαθώς οι πρόσφατοι τυφώνες στοίχισαν τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε «ζωές που έγιναν συντρίμμια», ένα μεγάλο ερώτημα που ήρθε στην επιφάνεια ήταν και το κατά πόσο «θα άντεχε η τσέπη κάποιου για να προφυλαχθεί από έναν τυφώνα». Φυσικά, η ίδια ερώτηση με παραλλαγές θα μπορούσε να ισχύει σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου σημειώνονται καταστροφές.
Τα ποσά που αναφέρονται μόνο για την εξασφάλιση μιας άλλης, σίγουρης στέγης κατά τους δύο τελευταίους αυτούς τυφώνες είναι ιλιγγιώδη. Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να φύγουν για να προστατευθούν λένε πως ξόδεψαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες δολάρια για να φτάσουν σε ασφαλές μέρος και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο –ή γίνονται ακόμα πιο μελανά– αν λάβουμε υπόψη ότι σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντας, το 2021, το 43% των κατοίκων είχε δηλώσει ότι διέθετε κάτω από 1.000 δολάρια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Τις παραμονές της έλευσης του Milton, οι εξωφρενικές τιμές των πτήσεων, των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είχαν γίνει ανέκδοτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πού θα μπορούσε να πάει, αναρωτιόταν μια γυναίκα στο TikTok, με έξι παιδιά και τέσσερα σκυλιά; Πολλά καταφύγια δεν δέχονταν καν κατοικίδια ζώα. Πόσο θα μπορούσε να στοιχίσει ένα κατάλυμα για να τους στεγάσει; Πολλά χρήματα ασφαλώς, που δεν διέθεταν. Από την άλλη, μια κάτοικος στη Βόρεια Καρολίνα ανέφερε πως θεωρούσε τυχερό τον εαυτό της που είχε τη δυνατότητα να κλείσει ένα Airbnb προς 5.000 δολάρια – με την ελπίδα ότι μέρος αυτών θα κάλυπτε και η ασφαλιστική της. Ήξερε πως πολλοί άλλοι δεν είχαν να διαθέσουν αυτά τα ποσά.
Αν και υπήρχαν διαθέσιμα δωρεάν καταφύγια σε όλες τις κομητείες της Φλόριντας για τις οποίες είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης, καθώς και υπηρεσίες μεταφοράς, δεν είχαν όλοι πρόσβαση σε αυτά ή στα καταφύγια μπορεί να μην επέτρεπαν και τα κατοικίδιά τους.
Τα λεγόμενά τους –αυτών και πολλών άλλων– επιβεβαιώνει και μια έκθεση του Fox Business από το 2017, που είχε υπολογίσει πως η προετοιμασία για τον τυφώνα και η εκκένωση θα μπορούσε να κοστίσει σε μια μέση οικογένεια έως και 5.000 δολάρια. Eν τω μεταξύ, όσο περισσότερο παρατείνει κάποιος την παραμονή του σε μια προς εκκένωση περιοχή τόσο πιο δαπανηρή προβλέπεται να είναι η διαφυγή του. Μελέτη του 2011 είχε υπολογίσει ότι το κόστος εκκένωσης για έναν τυφώνα κατηγορίας 3 θα μπορούσε να αυξηθεί από τα 454 δολάρια 3 ημέρες περίπου πριν από την αναμενόμενη επέλαση του τυφώνα στα 526 δολάρια λίγες ώρες πριν από αυτή – δηλαδή σήμερα περίπου 632-732 δολάρια.
Στοιχίζει Ακριβά να Είσαι Φτωχός
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι άνθρωποι που είχαν λίγα χρήματα ήταν περισσότερο πιθανό να μην μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη φυσική καταστροφή. Και η Ακτή του Κόλπου αντιμετωπίζει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στις ΗΠΑ – και είναι ακριβώς οι περιορισμοί των πόρων που εμποδίζουν πολλούς από τους φτωχούς αυτούς ανθρώπους να εκκενώσουν μια περιοχή.
Αλλά και ο φόβος ότι θα χάσουν τη δουλειά τους μια και, κατά τη διάρκεια του τυφώνα Helene, ένα εργοστάσιο με την επωνυμία Impact Plastics στο Τενεσί φέρεται να είπε στους υπαλλήλους να συνεχίσουν να εργάζονται παρά τις προειδοποιήσεις για πλημμύρες – και ίσως να μην ήταν η μοναδική περίπτωση. Πριν από μερικές μέρες διεξάγονταν έρευνες για την εξαφάνιση έντεκα εργαζομένων της επιχείρησης και τουλάχιστον πέντε από αυτούς βρέθηκαν νεκροί.
Όσο για την παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας, η πολιτεία της Φλόριντας ανέστειλε τα διόδια και ενθάρρυνε τα ξενοδοχεία να καταργήσουν τα τέλη για τα κατοικίδια ζώα. Και διάφορες εταιρείες, κάποιες από τις οποίες είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κερδοσκοπία, παρείχαν υπηρεσίες με μειωμένες τιμές, π.χ. εταιρείες μεταφοράς ή κάποια ξενοδοχεία. Επίσης, 37 πολιτείες έχουν θεσπίσει κάποιου είδους νόμο κατά της υπερτιμολόγησης. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές των προϊόντων και των αγαθών θα είναι αυξημένες μετά την καταστροφή.
Η Μοίρα του Πλανήτη μας;
Σε λίγες εβδομάδες, πολιτικοί και επιστήμονες θα συναντηθούν στην COP29, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Η δέσμευση για τον τερματισμό της καύσης ορυκτών καυσίμων, που είχε καταρχήν συμφωνηθεί στην τελευταία διάσκεψη, απέδωσε μικρούς καρπούς και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι εκπομπές άνθρακα, άρα και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έως ότου βρεθεί κάποια «λύσις», οι καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή θα είναι η μοίρα του πλανήτη μας ή –απ’ ό,τι γίνεται φανερό– η μοίρα κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων του πλανήτη μας.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Κλιματική Αλλαγή Χωρίς Γέφυρες
Μαορί | Μια «Νέα Αυγή» σε Έναν Αγώνα Επιβίωσης
#BraveNewForests: Τα Δασικά Οικοσυστήματα στην Κλιματική Κρίση