Ο Χρήστος Κουλουριώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής, μια περιοχή με μακρά ιστορία γύρω απ’ το κρασί. Η οικογένειά του είχε ιδιόκτητα αμπέλια, ειδικά πριν τη φυλλοξήρα που τα προσέβαλε το 1974, με αποτέλεσμα το κρασί να μη λείπει από τις παιδικές του αναμνήσεις.
Μεγαλώνοντας, διατηρούσε πάντα ενεργό το ενδιαφέρον του για το κρασί. Αν και το βασικό του επάγγελμα είναι Μηχανικός Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων, το 2009 αποφάσισε να ξεκινήσει οινικές σπουδές στο Wine & Spirits Professional Center (WSPC), τις οποίες και ολοκλήρωσε λίγα χρόνια αργότερα, με τον υψηλότερο τίτλο που προσφέρει το WSET του Λονδίνου παγκοσμίως, το Diploma in Wine & Spirits Level 4.
Μη θέλοντας να πάει χαμένος ο κόπος του και οι βαθιές γνώσεις που είχε αποκτήσει γύρω από το κρασί, αποφάσισε να δημιουργήσει το The Knack Project.
Μια Ροκ Νουβέλα Μυστηρίου
Αν μου ζητούσατε να το παρομοιάσω με κάτι, ίσως η πρώτη μου επιλογή να μην ήταν η ροκ μπάντα The Knack, από την οποία έχει πάρει το όνομά του. Περισσότερο μου θυμίζει νουβέλα μυστηρίου, που κρατάει τον αναγνώστη της σε εγρήγορση κάθε στιγμή. Μέσα από το The Knack Project, ο Χρήστος θέλει να δημιουργήσει κρασιά που να σαγηνεύουν, τόσο αρωματικά και γευστικά, όσο και εμφανισιακά. Σκοπός του είναι να δημιουργεί μια μικρή παραγωγή με αξεπέραστη ποιότητα, που να ξαφνιάζει τον καταναλωτή και να τον κάνει να τα αναζητά.
Φανατικός οπαδός της σχολής των νατουραλιστών, και των ελάχιστων παρεμβάσεων στην οινοποίηση διατηρεί μια πολύ στενή και ιδιαίτερη σχέση με το προϊόν του. Τα αμπέλια, όπως και το οινοποιείο του, βρίσκονται στα Μέγαρα, στις πλαγιές των Γερανείων σε υψόμετρο 300 – 600 μ. εκεί όπου ο Χρήστος έχει επιλέξει να ζει μόνιμα, με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.
Περισσότερο μου θυμίζει νουβέλα μυστηρίου, που κρατάει τον αναγνώστη της σε εγρήγορση κάθε στιγμή.
Η δημιουργική του εμμονή με την τελειότητα τον οδηγεί καθημερινά. Η πλειοψηφία των αμπελώνων είναι ηλικίας πάνω των 30 ετών όπου παρεμβαίνει ελάχιστα. Λίγο πριν τον τρύγο κάνει αραίωση φορτίου, που σημαίνει ότι απομακρύνει μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου φρούτου, ώστε να πετύχει τη καλύτερη δυνατή ποιότητα στο τελικό του προϊόν.
Το ίδιο σκεπτικό ακολουθεί και στην οινοποίηση, αφήνοντας τη ζύμωση να ξεκινήσει αυθόρμητα με τις γηγενείς ζύμες χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Δεν σταθεροποιεί ,δεν φιλτράρει, και θειώνει ελάχιστα τα κρασιά, ενώ βασικό του μέλημα είναι να διατηρεί το χώρο του οινοποιείου απόλυτα καθαρό.
Η καλαίσθητη και ίσως ανατρεπτική funky εμφάνιση της φιάλης τραβάει αμέσως το βλέμμα, αφού στην εμπρόσθια ετικέτα απεικονίζεται ένα μυστηριώδες πρόσωπο με δύο όψεις, τις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει από διαφορετικές πλευρές. Εμπεριέχει αρσενικά και θηλυκά στοιχεία, αλλά και διαφορετικές προσωπικότητες, χωρίς όμως να αναγράφεται καμία πληροφορία για το κρασί στην ετικέτα . Ο εξαιρετικής ποιότητας φελλός, αλλά και το κερί με το οποίο σφραγίζεται η φιάλη, ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη.
Τα Όμορφα Πράγματα Θέλουν Χρόνο
Βέβαια, πρόκειται για ιδιαίτερα κρασιά, που δεν απευθύνονται σε όλους. Δεν είναι εκδηλωτικά από την πρώτη στιγμή, αντίθετα, πρέπει να τα εξερευνήσεις με μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή, καθώς προσπαθούν να σε σαγηνεύσουν με την υφή, με τον τρόπο που “τα μασάς”, με την απαλότητά τους, και γι’ αυτό το λόγο μπορεί εύκολα να τα προσπεράσεις, χωρίς να τους δώσεις την κατάλληλη σημασία.
Πρόκειται για ιδιαίτερα κρασιά, που δεν απευθύνονται σε όλους. Δεν είναι εκδηλωτικά από την πρώτη στιγμή, αντίθετα, πρέπει να τα εξερευνήσεις με μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή.
Χρειάζονται το χρόνο τους, καθώς εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ώρας και μεταλλάσσονται, αναδεικνύοντας τη φινέτσα και την ισορροπία που τα χαρακτηρίζει. Εξάλλου, κρασί δεν είναι μόνο η γεύση. Πολλές φορές το τι υπάρχει γύρω απ’ αυτό είναι που κάνει ένα κρασί πραγματικά μαγευτικό, οδηγώντας την εμπειρία σ’ ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο.
Οινικές εκπλήξεις
Προς το παρόν διατίθενται δυο κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων ήπιας φυσικής οινοποίησης, πολύ περιορισμένης παραγωγής. Ένα κόκκινο από Μούχταρο ή Μουχτάρι όπως το αναφέρουν στην περιοχή, και ένα λευκό από Chardonnay. Από τον τρύγο του 2019 ετοιμάζει, επιπλέον, ένα Σαββατιανό και μια Ρετσίνα, επίσης ήπιας φυσικής οινοποίησης, ενώ πειραματίζεται με ένα orange Σαββατιανό.
Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως ο Χρήστος “has the knack”, “το ‘χει”. Διαθέτει το χάρισμα, γι’ αυτό ας αφήσουμε το έργο του να μιλήσει και τα κρασιά του να μας παρασύρουν σε νέα συναρπαστικά ταξίδια.
Τα σημεία όπου μπορείτε να γευτείτε ή να προμηθευτείτε τα κρασιά του The Knack Project είναι η κάβα Mr Vertigo, οι κάβες-wine bars Vintage, Materia Prima, Τανίνη Αγάπη Μου και η ηλεκτρονική κάβα Greece and Grapes.