Καιρός για Οινόραμα!

Για μια στιγμή σκέφτηκα να το παραβλέψω και να γράψω κάτι άλλο στην αθηΝΕΑ weekend, όμως δεν γίνεται να μη σας αναφέρω ότι σήμερα ξεκινάει το Οινόραμα 2017, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο!

23 χρόνια από το λανσάρισμά του, το Οινόραμα διοργανώνεται και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, έναν χώρο που έχει ταυτιστεί με την έκθεση. Εκεί θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε κρασιά από 250 διαφορετικά οινοποιεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μερικές από τις καλύτερες και πιο ακριβές φιάλες του ελληνικού αμπελώνα, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ετικέτες από άλλες χώρες.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στα χιλιάδες μπουκάλια κρασί, είναι δύσκολο για έναν μη επαγγελματία να επιλέξει αυτά που θα δοκιμάσει, γι’ αυτό τόπο λόγο η συγκεκριμένη έκθεση έχει δημιουργήσει δύο πολύ έξυπνα σημεία μέσα στο χώρο.

Το πρώτο σημείο ονομάζεται Οινικές Αποκαλύψεις. Πρόκειται για μια ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου, η οποία θα είναι αφιερωμένη σε πολύ μικρά και άγνωστα οινοποιεία, σε κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου και σε κρασιά ελάχιστης παρέμβασης (φυσικά κρασιά, βιοδυναμικής καλλιέργειας, ζυμωμένα σε αμφορείς, ζυμωμένα με άγριες ζύμες, παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας, κ.ά.), όπου θα μπορεί κανείς να ανακαλύψει κρασιά διαμάντια.

Το δεύτερο σημείο βρίσκεται στην Πλατεία Γευσιγνωσίας του Οινοράματος με θέμα “Discover Greek Wines”. Εκεί θα παρουσιάζονται και φέτος τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (“self-pour”). Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν “ασυνόδευτοι” και με την ησυχία τους 250 κρασιά, κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών. Παράλληλα, οι πιο μοναχικοί wine lovers θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ορισμένα κρασιά με το δικό τους ρυθμό.

Το Οινόραμα συνοδεύεται επίσης από την εβδομάδα κρασιού Athens Wine Week, η οποία φέτος έπεται της έκθεσης (Δευτέρα 13 Μαρτίου με Κυριακή 19 Μαρτίου). Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα διοργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.), σε διάφορα σημεία της πόλης. Στόχος της είναι να καταστήσει το κρασί πρωταγωνιστή της πρωτεύουσας, προκαλώντας αλλά και φιλοξενώντας για μία εβδομάδα διάφορα οινικά δρώμενα υψηλής ποιότητας, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ενδεικτικά, σε μια δράση με όνομα “Μαγειρεύοντας για το Κρασί”, 30 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας προτείνουν ένα μενού τεσσάρων πιάτων με τρία διαφορετικά ποτήρια κρασί στα €29, €39 και €69, με την πραγματική τους αξία να είναι πολλαπλάσια. Στη δράση αυτή συμμετέχουν ακόμα και εστιατόρια πολύ υψηλού επιπέδου, που συνήθως δεν λαμβάνουν μέρος σε συλλογικές δράσεις. Πολλά bars και wine bars από την άλλη, προτείνουν σε τιμή-προσφορά τρία διαφορετικά κρασιά στα €15, ενώ δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που έχουν σχεδιάσει ειδικές γαστρονομικές βραδιές γύρω από το κρασί, με ευφάνταστες προτάσεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ.

Το Οινόραμα διαρκεί από σήμερα έως τη Δευτέρα από τις 12:00 μέχρι τις 19:00 και η είσοδος στην έκθεση κοστίζει €10. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, το οποίο μάλιστα φέτος θα είναι διαφορετικό από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+