Καλοκαίρι 2022 με 22 Βιβλία στο Χέρι

Καλοκαίρι Βιβλίο

Με ένα βιβλίο στο χέρι! Καλοκαίρι 2022. Ζέστη, μια βουτιά να δροσιστούμε ή μια βόλτα σε ένα δροσερό βουνό. Εμείς στην αθηΝΕΑ, όπου και αν πάμε, στις βαλίτσες μας κάπου θα χωρέσουμε ένα δυο βιβλία. Αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια, αλλά και μια ευχάριστη συζήτηση που κάνουμε, μεταξύ μας, στο γραφείο.

Τις αγαπάμε τις τυπωμένες σελίδες, τις ιστορίες τους, τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες. Στο newsletter μας στα μέσα Ιουλίου είχαμε ζητήσει τις προτάσεις σας. Ήρθαν πολλές και διαφορετικές, προσθέσαμε και κάποιες από την ομάδα μας και… ιδού! Καλό καλοκαίρι με 22 προτάσεις!

Ακριβώς σαν Εσένα | Nick Hornby | Εκδόσεις Πατάκη | Μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου

Το ολοκαίνουργιο βιβλίο του Nick Hornby είναι απολαυστικό. Ο συγγραφέας –γνωστός και αγαπημένος από το θρυλικό, ροκ «High Fidelity», που έγινε και κινηματογραφική ταινία με μεγάλη επιτυχία– αυτή τη φορά μας μεταφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο του 2016. Όταν ο Τζόζεφ γνώρισε τη Λούσυ.

Ένα «αντισυμβατικό» –για τα κοινωνικά δεδομένα– ζευγάρι που καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό του παράλληλο σύμπαν, με φόντο τη διχασμένη βρετανική κοινωνία λόγω του δημοψηφίσματος του Brexit.

Η αφήγηση ξετυλίγεται με αμείωτο ενδιαφέρον και εξαιρετικό ρυθμό, χάρη στη σπιρτόζικη γραφή του Hornby και την καλοδουλεμένη μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.

Ένα χαριτωμένο, παράξενα ρομαντικό βιβλίο. Επειδή τελικά, η ουσία του «αγόρι γνωρίζει κορίτσι» δεν αλλάζει και δεν περιορίζεται. Κι όταν είναι δυνατή, παρασύρει τα πάντα μαζί της.

21 Μαθήματα για τον 21ο Αιώνα | Yuval Noe Harare | Εκδόσεις Αλεξάνδρεια | Μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης

Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες;

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι’ αυτήν, το «χάκιν» γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.

Ο Χαράρι ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Στα είκοσι ένα εύληπτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου προβάλλει τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να επιβιώσουμε σ’ έναν κόσμο πολύ διαφορετικό απ’ αυτόν που ζούμε τώρα.

Ο Θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας | Ελένη Κουτσούδη – Ιόλα | Εκδόσεις Μίνωας

Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα που δεν χωρούσε σε κουτάκια. Διέθετε εξαιρετική ευστροφία, που τον οδηγούσε πάντα με επιτυχία στο επόμενο στάδιο. Μέχρι το 1976 τήρησε πιστά την εντολή «Αύξου αεί», που του έδωσε ο πνευματικός του πατέρας Άγγελος Σικελιανός.

Λόγια και μαρτυρίες χωρίς ντοκουμέντα κοσμούν συχνά, ακόμα και σήμερα, διάφορα έντυπα, ενώ ανυπόστατοι ισχυρισμοί αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και με μεγάλη ευκολία, συντηρώντας εις το διηνεκές φαιδρές φαντασιοπληξίες.

Έχοντας αφήσει να αιωρείται μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση, η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα, ανιψιά του Αλέξανδρου Ιόλα, διηγείται την εμπεριστατωμένη ιστορία της ζωής του, καταρρίπτοντας μύθους και παρουσιάζοντας τον Άνθρωπο πίσω από τον Μύθο.

Το Τηλεφώνημα Που δεν Έγινε | Απόστολος Δοξιάδης | Εκδόσεις Ίκαρος

Ψυχαναλυτικό και βαθιά ανθρώπινο. Η περιπέτεια ενηλικίωσης του Απόστολου Δοξιάδη μέσα από μια αυτοβιογραφική ιστορία. Από τις δύσκολες μέρες του οικοτροφείου στην Ουάσινγκτον στην Αθήνα του ’80, ο Δοξιάδης πλέκει μια γλυκόπικρη περιπέτεια, ένα ξεγύμνωμα ψυχής για την έννοια της τέχνης, τον φόβο του θανάτου και τη σχέση πατέρα και γιου.

Ο συγγραφέας δεν φοβάται τις λέξεις και την αποτύπωση των χειρότερων φόβων του στο χαρτί.

Το Σύμπαν στο Τσεπάκι σου | Ελένη Βαρδουλάκη | Εκδόσεις Key Books

Ζούμε πάνω σε μια μπλε μπίλια που αιωρείται στο κενό, ανάμεσα σε δορυφόρους, μαύρες τρύπες, πλανήτες, μετεωρίτες και τρισεκατομμύρια γαλαξίες… Και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ελάχιστα για όσα μας περιβάλλουν. Ίσως γιατί το σύμπαν μοιάζει εξαιρετικά πολύπλοκο.

Με επιστημονική γνώση, απλό λόγο και χιούμορ, η δρ Ελένη Βαρδουλάκη μάς παίρνει από το χέρι σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο: από το Big Bang, τις μαύρες τρύπες και το μυστήριο που τις περιβάλλει μέχρι το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας με τον εποικισμό του Άρη.

Οι 28 αυτοτελείς ιστορίες του βιβλίου μετατρέπουν την αστροφυσική από περίπλοκη και δυσπρόσιτη σε επιστήμη συναρπαστική και βαθιά υπαρξιακή.

Pay Up: The Future of Women and Work | Reshma Saujani | Εκδόσεις Atria

Η ιδρύτρια του Girls Who Code και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Brave, Not Perfect» αντιμετωπίζει το «μεγάλο ψέμα» του εταιρικού φεμινισμού και παρουσιάζει ένα τολμηρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και της ανισότητας που πλήττουν τις εργαζόμενες γυναίκες της Αμερικής σήμερα.

Η Reshma Saujani καταρρίπτει τον μύθο του «να τα έχεις όλα» και αίρει το βάρος που ρίχνουμε στις μεμονωμένες γυναίκες να είναι οι κύριες φροντίστριες και να εργάζονται γύρω από ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για τους άνδρες και από τους άνδρες. Έχει έρθει η ώρα, υποστηρίζει, για καινοτόμο εταιρική ηγεσία, κυβερνητική παρέμβαση και σαρωτική αλλαγή κουλτούρας – ήρθε η ώρα να πληρώσουμε.

Το βιβλίο είναι μια άμεση πρόσκληση για δράση προς τους ηγέτες των επιχειρήσεων, όσο και μια ρεαλιστική σειρά εργαλείων για τις ίδιες τις γυναίκες, το «Pay Up» προσφέρει ένα τολμηρό όραμα για αλλαγή, καθώς η Αμερική ορίζει το μέλλον της εργασίας.

Το Τελευταίο Καλοκαίρι στη Ρώμη | Gianfranco Galligarich | Εκδόσεις Ίκαρος | Μτφρ. Δήμητρα Δότση

Ρώμη, αρχές του ’70. Ο Λέο Γκατζάρα, ένας νεαρός μποέμ από το Μιλάνο, ζει εδώ και μερικά χρόνια στην αιώνια πόλη, στη Ρώμη της dolce vita. Περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε πρόσκαιρες εργασίες, ταπεινά δωμάτια ξενοδοχείων, δείπνα σε πλούσιους και μορφωμένους φίλους του, στοίβες βιβλίων και ποτάμια αλκοόλ.

Τη βραδιά των τριακοστών γενεθλίων του θα γνωρίσει την Αριάννα, μια πληθωρική κοπέλα, σαγηνευτική κι ευαίσθητη μαζί. Ανήμπορη να εκφράσει τα πραγματικά της συναισθήματα, η Αριάννα εισβάλλει στη ζωή του Λέο με την εφήμερη παρουσία της.

Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη Ρώμη. Ένα ξεχασμένο διαμάντι της ιταλικής λογοτεχνίας. Ένα cult μυθιστόρημα που πρωτοανακάλυψε η Natalia Ginzburg, και σήμερα, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 χώρες.

Μεταξύ Τους | Richard Ford | Εκδόσεις Πατάκη | Μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου

Ο Φορντ στα 75 του μνημονεύει τους γονείς του με δύο αφηγήματα, ένα για τον καθένα, γραμμένα με 30 χρόνια διαφορά το ένα από το άλλο. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση του μαζί τους, αυτοβιογραφείται και απαντάει στα ερωτήματά του χαρτογραφώντας παράλληλα τη ζωή στο Νότο στα μέσα του 20ού αιώνα.

Αφότου παντρεύτηκαν οι γονείς του, ήταν συνέχεια μαζί. Καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως πλασιέ, η γυναίκα του τον ακολουθούσε παντού. Μετά από 15 χρόνια γάμου γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ. Η ζωή του ζευγαριού άλλαξε, αφού η μητέρα αναγκάστηκε να μένει στο σπίτι μαζί με τον μικρό. Ο πατέρας ερχόταν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Η σχέση του με τη μητέρα του ήταν ούτως ή άλλως ισχυρή. Για τον πατέρα του όμως θα αποπειραθεί να κάνει μια αναθεώρηση και θα σκεφτεί πράγματα που στην τρυφερή ηλικία δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει.

Πόλεμος και Ειρήνη | Leo Tolstoy | Εκδόσεις Γκοβόστη | Μτφρ. Κοραλία Μακρή

Τι να πει κανείς γι’ αυτό το κλασικό αριστούργημα;

Σπάνια κάποιο ντοκουμέντο, ιστορικό ή καλλιτεχνικό, έχει περιγράψει τόσο ζωντανά και τόσο ανάγλυφα τη ζωή, τον χαρακτήρα και την ψυχολογία του Ρώσου και του ρωσικού λαού της προεπαναστατικής εποχής, όσο το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Leo Tolstoy.

Χάρη στη βαθιά και αναλυτική αυτή ανατομία της ατομικής και ομαδικής ψυχής, το βιβλίο μπορεί να ενδιαφέρει κάθε άνθρωπο οποιουδήποτε γεωγραφικού πλάτους και οποιασδήποτε εποχής.

Έργο που υψώνεται επιβλητικό ορόσημο ζωής και αξεπέραστο πρότυπο τέχνης. Ένας πίνακας της παγκόσμιας ψυχής, όπου αποτυπώνονται οι τιτανικές συγκρούσεις, τα πάθη, οι μικρότητες και το μεγαλείο του Ανθρώπου. Μια μεγαλοφυής μυθιστορηματική σύνθεση-καθρέφτης μιας από τις πιο γόνιμες σε κοινωνικές και θρησκευτικές ζυμώσεις εποχής της Ιστορίας και οδηγός για κάθε εποχή.

The Ministry for the Future | Kim Stanley Robinson | Εκδόσεις Orbit

To 2025 ιδρύεται ένας νέος οργανισμός με σκοπό να υπερασπιστεί τις μελλοντικές γενιές και να προστατεύσει όλα τα ζωντανά πλάσματα στον πλανήτη μας, παρόντα και μελλοντικά. Σύντομα έγινε γνωστός ως «Υπουργείο για το Μέλλον» (Ministry For The Future) και αυτή είναι η ιστορία του.

O θρυλικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Kim Stanley Robinson παρουσιάζει ένα όραμα για την κλιματική αλλαγή που δεν έχει φανταστεί ποτέ κανείς.

Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από μυθοπλαστικές μαρτυρίες, το «The Ministry For The Future» είναι ένα εξαιρετικό αφήγημα: η ιστορία του πώς η κλιματική αλλαγή θα μας επηρεάσει όλους τις επόμενες δεκαετίες.

Το σκηνικό του δεν είναι ένας έρημος, μετα-αποκαλυπτικός κόσμος, αλλά ένα μέλλον που είναι σχεδόν προ των πυλών – στο οποίο καλούμαστε να ξεπεράσουμε τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα άμεσο και εντυπωσιακό, απελπισμένο και ελπιδοφόρο εξίσου, αποτελώντας  ένα από τα πιο δυνατά και πρωτότυπα βιβλία για την κλιματική αλλαγή που έχουν γραφτεί ποτέ.

Μην Πεις Λέξη | Patrick Radden Keefe | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Μτφρ. Κωστής Πανσέληνος

Μια καθηλωτική ιστορία για το πόσο «ανεπαισθήτως» αλλά και πόσο βίαια τα μεγάλα οράματα μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη.

Προϊόν μιας έρευνας σε πολύ μεγάλο βάθος, το βιβλίο του Patrick Radden Keefe, μας εισάγει στον παράλογο κόσμο των Ταραχών (The Troubles) που συγκλόνισαν για πολλές δεκαετίες τη Βόρεια Ιρλανδία και την Αγγλία, πληρώνοντας πολύ υψηλό φόρο αίματος καταμεσής του 20ού αιώνα.

Φανατισμός, αδιαλλαξία, κατάλυση κάθε ανθρώπινης αξίας (ζωή, αγάπη, φιλία, σεβασμός στην άλλη άποψη) στον βωμό του αγώνα, πικρία, απογοήτευση, προδοσία. Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή.

The Power | Naomi Alderman | Εκδόσεις Penguin Books Ltd

Στο «The Power» ο κόσμος είναι αναγνωρίσιμος: υπάρχει ένα πλούσιο παιδί από τη Νιγηρία που αράζει στην οικογενειακή πισίνα, ένα ανάδοχο κορίτσι του οποίου οι θρησκευόμενοι γονείς κρύβουν την πραγματική τους φύση, ένας τοπικός Αμερικανός πολιτικός, ένα σκληρό κορίτσι στο Λονδίνο από μια δύσκολη οικογένεια.

Κάτι ζωτικό έχει αλλάξει όμως, με αποτέλεσμα οι ζωές τους να συγκλίνουν με καταστροφικά αποτελέσματα: τα έφηβα κορίτσια έχουν πλέον τεράστια σωματική δύναμη – μπορούν να προκαλέσουν βασανιστικό πόνο, ακόμη και θάνατο. Και, με αυτήν τη μικρή ανατροπή της φύσης, ο κόσμος αλλάζει εντελώς.

Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Naomi Alderman δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ιστορία για το πώς θα άλλαζε ο κόσμος αν η εξουσία βρισκόταν στα χέρια των γυναικών, αλλά εκθέτει τον σύγχρονο κόσμο, με τόλμη που κόβει την ανάσα.

Η Τυχερή Δάφνη | Κωνσταντίνος Γαβριήλ | Εκδόσεις Key Books

Η Δάφνη Κορρέ, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, ξεκινά ένα ταξίδι αναψυχής με ιστιοφόρο. Μαζί της επιβαίνουν και δυο παλιοί συμμαθητές της, καθώς και ο Πέτρος, ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει χρέη καπετάνιου.

Καταμεσής του Αιγαίου, ένα αναπάντεχο γεγονός θα αναστατώσει τη ζωή τους. Μέσα από το πρίσμα αυτού του συμβάντος, οι τρεις άνδρες θα αναλογιστούν το μέλλον τους και τότε η Δάφνη, άθελά της, θα γίνει το επίκεντρο μιας αδιανόητης συνωμοσίας. Με το ισχυρό μελτέμι να κρατά το ιστιοφόρο καθηλωμένο ανάμεσα στις κλειστοφοβικές πλαγιές ενός έρημου κόλπου, τα πάθη θα οξυνθούν, η λογική θα καταλυθεί, τα ψέματα και η προδοσία θα γίνουν ο κανόνας.

Όταν ο καιρός καλμάρει και έρχεται η στιγμή της επιστροφής, θα ληφθούν αποφάσεις που θα τους στοιχειώσουν για πάντα. Τρεις απελπισμένοι άνδρες. Μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Ένα λογοτεχνικό θρίλερ-ύμνος στη γυναικεία θέληση.

 

Αυτοηγεσία – Εργαλεία για μια Καλύτερη Ζωή | Μαρία Γιαννιού | Εκδόσεις Κάκτος

Αν δεν γνωρίσουμε ποτέ αληθινά τον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε προδραστικοί άνθρωποι και να καθορίζουμε τη ζωή μας. Αν δεν καθορίζουμε εμείς τη ζωή μας, σίγουρα θα την καθορίζουν οι περιστάσεις και οι γνώμες και απόψεις τρίτων.

Το βιβλίο της δρ Μαρίας Γιαννιού είναι ένας πρακτικός οδηγός, που συνοδεύεται από μια «εργαλειοθήκη» για να εξασκηθείς στην αυτοηγεσία, την ικανότητα δηλαδή να ηγείσαι εσύ της ζωής σου – και κανένας άλλος.

Τραγούδια για την Πυρκαγιά | Juan Gabriel Vásquez | Εκδόσεις Ίκαρος | Μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης

Μια φωτογράφος, ιχνηλατώντας την αλήθεια, αντιλαμβάνεται κάτι που θα προτιμούσε να αγνοεί. Ένας βετεράνος του Πολέμου της Κορέας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, στη διάρκεια μιας συνάντησης που αρχικά φαινόταν ακίνδυνη. Ο αφηγητής, παίζοντας κομπάρσος στο γύρισμα μιας ταινίας του Πολάνσκι, παρατηρεί το πρόσωπο του σκηνοθέτη, ψάχνοντας για σημάδια στον απόηχο της δολοφονίας της Sharon Tate. Η διαδικτυακή αναζήτηση ενός βιβλίου που είχε εκδοθεί το 1887 οδηγεί έναν συγγραφέα να ανακαλύψει τη ζωή μιας παθιασμένης γυναίκας.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι άνδρες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, και η ζωή τους αλλάζει ολοκληρωτικά από μια τυχαία συνάντηση ή τη δράση ακατανόητων δυνάμεων.

Ο Juan Gabriel Vasquez επιστρέφει στη μικρή φόρμα: εννέα διηγήματα με ήρωες ανθρώπους μπροστά σε ηθικά διλήμματα, που αντικατοπτρίζουν την αφηγηματική δεξιότητα του συγγραφέα και τη βαθιά του κατανόηση για τη ζωή των άλλων.

Θαλασσινό Νερό | Τζέσσικα Άντριους | Εκδόσεις Πατάκη | Μτφρ. Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου

Νερό και αλάτι. Η πηγή της ζωής και η νοστιμιά της. Το αίμα κυλάει στις αρτηρίες των σωμάτων και το νερό στις φλέβες της γης. Από την κοιλιά της μάνας μας το υγρό στοιχείο μας συντηρεί και μας υπενθυμίζει. Δεσμός ανέγγιχτος.

Η συγγραφέας, πολύ νέα και η ίδια, γράφει αυτό το μυθιστόρημα με ποιητικό τρόπο, και πολύ στοχαστικό. Με νεανική χροιά, αλλά και ώριμη σκέψη μας υπογραμμίζει σημαντικά θέματα της ζωής και του κόσμου. Κάθε πρόταση υπονοεί και κάτι. Κάθε της σκέψη ένας στοχασμός.

Η Λούσυ, γεννημένη σε μια επαρχιακή πόλη του Σάντερλαντ και ανήκοντας στην εργατική τάξη, εξασφαλίζει ως φοιτήτρια μια θέση σε ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η Λούσυ μπαίνει στον κόσμο των μεγάλων και όλα αλλάζουν πλεύση γύρω της. Οι σταθερές της ζωής της παίρνουν άλλη μορφή και όλα όσα έχει στο μυαλό και στην ψυχή της βρίσκονται σε μια περιδίνηση που μοιάζει να φτάνει στον πάτο της θάλασσας και από εκεί να παίρνει πάλι φόρα.

Utopia Avenue | David Mitchell | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Μτφρ. Μαρία Ξυλούρη

Λονδίνο 1967. Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους μουσικοί: μια folk τραγουδίστρια, ένας blues μπασίστας, ένας ηλεκτρικός κιθαρίστας και ένας jazz ντράμερ στήνουν μια μπάντα και ταρακουνάνε δυνατά τη ροκ μουσική σκηνή της εποχής: τους Utopia Avenue!

Το βιβλίο διαβάζεται σαν… δίσκος βινυλίου. 3×2=6 μέρη (OK, συν έναν επίλογο), με τίτλους τα 3 άλμπουμ του συγκροτήματος και αλλαγή «πλευράς» κάθε τόσο (οι νεότεροι αναγνώστες ίσως αναρωτηθούν: ναι, αλλά οι δίσκοι βινυλίου έχουν δύο πλευρές). Οι τίτλοι στα μικρά κεφάλαια, δε, είναι οι τίτλοι των τραγουδιών κάθε άλμπουμ.

Όσο κι αν η ιστορία μας παρασύρει, πρόκειται για μυθοπλασία: οι Utopia Avenue δεν υπήρξαν ποτέ. Ωστόσο, στο βιβλίο γίνονται συνεχείς αναφορές σε μουσικές (και όχι μόνο) προσωπικότητες και τραγούδια της εποχής, οπότε αξίζει να ακούτε παράλληλα τo soundtrack του βιβλίου στο spotify. Κάποιες «σταθερές αξίες» θα είναι πάντα φάροι, που θα μας κρατάνε εντός της διαδρομής. Η μουσική θα είναι πάντα μία από αυτές.

How Not to Die | Michael Greger | Εκδόσεις Pan Macmillan

Γιατί να βασίζεστε σε φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις για να θεραπευτείτε από απειλητική για τη ζωή σας ασθένεια όταν οι σωστές αποφάσεις μπορούν να αποτρέψουν από το να αρρωστήσετε εξαρχής;

Το βιβλίο δίνει αποτελεσματικές, επιστημονικά αποδεδειγμένες διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη πολλών ασθενειών και αποκαλύπτει τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που μπορούν να προσφέρουν απλές διατροφικές επιλογές.

Βασισμένο στις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, το «How Not To Die» εξετάζει καθεμία από τις πιο κοινές ασθένειες, κεφάλαιο προς κεφάλαιο, για να αποκαλύψει τι, πώς και γιατί μας επηρεάζουν οι διάφορες τροφές και πώς η αύξηση της κατανάλωσης ορισμένων τροφών και η αποφυγή άλλων μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε, ακόμη και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της ασθένειας.

Η Κλάρα στο Μισοσκόταδο | José Carlos Somoza | Εκδόσεις Πατάκη | Μτφρ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Άμστερνταμ 2006. Μια νέα μορφή τέχνης, η «υπερδραματική» όπως αναφέρεται, βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της διεθνώς. Ανθρώπινα μοντέλα χρησιμοποιούνται ως καμβάδες, ασταρώνονται και μετά χρωματίζονται ανάλογα με την παραγγελία των πελατών και την έμπνευση των «ζωγράφων».

Συμμετέχουν σε εκθέσεις, αλλά και διακοσμούν χώρους έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, όπως και φοβερής ψυχολογικής πίεσης και σωματικής εξάντλησης . Όλα αυτά κάτω τις εντολές και την «προστασία» του πανίσχυρου ιδρύματος Βαν Τυς.

Ο Somoza, σκεπτόμενος την τέχνη μετά την εποχή μας, επινοεί ένα πραγματικό και εξαιρετικό έργο τέχνης. Ένα σκοτεινό νουάρ μυθιστόρημα με τρομακτικές καταστάσεις, μυστηριώδεις τύπους, καλλιτέχνες και ζωντανά μοντέλα να ποζάρουν και συμμετέχουν σε παραληρηματικά art σοκ.

Έμφυλη Βία – Βία Κατά των Γυναικών | Συλλογικό | Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σίγουρα ο τίτλος του βιβλίου, που αποτελεί συλλογικό έργο σε επιμέλεια των Ντίνα Βαΐου, Γεωργίας Πετράκη και Μαρίας Στρατηγάκη, δεν παραπέμπει σε ανέμελο καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Είναι, όμως, πραγματικά ενδιαφέρον, με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που καλύπτουν πολλές πτυχές του φαινομένου. Σας το προτείνουμε, είτε έχετε ερευνητικό είτε απλό κοινωνικό ενδιαφέρον.

Σίγουρα, έστω ένα από τα 20 κείμενά του θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πολλά γύρω από ένα θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα.

Ο Καλός Στρατιώτης – Μια Ιστορία Πάθους | Ford Madox Ford | Εκδόσεις Gutenberg | Μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Αρχές του 1900. Ο Τζον μας αφηγείται τη σχέση και την ιστορία δυο ζευγαριών. Τη δική του και της γυναίκας του Φλόρενς –που έχει αδύναμη καρδιά– και του αξιωματικού Έντουαρντ και της συζύγου του Λεονόρας.

Τα ζευγάρια γνωρίστηκαν σε κάποιο θέρετρο αναψυχής, που είχαν πάει για ευεργετική ξεκούραση. Ιστορίες πάθους ξετυλίγονται καλυμμένες από το πέπλο της υποκριτικής ευγένειας και καλοσύνης των ευκατάστατων και «καλών ανθρώπων».Τη διαφορά κάνει ο τρόπος γραφής και ο υπαινιγμός, σε συνδυασμό με την εποχή στην οποία αναφέρεται. Ο αφηγητής, ο απατημένος και προδομένος σύζυγος, περιγράφει την ιστορία της έγγαμης ζωής του σαν να είναι κάποιος άλλος. Σαν να διαβάζει αδιάφορα ένα μυθιστόρημα για την απατηλή αγάπη και τη φαυλότητα της συζυγικής αφοσίωσης. Εξαιρετικό το επίμετρο από τον μεταφραστή Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη.

Για Μια Ανάσα | Ferzan Özpetek | Εκδόσεις Κλειδάριθμος | Μτφρ. Άννα Παπασταύρου

Ο Σέρτζιο και η Τζοβάνα ετοιμάζονται να γευματίσουν μαζί με δυο φιλικά ζευγάρια που έχουν καλέσει στο σπίτι τους στη Ρώμη. Η πόρτα χτυπά και εμφανίζεται μια ηλικιωμένη κυρία, άγνωστη σε αυτούς. Τη λένε Έλσα Κόρτι. Έρχεται από την Κωνσταντινούπολη, κουβαλώντας πολλά μυστικά, να συναντήσει την αδερφή της. Στο σπίτι αυτό είχε ζήσει κάποτε και η ίδια. Οι δύο αδερφές ήταν πολύ δεμένες. Η Έλσα όμως είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αδερφή της.

Ωραίο κινηματογραφικό μυθιστόρημα, γεμάτο εικόνες από την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. Με μυστικά και πάθη ανομολόγητα. Όπως ο τίτλος, διαβάζεται με μια ανάσα μέχρι να λυθεί το αίνιγμα – αν λυθεί. Θαυμάσια η μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

Ακουαρέλα | Μαριαλένα Σεμιτέκολου | Εκδόσεις Ίκαρος

Το δεύτερο βιβλίο της Μαριαλένας Σεμιτέκολου επιβεβαιώνει την εξαιρετική της ικανότητα να εστιάζει στην καθημερινότητα και να επιμένει να μας θυμίζει την αξία της. Οι στιγμές δεν περνούν και χάνονται. Περιγράφονται με τη λεπτομέρεια και τη στοργή που τους αξίζει ως δομικά στοιχεία της ζωής.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Καθένα γραμμένο μέσα από τη ματιά διαφορετικού προσώπου μιας οικογένειας: του πατέρα, της μητέρας, του παιδιού. Τρεις διαφορετικές φωνές, τρεις διαφορετικές οπτικές και συναισθηματικές «γωνίες» που μέσα από στιγμιότυπα, σκέψεις και αισθήματα ψάχνουν να βρουν τον κοινό τους τόπο. Σαν διαφορετικά χρώματα που αναμειγνύονται αέρινα σε μια ακουαρέλα, χωρίς ωστόσο να χάνουν το προσωπικό στίγμα και την υπόστασή τους.

 

Διαβάστε επισης στην αθηΝΕΑ:

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+