Η Κάπα Εκδοτική αποτελεί εγγύηση για ωραίες, προσεγμένες εκδόσεις και βιβλία που θα μας ταξιδέψουν μέσα από την ποίηση και την πεζογραφία. Αυτό το μήνα οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν Σάννυ Μπαλτζή, Λούλα Αναγνωστάκη και Jan Henrik Swahn.
Σάννυ Μπαλτζή | Ανθρωποφάγος
«δι’ αγάπης μάλλον ή διά φόβου»
Μια συνολική παρουσίαση του πολύπλευρου έργου της Sunny Μπαλτζή περιλαμβάνεται στην πρώτη ποιητική συλλογή της «Ανθρωποφάγος». Πρόκειται για ένα δυνατό απόσταγμα συναισθημάτων, διαφορετικών χρονικών περιόδων, που επιχειρεί να μας παρασύρει στους δρόμους των μύθων, της σκληρής πραγματικότητας, της απώλειας, των καταραμένων ερώτων και της ματαιότητας, ενώ η φαντασιακή πηγή της λύτρωσης αναλαμβάνει το καθήκον να χτίσει τον κόσμο από την αρχή.
Τέσσερις ενότητες, τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται η αχαλίνωτη φαντασία της, αποκαλύπτοντας το αντισυμβατικό της ταλέντο και τη δυνατή γραφή της, καθώς περιπλανιέται σε εμβληματικά πορνεία, παλιές γειτονιές, κακόφημους δρόμους και όνειρα, αναζητώντας τη χαμένη αθωότητα.
Χαρακτηριστικός είναι ο «επικήδειος», ανάκληση και φόρος τιμής στη μεγάλη τραγουδοποιό Αρλέτα, που μάλιστα είχε κατονομάσει τη Σάννυ Μπαλτζή ως κορυφαία ποιήτρια της γενιάς της.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται, επίσης, μελοποιημένη ποίηση μέσα από σημαντικές συνεργασίες, ιδιαίτερα διακεκριμένες δουλειές της που έγιναν τραγούδια, ενώ αποκαλύπτονται και τα δύο τετράστιχα που υπολείπονται στο τραγούδι «Σαν Χουάν», όπου ο Σταύρος Σιόλας ανέσυρε μέσα από αυτή τη συλλογή, πριν από την έκδοσή της, μελοποιώντας ένα μέρος της.
Τα σκίτσα του βιβλίου επιμελήθηκε ο εικαστικός ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου.
Jan Henrik Swahn | Nέκοβ
Ο Jan Henrik Swahn είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στο Λουντ της Σουηδίας το 1959. Μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη, φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Σορβόννης και της Στοκχόλμης και σήμερα ζει και εργάζεται στη Σουηδία και την Ελλάδα.
Εκτός από την πεζογραφία, ο Swahn ασχολείται και με τη μετάφραση λογοτεχνίας από τα δανικά, τα γαλλικά, τα πολωνικά και τα ελληνικά. Πρόσφατα μετέφρασε το «Εμπουσιόν» της νομπελίστριας Olga Tokarczuk, το «Κορίν» της de Stael, καθώς και μια ανθολογία ποιημάτων της Κικής Δημουλά, «Στην Ξενιτιά του Σώματος» (Ποιήματα 1956-2014) κ.ά.
Ακόμη, ήταν ο τελευταίος εκδότης του κλασικού λογοτεχνικού περιοδικού της Σουηδίας BLM (1997-1999).
Το «Νέκοβ» του Jan Henrik Swahn είναι η ιστορία του Γκούναρ που παντρεύεται τη μεγάλη του αγάπη, την Άννα από την Αλεξάνδρεια, γίνεται προπονητής της αιγυπτιακής ολυμπιακής ομάδας στίβου και κατόπιν ανταποκριτής της εφημερίδας Γκέτεμποργκς-Πόστεν στην Τεχεράνη, την περίοδο της ισλαμικής επανάστασης, ενώ τον στοιχειώνει μονίμως το όνειρό του να γίνει συγγραφέας.
Το «Νέκοβ» είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα. Ο ήρωας της αφήγησης εφευρίσκει χίλιους τρόπους προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρό του. Ταυτίζεται με τον ρόλο, συστήνεται ως δημιουργός και προετοιμάζεται για το ξεκίνημα. Η ιστορία υπάρχει ήδη στο μυαλό του, δεν έχει παρά να τη γράψει. Η γραφομηχανή αντέχει; Βρίσκεται στον σωστό τόπο; Έχει Μούσα;
Μπορώ να γράψω εξίσου καλά με τον Σολζενίτσιν. Είμαι ένας γαμάτος προπονητής που σπαταλά τον χρόνο του με βλάκες στις ερημιές. Γενικά είμαι γαμάτος και στις ξένες γλώσσες. Είμαι προικισμένος με υπέρμετρη γνώση και αίσθηση της πολιτικής. Δεν είμαι ασχημόπαπο. Κι είμαι και ο πρώτος εραστής.
Το «Nέκοβ» είναι το δωδέκατο βιβλίο του Swahn στα σουηδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: «Τα Μηχανάκια του Μανόλη» (2013), «Οι Περιπλανώμενοι» (2007) και «Η Καταραμένη Χαρά» (2002).
Τα τελευταία χρόνια το δημιουργικό έργο του περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από θέματα της ελληνικής πραγματικότητας. Η συλλογή διηγημάτων «Ένα Ποντίκι στο Κεφάλι» (2021) και η μυθιστορηματική βιογραφία «Η Γιατρός των Λουτρών» (2023) διαδραματίζονται στη Σάμο, στη Μεσσηνία και στον Βόλο.
Οι ιστορίες μου αφορούν μοναχικούς ανθρώπους που μοιάζουν να βαδίζουν στο χείλος του γκρεμού. Πάντα σε κίνηση, ισορροπώντας στην κόψη του ξυραφιού, μεταξύ χαράς και λύπης, με την αποτυχία να αποτελεί το θεμέλιο μιας καλής ιστορίας. Όμως, ακόμα κι όταν όλα είναι χαμένα, τα πάντα μπορούν να συμβούν!
Λούλα Αναγνωστάκη | Κασέτα
Τι μπορεί να συμβολίζει η κασέτα για τον σύγχρονο άνθρωπο;
Η κασέτα τυλίγεται και ξετυλίγεται, όλα όσα είναι γραμμένα τη μια στιγμή μπορούν να καλυφθούν με νέες ηχογραφήσεις την επόμενη.
Παίρνοντας ως αφορμή ένα γεγονός που συγκλόνισε την ανθρωπότητα το 1981, την απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β′ από τον Τούρκο Ali Ağca, η Λούλα Αναγνωστάκη ξετυλίγει τον μίτο της ιστορίας και της κασέτας της.
Πρόκειται για ένα έργο βαθιά υπαρξιακό, βαθιά ανθρώπινο. Ένας ήρωας που ασφυκτιά και, προσπαθώντας να αποδράσει από την καθημερινότητά του, καταγράφει τις σκέψεις του σε ένα κασετόφωνο. Σκέψεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την καταπίεση που υφίσταται από τους γύρω του, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, αφού και η πόλη ολόκληρη με τους θορύβους της τον πνίγει. Παρότι ήταν περιτριγυρισμένος από συγγενείς και φίλους, η μοναξιά που ένιωθε μέσα του ήταν διάχυτη.
Έτσι, απομονώνεται σταδιακά στο δωμάτιό του, με την αυτοκτονία να αποτελεί ύστατη πράξη λύτρωσης από μια ζωή που δεν μπορούσε να υπομένει.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Κάπα Εκδοτική: Ποίηση και Θέατρο