Με μια απόφαση 152 σελίδων που εκδόθηκε χθες, 31 Μαρτίου, η γαλλική δικαιοσύνη καταδίκασε την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Marine Le Pen, του κραταιού ακροδεξιού κόμματος της χώρας, σε πενταετή πολιτικό αποκλεισμό.
Η ίδια απάντησε –πάντα σε προεκλογικό τόνο− «δεν θα αφήσουμε να κλέψουν τις προεδρικές εκλογές από τον γαλλικό λαό», ενώ συνέκρινε την ετυμηγορία με «πυρηνική βόμβα» που έπεσε «από το σύστημα», φοβούμενο, όπως υποστήριξε, από τη μεγάλη άνοδο του κόμματός της. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγόρησε τα δικαστήρια για «παρέμβαση» στην εκλογική διαδικασία, ενώ το κόμμα της ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια για τη «διάσωση της δημοκρατίας».
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Le Pen και άλλους 23 για το ότι άντλησαν κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώσουν κομματικούς υπαλλήλους με πλασματικές συμβάσεις, οι οποίοι σπάνια ή ποτέ δεν ασχολούνταν με υποθέσεις στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο εκτίμησε ότι είχαν υπεξαιρεθεί για πάνω από 12 χρόνια περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 474.000 ευρώ αποδίδονται στην ίδια.
Εκτός από τον πολιτικό αποκλεισμό, στη Le Pen επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με 2 χρόνια αναστολή, σε κατ’ οίκον περιορισμό και πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ το κόμμα της καταδικάστηκε να πληρώσει 2 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Ωστόσο, στην έφεση, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσει η Le Pen, θα ανασταλούν όλες οι ποινές της, εκτός της στέρησης του εκλέγεσθαι, καθώς επιβάλλεται σύμφωνα με ισχύοντα νόμο που είχε ψηφίσει και η ίδια − μάλιστα τότε ζητούσε η στέρηση, σε περίπτωση υπεξαίρεσης, να είναι διά βίου.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Bénédicte de Perthuis δήλωσε ότι οι συνάδελφοί της δικαστές στάθμισαν «δύο κινδύνους» κατά την καταδίκη τους: τον κίνδυνο να εκλεγεί για πολιτικό αξίωμα ένα άτομο που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και τον «μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» η απαγόρευση σε έναν πιθανό υποψήφιο πρόεδρο να θέσει υποψηφιότητα.
Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, και η προτροπή των οπαδών της Le Pen «Κάν’ το όπως ο Trump!».
«Je suis Marine», έγραψε στο Χ ο Viktor Orbán, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μετά την καταδίκη, ενώ ο Ιταλός αντιπρόεδρος Matteo Salvini έγραψε: «Όποιος φοβάται την κρίση των ψηφοφόρων, συχνά βρίσκει παρηγοριά στην κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Marine Le Pen θέλοντας να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Ένα κακό έργο που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία». Χαρακτήρισε δε την καταδίκη «κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες» και εμψύχωσε τη Le Pen λέγοντας «δεν εκφοβιζόμαστε, δεν σταματάμε: προχώρα δυνατά, φίλη μου!».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Meloni, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανέφερε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν το μονοπάτι της παραβίασης δημοκρατικών κανόνων».
Στο πλευρό της τάχθηκε και ο Elon Musk, ενώ ο Trump συσχέτισε αυτό που γίνεται στη Γαλλία με τις καταδίκες στην Αμερική και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Tammy Bruce −στο ίδιο πνεύμα αλλά χωρίς να σχολιάσει συγκεκριμένα την υπόθεση− χαρακτήρισε τον αποκλεισμό ανθρώπων από την πολιτική διαδικασία ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένης και «της επιθετικής και διεφθαρμένης νομικής εκστρατείας που διεξάγεται εναντίον του προέδρου Donald Trump» στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, και η προτροπή των οπαδών της Le Pen «Κάν’ το όπως ο Trump!».
Τα βασικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να στραφούν σε σοβαρές αναλύσεις και όχι «στο θέαμα που θα προσπαθήσει αναπόφευκτα να κατασκευάσει ο Εθνικός Συναγερμός».
«Δεν θα αφήσω να με εξοντώσουν», δήλωσε μια εμφανώς εξοργισμένη Le Pen το βράδυ της Δευτέρας, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την καταδίκη. Και αυτό που ακούγεται σαν ηρωική έξοδος κρύβει και μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, το ότι επί πολλές δεκαετίες το γαλλικό πολιτικό και δικαστικό σύστημα, μέσω των διώξεών τους, έχουν καταφέρει να προσθέσουν παρά να αφαιρέσουν δύναμη από τους Le Pen και τη γαλλική ακροδεξιά.
Ίσως μια διέξοδος είναι αυτό που αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπαθ Aurelien Mondon πως «αντί να προσφέρουν υπερηφάνεια στη Le Pen και στην ακροδεξιά με μια συγκινησιακή κάλυψη, τα βασικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να στραφούν σε σοβαρές αναλύσεις και όχι «στο θέαμα που θα προσπαθήσει αναπόφευκτα να κατασκευάσει ο Εθνικός Συναγερμός», κάτι που, εκτός των άλλων, «θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους να κατανοήσουν ότι η ακροδεξιά δεν είναι με το μέρος τους, αλλά με την πλευρά της εξουσίας, του πλούτου και των ιεραρχιών».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Άρθρο 5 ΝΑΤΟ | Κανένας για Όλους και Όλοι για Κανέναν;