Και Γελάσαμε και Παίξαμε στο «Elizadeth» στο Vault

Γελωτοθεραπεία! Είναι η πιο σωστή λέξη για να περιγράψω αυτό που μου συνέβη επί δύο ώρες στον πρώτο όροφο του Vault. Το «Elizadeth» επανήλθε με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Πολυχώρου Vault και o Δημήτρης Καρατζιάς με τον Μάνο Αντωνιάδη πείραξαν, όσο χρειαζόταν, το έργο που είχε λάβει Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α′ Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία Κοινού του All4fun. Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.

Ποια Υπόθεση;

Το «Elizadeth» είναι διασκευή του έργου «Βασιλικοί Μετά Τρούλου» του Χάρη Ρώμα.  Πλέον, όμως, είμαστε στην Αθήνα του 2022. Δύο χρόνια μετά την έκρηξη της υγειονομικής κρίσης, μια ηθοποιός καλείται να συγκεντρώσει μια ομάδα άνεργων συναδέλφων της για να τους ανακοινώσει ότι θα ανεβάσουν τη «Μαρία Στιούαρτ» του Schiller.

Όταν η «ακατονόμαστη» Κική Μαυρίδου εισβάλλει στη σκηνή, όλα αλλάζουν. Κανείς δεν τη θέλει, αλλά έχουν όλοι την ανάγκη της, μαζί με τους παρατρεχάμενους που η ίδια επιβάλλει στον ετερόκλητο θίασο.

Έχουμε λοιπόν: την απίθανη «Κυπραία» Χριστίνα Σαμπανίκου, την απολαυστική Δήμητρα Κολλά, που η πανδημία την έριξε στο φαγητό ενώ θρηνεί (;) την απώλεια του συζύγου της, την άψογη «τεχνικό» Ορνέλα Λούτη, τον αεικίνητο, προβιβασθέντα σε σκηνοθέτη που επιθυμεί «να ρίξει γροθιά στο κοινό», Στέλιο Ψαρουδάκη, τον «επαναστατημένο» Σωτήρη Δούβρη που κάμπτεται από την αμοιβή –ενόσω γεμίζει τη σκηνή–, τον υπέροχα ψευδό παρατρεχάμενο της «ακατονόμαστης» Παναγιώτη Δελαβίνια, την παρθένα-έγκυο βασίλισσα με την όμορφη ζωντάνια Εύη Τσάφου και τον συμπαθέστατο Σωτήρη Μεντζέλο που –τι θέλει;– ένα pet shop θέλει να ανοίξει και χρειάζεται χρήματα! Φυσικά, last but not least, την υπέροχη Κική Μαυρίδου, με τις τρομερές εκφράσεις, που χάρη στη χρηματοδότηση από έναν αμφιλεγόμενο σύλλογο επιθυμεί να κάνει την τρέλα της. Και την κάνει!

Να, όμως, που χρειάζονταν άλλον ένα «ηθοποιό» και η τύχη τα έφερε να επιλέξουν εμένα για αυτά τα 3-4 λεπτά δημοσιότητας. Και ναι, αναγνώστες και αναγνώστριες, θα έχουμε να το λέμε ότι ένα μέλος της αθηΝΕΑς διέκοψε με μια κομβική ατάκα τη μονομαχία μεταξύ του Έσσεξ και του Σάσσεξ! Η εμπειρία ήταν μοναδική και, αν δείτε την παράσταση, ίσως να είστε κι εσείς ο τυχερός ή η τυχερή. Επίσης, αναγνωρίζοντας ο Σωτήρης Μεντζέλος την υποκριτική μου δεινότητα,  μου παρείχε έκπτωση στο μελλοντικό pet shop που θα ανοίξει με τα λεφτά από την παράσταση.

Η υπόθεση έχει και δεν έχει σημασία. Πραγματικά, πρόκειται για μια θεότρελη κωμωδία σε συνεχή κίνηση, με απίθανες ατάκες και λογοπαίγνια, που δεν σε αφήνει στιγμή να ηρεμήσεις. Πρώτη φορά σε θέατρο λυπήθηκα που διέκοψαν για διάλειμμα, ενώ για μια στιγμή νόμιζα ότι και αυτό είναι μέρος της παράστασης.

Ο Κόσμος του Θεάτρου

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γλυκόπικρο σχόλιο δύο ωρών για τον μαγικό κόσμο του θεάτρου, αλλά και για τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών και όλων όσων εμπλέκονται. Την ίδια στιγμή που ο/η ηθοποιός «παίζει» και «δεν πατάει στη γη», συνεχίζει να έχει πάντοτε λογαριασμούς και υποχρεώσεις να περιμένουν πίσω στο σπίτι.

Η ηθική μπλέκεται στα πόδια της ανάγκης, η ματαιοδοξία δημιουργεί εντάσεις, τα χρήματα στέκονται σαν βαριά σύννεφα πάνω από την τέχνη. Είναι εμφανές ότι το πολυπληθές σχήμα έχει «λιώσει» στις πρόβες, καθώς οι εναλλαγές είναι ταχύτατες και η βροχή από ατάκες ακατάπαυστη, ενώ είναι γεγονός ότι η δομή ακολουθείται άψογα, από το πρώτο μάζεμα του θιάσου, τις πρόβες, τη γενική πρόβα και το… εκρηκτικό φινάλε!

Ο Δημήτρης Καρατζιάς πλέκει διαφορετικά είδη του κωμικού θεάτρου, πετάει ελάχιστα μα έξυπνα επιθεωρησιακά στοιχεία, αρνείται να γίνει politically correct και, σε συνδυασμό με τη μουσική, τα απλά σκηνικά και τα τρομερά κοστούμια, μας χαρίζει δύο ώρες… γελωτοθεραπείας! Αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποιον ή κάποια ηθοποιό, καθώς όλοι και όλες είχαν τη δική τους μοναδική στιγμή, ενώ λειτούργησαν, στα δικά μου μάτια, ως ολοκληρωμένος θιάσος.

Άχαστο, δεν είναι τυχαία συνεχώς sold out!

• Ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Σαμπανίκου, Ορνέλα Λούτη, Στέλιος Ψαρουδάκης, Δήμητρα Κολλά, Σωτήρης Δούβρης, Κική Μαυρίδου, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Εύη Τσάφου, Σωτήρης Μεντζέλος.

Πληροφορίες

Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 | Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 | Πολυχώρος Vault: Μελενίκου 26, Κεραμεικός, τηλ. 213 0356472.

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Σταυρός Δάλκος – Γιώργος Αλεβυζάκης: Στην «Αρτζεντίνα» του Θέατρου 104

Γυναικείοι Μονόλογοι στο Θεατρικό Σανίδι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+