Κλιματική Αλλαγή Χωρίς Γέφυρες

Γέφυρες και Κλιματική Αλλαγή

Όταν χρησιμοποιούμε την έκφραση «Χάνω το Έδαφος Κάτω από τα Πόδια μου» συνήθως περιγράφουμε αναπάντεχα οδυνηρά γεγονότα που προκαλούν βαθιά αρνητικά συναισθήματα. Πλέον, δυστυχώς, η έκφραση ταιριάζει απόλυτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες γίνονται αισθητές όχι μόνο σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί  για παράδειγμα, αλλά και σε ανθρώπινες κατασκευές, οι οποίες, αιώνες τώρα, χρησιμεύουν στις μετακινήσεις, στην εξοικονόμηση χρόνου, στη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Οι γέφυρες, από τις πιο εντυπωσιακές ανθρώπινες κατασκευές, θαύματα της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένες για να εκμεταλλεύονται την τελευταία τεχνολογία κάθε εποχής ώστε να δίνουν λύσεις στη μεταφορά των ανθρώπων και των αγαθών, καταρρέουν ή δυσλειτουργούν.

Καταρρεύσεις Παντού!

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η γέφυρα της 3ης  Λεωφόρου της Νέας Υόρκης που συνδέει το Μπρονξ και το Μανχάταν παρέμεινε στις αρχές του μήνα για ώρες ανενεργή, με τις πύλες εισόδου κλειστές, απαγορεύοντας τη διάβαση. Μια χαλύβδινη σιδηροδρομική γέφυρα που ένωνε την Αϊόβα με τη Νότια Ντακότα βυθίστηκε στο νερό. Μια άλλη γέφυρα στο Λούιστον του Μέιν έκλεισε καθώς το πεζοδρόμιο υποχώρησε από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι γέφυρες που καταρρέουν λόγω κλιματικής αλλαγής γίνονται κάθε τόσο πρωτοσέλιδα εφημερίδων που περιγράφουν καταστροφές έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Στην περιοχή Κιούσου της Ιαπωνίας πάνω από τον ποταμό Mιφούνε, μια σιδηροδρομική γέφυρα στο Τσονγκίνγκ στην Κίνα, μια πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Μαμπιτούμπα στη Βραζιλία.

Κάθε περίπτωση κατάρρευσης συνδέεται προφανώς με σειρά παραμέτρων. Σχετίζεται με την παλαιότητά τους ή με τα δομικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά και το εάν έχουν ή δεν έχουν συντηρηθεί στα χρόνια που πέρασαν από την ημερομηνία κατασκευής τους.

Γέφυρες και Κλιματική Αλλαγή

Το Πρόβλημα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μια έρευνα της διαΝΕΟσις είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν γέφυρες των οποίων η κατασκευή δεν εναρμονίστηκε με συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, ή που έγιναν βάσει παρωχημένων γερμανικών κανονισμών, ή χωρίς επαρκείς αντισεισμικές προβλέψεις. Σε αυτά προστίθενται η έλλειψη συντήρησης και αναβάθμισης, φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλές άλλες χώρες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ¼ των αμερικανικών γεφυρών κατασκευάστηκε πριν από το 1960, με υλικά που δεν προορίζονταν να αντέχουν σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Εκτός αυτού, οι επισκευές γεφυρών, αν και επιβεβλημένες, δεν υλοποιούνται –όσο θα έπρεπε τουλάχιστον– ούτε εκεί.

 Σε αυτήν την πρακτική προστίθεται η κλιματική αλλαγή, η οποία διογκώνει το πρόβλημα. «Έχουμε μια κρίση γεφυρών που συνδέεται ειδικά με ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο Paul Chinowsky, καθηγητής Πολιτικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, ο οποίος ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις υποδομές. «Αυτά δεν είναι πράγματα που θα συνέβαιναν υπό κανονικές κλιματικές συνθήκες. Αυτά δεν είναι πράγματα που έχουμε ξαναδεί με αυτόν τον ρυθμό».

Η Συντήρηση Είναι η Λύση

Η μελέτη Impact Of Climate Change On The Integrity Of The Superstructure Of Deteriorated U.S. Bridges, δημοσιευμένη από το 2019, διαπιστώνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση μιας στις τέσσερις χαλύβδινες γέφυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2050.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις στατιστικές του Γραφείου Μεταφορών του 2020, από τις 618.456 γέφυρες στις ΗΠΑ λιγότερες από τις μισές (45,5%) ταξινομήθηκαν ως «καλές», ενώ σε ποσοστό 47,7% χαρακτηρίστηκαν «επαρκείς» και σε ποσοστό 7,3% σε «κακή» κατάσταση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εικόνα είναι συναφής, με τις τοπικές αρχές στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία να καταγράφουν, στα τέλη του 2021, 3.211 γέφυρες ως «υποτυπώδεις».

«Χτίζουμε και διατηρούμε γέφυρες σε ζεστά κλίματα, επομένως η αυξημένη θερμοκρασία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν αποτελεί άμεσα πρόβλημα για τις γέφυρες», λέει ο δρ David Collings, ανώτερος τεχνικός διευθυντής στην παγκόσμια εταιρεία μηχανικής Arcadis με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις γέφυρες. Επισημαίνει, ωστόσο, πως, τουλάχιστον για αρχή, η τακτική επιθεώρηση και συντήρηση είναι απαραίτητες.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μαορί | Μια «Νέα Αυγή» σε Έναν Αγώνα Επιβίωσης

Τρώμε, Πίνουμε και Εισπνέουμε Μικροπλαστικά

Η Κλιματική Αλλαγή και ο Φόβος για το Αύριο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+