Αν αναζητήσεις το Κτήμα Μανωλεσάκη, αν διαβάσεις την ετικέτα στα κρασιά του και τα γευτείς, σίγουρα θα θεωρήσεις ότι πρόκειται για ένα καλό οινοποιείο από την Κρήτη. Αν δεις και τον Σταύρο Μανωλεσάκη, σίγουρα θα επιβεβαιώσεις την πρώτη σου εντύπωση!
Ωστόσο, η σχέση με τη Μεγαλόνησο σταματά στο επίθετο και στην εμφάνιση του επιχειρηματία – και στην αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του. Γιατί είναι Δραμινός και περήφανος που έχει καταφέρει να χτίσει αυτό το όνομα σε μια περιοχή που τις τελευταίες δεκαετίες κάνει… πρωταθλητισμό.
Με χιούμορ που συνδυάζει την αύρα της υγρής και καταπράσινης Δράμας και τη μποέμ καταγωγή από την χιλιοτραγουδισμένη περιοχή του ηλιόλουστου Ρεθύμνου, είναι από τους ανθρώπους που ποτέ δε βαριέσαι να περνάς χρόνο μαζί τους, έχει δε πάντα κάτι στην πνευματική του φαρέτρα για να τονώσει τη διάθεση σου – πέρα από το κρασί!
Οραματιστής και με πίστη στη συνεργασία. Συνεπής στους στόχους του, έχει κατακτήσει πολλά και έχει κι άλλα που θέλει να δημιουργήσει. Το πόσο Κρητικός φαίνεται και ακούγεται σε εντυπωσιάζει, όμως άλλο τόσο είναι Δραμινός, και αυτός ο συνδυασμός τον ακολουθεί σε ό,τι κι αν κάνει.
Πότε ξεκινήσατε το Οινοποιείο και πώς ήταν η διαδρομή από τότε μέχρι σήμερα;
Δραστηριοποιούμαστε στην αμπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, μια κομβική περίοδος που συμπίπτει με το ξεκίνημα του αμπελώνα της περιοχής της Αδριανής στη Δράμα, με τις κοσμοπολίτικες γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.
Το 1998 ολοκληρώσαμε τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου με μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα έκτασης 1.500 τ.μ. που βρίσκεται στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις πλαγιές της Αδριανής, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Δράμας.
Το 2004, η διαρκής αναζήτηση μας οδήγησε σε νέες καλλιέργειες ελληνικών γηγενών ποικιλιών όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Ασύρτικο, και το Αγιωργίτικο, ενώ το 2008 προστέθηκαν οι επίσης ελληνικές ποικιλίες Μοσχόμαυρο και Λημνιό, και το 2014 η ποικιλία Pinot Noir.
Ασχολούμαστε προσωπικά με το σύνολο των εργασιών της καλλιέργειας των αμπελιών και της παραγωγής των οίνων του κτήματος και φροντίζουμε να διατηρηθεί ο σεβασμός στις προσταγές της φύσης, παράλληλα με τη βελτιστοποίηση της αμπελουργικής και παραγωγικής διαδικασίας, ώστε τα κλήματα να μπορούν να αποδώσουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής, που αποτελεί και τον αρχικό στόχο της προσπάθειάς αυτής.
Τι ποικιλίες έχετε και ποια είναι τα κρασιά που βγάζετε;
Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας,Ασύρτικο,
Τι ποσότητες εξάγετε και στην Ελλάδα πού πίνουν περισσότερο Μανωλεσάκη;
Οι εξαγωγές είναι περίπου το 30% της παραγωγής μας. Όπως είναι αναμενόμενο, λόγω της τοπικής εμβέλειας και της δυναμικής που έχουμε, μας επιλέγουν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), αλλά και σε αρκετά νησιά, με κυριότερα τη Σκιάθο στις Σποράδες, την Κρήτη (λόγω και της καταγωγής) και τη Νάξο, που έχει μεγάλη κατανάλωση σε χώρους εστίασης.
Η Δράμα έχει μάθει το κρασί; Πόσο άλλαξε τη ζωή της πόλης το γεγονός ότι είναι το πιο σημαντικό εξαγώγιμο προιόν της σε μεγάλες ποσότητες;
Η περιοχή της Δράμας, για το μέγεθός της, έχει πολλά καταξιωμένα οινοποιεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επισκέψιμα και για γευστικές δοκιμές, γεγονός που βοηθάει στο να μάθει ο κόσμος για το κρασί.
Επίσης, δραστηριοποιούνται ήδη στο χώρο του οινοτουρισμού με πολλές ενέργειες και εκδηλώσεις που φέρνουν τον κόσμο κοντά στο κρασί και μαθαίνουν περισσότερο για την κάθε ποικιλία.
Τα καταστήματα εστίασης, και ειδικά όσα δίνουν βαρύτητα στην προώθηση του κρασιού, προσφέρουν σημαντικό έργο στην εξάπλωση της κατανάλωσης ποιοτικών κρασιών. Βοηθάει επίσης πολύ το γεγονός ότι το κρασί είναι σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν και η φήμη αυτή συμβάλει στην προώθηση του.
Τι σχέδια έχετε για το μέλλον; Τι καινούργιο σκοπεύετε να βγάλετε;
Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι δύσκολο κανείς να κάνει σχέδια, παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και να εξελισσόμαστε συνέχεια. Οι ετικέτες Πελαγία και Μαλαγουζιά είναι δύο νέες κυκλοφορίες του 2020, με ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.
Ένας Κρητικός στη Δράμα. Πώς είναι η ζωή σε μία πόλη χωρίς θάλασσα, με την οργιώδη φύση και με τα πολλά νερά, χωρίς όμως τον ορίζοντα του Ρεθύμνου;
Η πόλη της Δράμας φημίζεται για τη μακραίωνη ιστορία και τα αξιοθέατά της. Είναι μια σύγχρονη πόλη που καταφέρνει και συνδυάζει αρμονικά το καινούργιο με το παλιό.
Τι σημαίνει για σας ένα καλό κρασί; Ιδανικά με ποιους θα το μοιραζόσασταν;
Οι γευστικές προτιμήσεις του καθενός κάνουν το κρασί καλό, καθώς κάθε ποικιλία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καλό κρασί για μένα σημαίνει ισορροπία.
Θα το μοιραζόμουν με την οικογένεια και φιλικά πρόσωπα. Είναι φτιαγμένο το κρασί για να το μοιράζεσαι και μεγάλη χαρά να βλέπεις ανθρώπους δίπλα σου να το απολαμβάνουν. Ειδικά αν έχεις κοπιάσει για να το δημιουργήσεις. Και πιστέψτε με, έχει πολύ κόπο και αγωνία και πολλά χρόνια για να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο.
Είστε μέλος στο συμβούλιο της Ένωσης Οινοποιειών Δράμας. Πώς είναι η συνεργασία και τι στόχους έχετε για το μέλλον;
Στα τέλη του 2016 δημιουργήσαμε την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας με 6 ιδρυτικά μέλη. Στόχος μας ήταν η ανάδειξη και η προώθηση οίνων ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) Δράμας.
Κάθε συνεργασία, έτσι και η δική μας, έχει τα πάνω και τα κάτω της. Όσον αφορά το μέλλον, θα θέλαμε τα κρασιά μας να αναδειχτούνε σε ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), μιας και τα οινοποιεία της Δράμας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο όμορφα και σύγχρονα της Ελλάδας, και το σύνολο των κρασιών είναι εξαιρετικά δημοφιλή και οινολογικά αψεγάδιαστα, λόγω και του κλίματος της περιοχής.