Δεν είναι ποτέ εύκολο. Δεν το έκανε καμία κοινωνία εύκολο. Ακόμα και παλιότερα που “τα πάχη μου, τα κάλλη μου” ήταν δείγμα ευζωίας, ο υπέρβαρος υπήρξε ο πρώτος παραδοσιακά φαινότυπος που υπέστη bullying. Και γιατί ήταν διαφορετικός και γιατί το βάρος τού τσαλάκωνε την εικόνα, αλλά και λόγω της αδυναμίας του να αντεπεξέλθει σε απαιτήσεις.
Ναι, η παχυσαρκία είναι πάθηση και υπεύθυνη για πολλά δεινά. Αλλά ως “επαγγελματίας χοντρός”, με την επιλογή μιας επιτυχημένης βαριατρικής επέμβασης, παλεύω ακόμα να αποκτήσω μια πιο αποδεκτή εικόνα. Η Ιμερόεσσα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία, εδώ και καιρό κάνει σημαντική δουλειά. Όχι λυπητική. Όχι με οίκτο για τους παχύσαρκους. Η πρόεδρός του, Κυριακή Τσιρανίδου, θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά.
Πώς προέκυψε το όνομα του συλλόγου;
Το όνομα του συλλόγου είναι συνδεδεμένο με την υγεία. Η Ιμερόεσσα, σύμφωνα με τον Ορφικό ύμνο, είναι κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης. Ήταν θεά της υγείας, αλλά και θεότητα που συνδέθηκε ειδικότερα με την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας. Αδελφές της ήταν η Ιασώ, η Πανάκεια και η Αίγλη.
Με πρωταρχικό στόχο τον σεβασμό στον άνθρωπο, το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία “Ιμερόεσσα” ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και αποτελεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία. Έχει μάλιστα την έδρα του στη Θεσσαλονίκη.
Παρέχουμε επιστημονική, ηθική συμπαράσταση και βοήθεια σε όλους όσους πάσχουν από παχυσαρκία, επιδιώκουμε στενότερη επαφή και συνεργασία των μελών του σωματείου, με σκοπό τη στήριξη στον παχύσαρκο. Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους άλλων πόλεων, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, ενημερώνουμε, πληροφορούμε, διαφωτίζουμε το κοινωνικό σύνολο σχετικά με τις εξελίξεις της νόσου, προσβλέποντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του παχύσαρκου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προβαίνουμε σε όλες τις δέουσες για τον σκοπό αυτό ενέργειες, διοργανώνοντας διαλέξεις, επιστημονικές ημερίδες, στρογγυλές τράπεζες και συζητήσεις, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρικούς φορείς, παρεμβαίνοντας και συμβάλλοντας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από μέρους τους.
Ποιο ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του;
Μέσα από την ευαισθητοποίησή μας σε θέματα που βασανίζουν την ανθρωπότητα, όλοι εμείς που αποτελούμε το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου αποφασίσαμε τη δημιουργία του γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιος που να ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα. Είμαστε ο μοναδικός σχετικός σύλλογος σε όλη τη χώρα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τα παχύσαρκα άτομα.
Ποτέ δεν δικαιολογείται το body shaming, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται κάποιος. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας ενός ατόμου δεν μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνισή του.
Ως υπέρβαρος και ασθενής που έχει επιλέξει τη λύση της βαριατρικής επέμβασης θεωρώ ότι, ακόμα και τώρα, στον καιρό της πολιτικής ορθότητας, το body shaming δικαιολογείται. Συμφωνείτε;
Ποτέ δεν δικαιολογείται το body shaming, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται κάποιος. Μπορεί η διαφορετική εξωτερική εμφάνιση να μην οφείλεται μόνο στα κιλά, αλλά και σε διάφορες δυσμορφίες. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητά του. Άλλωστε η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας ενός ατόμου δεν μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνισή του.
Είναι η παχυσαρκία μια ταξική ασθένεια της παγκοσμιοποίησης;
Ας λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παχυσαρκία είναι πλέον νόσος. Σε αυτό το συμπέρασμα δεν κατέληξαν κάνοντας διαχωρισμό τάξεων. Να μην ξεχνάμε ότι κάποτε η παχυσαρκία ήταν ένα δείγμα πλούτου, τώρα όμως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ταξικές διακρίσεις.
Χρειάζονται ειδική ψυχαναλυτική προσέγγιση τα υπέρβαρα παιδιά;
Η ψυχαναλυτική προσέγγιση αφορά κυρίως στους ενήλικες και προβαίνουμε σε αυτή με σκοπό να ερευνήσουμε και την παιδική μας ηλικία. Στα παιδιά χρησιμοποιούμε κυρίως συμπεριφορική ή γνωστική προσέγγιση.
Όπως όλα τα ψυχικά τραύματα, έτσι και η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με ψυχολογικές προσεγγίσεις. Είναι απαραίτητος ένας σωστός επιστημονικός συνδυασμός. Καμία θανατηφόρα ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται μέσω μονοθεραπείας.
Δίαιτα ή διατροφή;
Και τα δύο θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Απαραίτητος ο συνδυασμός των τροφών που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, σε ένα πρόγραμμα δίαιτας από ειδικό. Ο καθορισμός τους, άλλωστε, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ασφαλώς όταν ο στόχος επιτευχθεί, για τη διατήρηση του σωματικού βάρους εξίσου σημαντική είναι και η σωστή διατροφή.
Άσκηση ως άλλοθι ή εργαλείο αντιστροφής των συνεπειών της παχυσαρκίας;
Η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, να εντάξουμε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας. Αυτό ασφαλώς θα βοηθήσει στη μείωση των συνεπειών της παχυσαρκίας. Μην ξεχνάμε όμως ότι μόνη της η άσκηση δεν είναι αρκετή.
Πώς αντιμετωπίζεται το ψυχικό τραύμα της παχυσαρκίας;
Όπως όλα τα ψυχικά τραύματα, έτσι και η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με ψυχολογικές προσεγγίσεις. Όλες οι ψυχολογικές προσεγγίσεις έχουν πρωτόκολλα για την παχυσαρκία. Είναι απαραίτητος ένας σωστός επιστημονικός συνδυασμός. Και το τονίζουμε, διότι καμία θανατηφόρα ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται μέσω μονοθεραπείας.
Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα είμαστε, αλλά και να αλλάξουμε εάν κάτι δεν μας ικανοποιεί. Καλό θα είναι, όμως, να εξετάσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Είναι η παχυσαρκία δικαίωμα και επιλογή;
Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα είμαστε, αλλά και να αλλάξουμε εάν κάτι δεν μας ικανοποιεί. Εδώ όμως καλό θα είναι να εξετάσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Ίσως τελικά μην είναι τίποτα από τα παραπάνω.
Ως κοινωνία, θέλουμε να κάνουμε όλους τους παχύσαρκους αδύνατους και υγιείς ή πριν και πάνω απ’ όλα ανθρώπους χωρίς ενοχικά σύνδρομα;
Σκοπός μας είναι πάνω απ’ όλα η υγεία. Να καταλάβουμε ότι πρέπει να χάσουμε τα κιλά πρώτα απ’ όλα για την καλή μας υγεία. Μην ξεχνάμε πόσα νοσήματα συνδέονται με την παχυσαρκία και πως αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Εάν βρούμε τον σωστό δρόμο γι’ αυτό τον προορισμό, τότε ίσως οι ενοχές να αρχίσουν να χάνονται κατά την πορεία.
Φταίει η οικογένεια και η κουλτούρα μας για την παχυσαρκία;
Φταίει ο τρόπος ζωής γενικότερα. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, στα οποία πρέπει να προσαρμοζόμαστε, όχι όμως με κόστος για την υγεία μας. Η οικογένεια παίζει ασφαλώς σημαντικό ρόλο, αφού είναι εκείνη που παρέχει την πρώτη εκπαίδευση στο παιδί.
***
Ο σύλλογος, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, κινείται. Στις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται κύκλος σεμιναρίων για παιδιά με θέμα τη σωστή διατροφή, διαδικτυακές ομάδες ευαισθητοποίησης, πρόληψης και διαχείρισης θεμάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το body shaming και το bullying, καθώς και η προσπάθεια για επαγγελματική απασχόληση των ενδιαφερομένων με μεγάλη εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη αλλά δραστηριοποιείται πανελληνίως, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και την κοινωνικοποίησή τους.
Έρχονται Χριστούγεννα και όλα μοιάζουν απειλητικά για τη “σιλουέτα” μας. Κοιτάζω μια αφίσα στον δρόμο. Μέσα από αυτή, μια κανονική γυναίκα με κοιτάζει με κατανόηση. Τελικά, σκέφτομαι ότι ανεξάρτητα από το πρότυπο σωματότυπου που ορίζεται ως ιδανικό, αυτό το “φρούτο” της κακής παγκοσμιοποίησης, σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή που η διαφορετικότητα προστατεύεται ακόμα και διά νόμου.
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Δίαιτα, Διατροφή, Άσκηση Μέρος 1ο: Ευάγγελος Ζουμπανέας
Φωτιά στα Στερεότυπα: Οι Δύο Όψεις Ενός “Σκληρού” Νομίσματος