Με αέρα στα πανιά τους φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στις περιφέρειές τους φέτος τα Χριστούγεννα οι βουλευτές της κυβέρνησης. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής χθες, στο πλαίσιο της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025, περιλάμβαναν μια σειρά από μέτρα με κοινωνικό αποτύπωμα, στοχευμένα στους πολλούς. Τα μέτρα αυτά είναι σίγουρο ότι θα τύχουν θετικής υποδοχής από τους ψηφοφόρους τους, ενισχύοντας το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης.
Καταρχήν, η δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν τις τράπεζες, στο επίκεντρο των οποίων, εξήγησε ο πρωθυπουργός, «βρίσκεται πάντα ο πολίτης, ο μικρός επιχειρηματίας, ο συναλλασσόμενος με την τράπεζα». Ανάμεσα σε αυτές είναι ο μηδενισμός όλων των χρεώσεων για βασικές τραπεζικές πληρωμές, το πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα, αλλά και η διεύρυνση του καθημερινού ορίου στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, με μηδενισμό της χρέωσης για φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
Ξεχωρίζουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers από το 2026 –ένα αντικίνητρο για τη διατήρηση ακινήτων εκτός αγοράς που αναμένεται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των ενοικίων–, όπως επίσης η μεταφορά 100 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με σκοπό να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων ή το χτίσιμο νέων σχολείων. Στις εξαγγελίες υπήρχαν επίσης πολιτικές που αγγίζουν την ιδεολογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως το επίδομα επικινδυνότητας για 150.000 ένστολους και η παροχή δωρεάν φαρμάκων σε 310.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Στο επίκεντρο της δέσμης των παρεμβάσεων που αφορούν τις τράπεζες, εξήγησε ο πρωθυπουργός, «βρίσκεται πάντα ο πολίτης, ο μικρός επιχειρηματίας, ο συναλλασσόμενος με την τράπεζα».
Η εικόνα συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως φάνηκε χθες από τα έδρανα της Βουλής, είναι ενδεικτική της απήχησης των μέτρων – χαρακτηριστικό αυτού είναι πως κάποιες από τις πρωτοβουλίες προέκυψαν έπειτα από προτάσεις βουλευτών της ΝΔ. Παράλληλα μοιάζει να έχουμε μπει σε μια νέα φάση επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι εσωκομματικών εντάσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη διαγραφή Σαμαρά, αλλά έκτοτε μοιάζει να εκτονώθηκαν αντί να πολλαπλασιαστούν.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να κλείνει τη χρονιά με θετικό πρόσημο –παρά το γεγονός ότι το μεγάλο αγκάθι της ακρίβειας παραμένει– και να εισέρχεται σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα αποτελέσει την επόμενη πολιτική δοκιμασία στις αρχές του 2025. Η ενίσχυση της θέσης του έναντι της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σε συνδυασμό με την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας. Η τελευταία πρόκειται για μια παρακαταθήκη που, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, συμβάλλει θετικά στη λειτουργία του πολιτεύματος.
Το όνομα του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να απασχολήσει έντονα τα φετινά γιορτινά τραπέζια, όμως τουλάχιστον η συζήτηση αυτή δεν θα «κρέμεται» πάνω από την κυβερνητική σταθερότητα, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αυτό από μόνο του είναι μια «νίκη» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να κεφαλαιοποιήσει.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Γιορτινά Τραπέζια Χωρίς τις Νέες Σειρήνες του Φανατισμού