Γιατί Τέτοια Λαχτάρα Για Συγκεκριμένα Φαγητά;

Για κάποιους η σοκολάτα είναι θρησκεία, άλλοι αυτοαποκαλούνται “μακαρονάδες”, άλλοι δηλώνουν πως “ένα μπέργκερ την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα” και άλλοι δεν θυμούνται την τελευταία μέρα που ΔΕΝ έφαγαν τυρί.

Εγώ ακόμα αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει βγει στην αγορά κολώνια με άρωμα φούρνου.

Έχουμε την εντύπωση ότι οι αδυναμίες μας για συγκεκριμένα φαγητά είναι κομμάτι της προσωπικότητάς μας και αντί να προσπαθούμε να αποβάλουμε τους τίτλους αυτούς, είμαστε περήφανες μαριονέτες των ηδονών μας. Η έντονη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να αποδειχθεί ανεξέλεγκτη, ανεξάρτητα από την αυτοσυγκράτηση κάποιου.

Αν σας έλεγα, όμως, ότι η κινητήρια δύναμη για τις ανεξέλεγκτές σας λαχτάρες είναι επιθυμίες των μικροβίων και βακτηρίων που βρίσκονται στην περιοχή του εντέρου (που αποστέλλονται σαν μηνύματα στον εγκέφαλό σας); Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν μία “λίστα” των υδατανθράκων, σακχάρων και λιπών που αναζητούν.

Νέα δεδομένα παρουσιάζουν μια συσχέτιση μεταξύ της ποικιλομορφίας των μικροβίων του εντέρου μας και του τρόπου αποθήκευσης λίπους, του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζουμε τις πεπτικές ορμόνες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τα είδη τροφίμων που προτιμούμε. Αυτός ενδέχεται να είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μας είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πως οι μικροοργανισμοί αυτοί δημιουργούν τις “λαχτάρες” που έχουμε για συγκεκριμένα φαγητά, καθώς διαφορετικά είδη μικροοργανισμών ειδικεύονται σε συγκεκριμένες τροφές, και όσο παραπάνω τρέφουμε τους οργανισμούς αυτούς, τόσο παραπάνω ευημερούν.

Οι έντονες λαχτάρες φαγητών που μας καταβάλλουν διαμορφώνονται από τα είδη μικροβίων και βακτηρίων που ευημερούν στο έντερό μας.

Έρευνα σε μύγες…

Οι μύγες έχουν ένα πολύ απλό μικροβίωμα το οποίο τις καθιστά ιδανικά πειραματόζωα. Στο πείραμα που εκτέλεσε ο Carlo Ribeiro με την ομάδα του, παρατηρήθηκε ότι οι μύγες που δεν είχαν πρόσβαση σε μύκητες (η κύρια πηγή των απαραίτητων αμινοξέων για τη μύγα) ήταν πολύ πιο πεινασμένες από τις μύγες στις οποίες επιτρεπόταν η κατανάλωση των μυκήτων στην πρώτη φάση του πειράματος. Παρ’ όλα αυτά, όταν στη δεύτερη φάση δόθηκε η ευκαιρία κατανάλωσης των μυκήτων στις πεινασμένες μύγες, δεν στράφηκαν προς αυτούς. Έτσι, οι ερευνητές συμπέραναν πως στις πεινασμένες μύγες πληθύναν συγκεκριμένα είδη μικροβίων, με αποτέλεσμα να αντιστρέψουν τις τροφικές τους επιθυμίες και να λαχταρούν τροφές δυνητικά ανθυγιεινές γι’ αυτές.

Έρευνα σε ποντίκια…

Τα ποντίκια, με τη σειρά τους, αποτελούν κι αυτά πολύ καλά ερευνητικά υποκείμενα. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν τα ποντίκια μυρίζουν ούρα γάτας, απομακρύνονται από μια περιοχή. Κάποιοι μικροβιολόγοι συγκέντρωσαν ποντίκια μολυσμένα με ένα παράσιτο που ονομάζεται τοξόπλασμα που είναι γνωστό ότι μεταβάλλει αυτή τη συμπεριφορά των ποντικιών. Σε αντίθεση με υγιή ποντίκια, τα μολυσμένα ποντίκια ελκύσθηκαν από τη μυρωδιά των ούρων της γάτας, φαινόμενο που απέβη μοιραίο, καθώς τα ποντίκια κατέληξαν να είναι το μεσημεριανό της.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ασθενείς που έχουν υποστεί bypass έχει παρατηρηθεί ραγδαία μεταβολή στις διατροφικές τους συνήθειες. Παρατηρείτε μήπως κάποιο μοτίβο;

Τα παραπάνω πειράματα καταδεικνύουν ότι η αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ότι οι λαχτάρες τροφίμων είναι ένδειξη έλλειψης θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό μας δεν είναι παρά ένας μύθος. Αντίθετα, οι έντονες λαχτάρες φαγητών που μας καταβάλλουν διαμορφώνονται από τα είδη μικροβίων και βακτηρίων που ευημερούν στο έντερό μας.

Υπάρχουν πολλά είδη μικροβίων και βακτηρίων που ζουν μέσα μας και ευδοκιμούν σε διαφορετικές τροφές. Παραδείγματος χάριν, οι μύκητες τρέφονται με ζάχαρη, οι Βακτηριοδήτες αγαπούν τα λιπαρά, στην Πρεβοτέλα αρέσουν οι υδατάνθρακες, και τα Μπιφιδοβακτήρια αναζητούν φυτικές ίνες. Αυτοί οι οργανισμοί παράγουν τοξίνες όταν δεν τους παρέχουμε τις τροφές με τις οποίες ευδοκιμούν. Παράλληλα, παράγουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη όταν τους κάνουμε τη χάρη να καταναλώσουμε την τροφή-καύσιμό τους. Κατά συνέπεια, αλλάζουν οι διατροφικές μας επιλογές.

Κοινές τροφές που αναζητούν “κακά” βακτήρια είναι:

  • Ζάχαρη
  • Καζεΐνη (ένα είδος πρωτεΐνης των γαλακτοκομικών)
  • Γλυκόζη (μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στους υδατάνθρακες)
  • Πρόσθετες ουσίες σε επεξεργασμένα φαγητά
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Στερεά σιροπιού καλαμποκιού

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι ανεξέλεγκτοι πόθοι φαγητών μία ένδειξη ανισόρροπης ποσότητας κακών βακτηρίων στο έντερο. Εξετάσεις, όπως ένα τεστ κοπράνων, είναι απαραίτητες πριν προβούμε σε συμπεράσματα.

Τα καλά νέα είναι ότι το… κακό μπορεί να αντιστραφεί, καθώς τα βακτήρια έχουν μικρό κύκλο ζωής (περίπου 30’). Ό,τι τρώτε κάθε φορά ανανεώνει το μικροβίωμα με αποτέλεσμα να ευημερούν διαφορετικά είδη μικροοργανισμών ανά γεύμα. Προφανώς, μακροχρόνιες κακές διατροφικές συνήθειες δεν μπορούν να ανατραπούν σε ένα βράδυ. Παρ’ όλα αυτά, αν είστε διατεθειμένοι να εξισορροπήσετε το πιθανά ανθυγιεινό μικροβίωμα στα έντερά σας, οι ειδικοί συνιστούν να:

  1. Αυξήσετε την ποικιλία στη διατροφή σας ώστε να αυξηθούν τα είδη διαφορετικών μικροοργανισμών στα έντερά σας.
  2. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες. Μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάξετε τις αποικίες μικροβίων σας κατά τη διάρκεια της νύχτας με μερικά λαχανικά που έχουν φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο και η αγκινάρα.
  3. Αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα δεν λαχταρούν γλυκά στην καθημερινότητά τους.
  4. Ασκηθείτε, όχι για να χάσετε βάρος, αλλά για να επιτύχετε ισορροπία καλών και κακών μικροοργανισμών στα έντερά σας. (ένα μισάωρο περπάτημα την ημέρα είναι αρκετό)
  5. Μην αφήνετε τον οργανισμό σας πεινασμένο ή άυπνο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Κατρίν Τσόρη μεγάλωσε στην Αθήνα. Θεωρεί τον εαυτό της πολίτη του κόσμου, καθώς, με μητέρα από την Αργεντινή, μιλάει άπταιστα ισπανικά, σπούδασε στην Βοστώνη “Engineering Psychology” (UX & UI, εργονομία) και “Studio Art” και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Η άθληση και η καλή διατροφή ήταν πάντα κομμάτι της ζωής της γι αυτό και πρόσφατα πήρε δίπλωμα διατροφολογίας και φυσικής αγωγής. Περνάει αμέτρητες άσκοπες ώρες στο Spotify, ασχολείται με τον βιγκανισμό και το περιβάλλον, λατρεύει να ζωγραφίζει, και νομίζει ότι είναι η Λάρα Κροφτ καθώς προπονείται καθημερινά στο Μάι-τάι και στο τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+