Coaching: Μια λέξη που ήρθε για να μείνει μεν, αλλά που η μη σωστή κατανόησή της εγείρει παρανοήσεις, προκαλώντας περισσότερο κακό από καλό.
Όπως με καθετί καινούργιο, το coaching ξεκίνησε να «ακούγεται» και να γίνεται «της μόδας» πριν καν θεσμοθετηθεί και οριοθετηθεί, αξιοποιώντας την καινοτομία της μεθόδου ως τη μοναδική προστιθέμενη αξία της. Επειδή είναι καινούργιο, δηλαδή, θα το δοκιμάσω!
Τι Συμβαίνει Όμως Πραγματικά με το Coaching;
ΝΑΙ, πρόκειται για μια σχετικά νέα μεθοδολογία παρέμβασης, αν σκεφτεί κανείς ότι οι πρώτες μελέτες παρατήρησης εμφανίζονται το 2007, με δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Br J Community Nurs, ενώ το 2008 δημοσιεύεται άρθρο στο καναδικό ερευνητικό περιοδικό Οικογενειακής Ιατρικής για το πώς το coaching μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τους ασθενείς τους.
Έκτοτε υπάρχουν περισσότερες από 3.000 δημοσιευμένες εργασίες και μελέτες για το πώς η μεθοδολογία ενδυνάμωσης, που ουσιαστικά είναι το coaching, βοηθά ασθενείς, διαιτώμενους και ευρύτερο πληθυσμό, να ζει με καλύτερη ποιότητα ζωής, να υπακούει και να προσαρμόζεται ομαλά στις φαρμακολογικές ή/και ιατρικές οδηγίες και να βελτιώνει την υγεία του σταθερά και αβίαστα.
ΝΑΙ, μπορεί να ακούσετε το coaching να εφαρμόζεται και σε άλλα πεδία, εκτός της υγείας, όπως η ηγεσία, το μάρκετινγκ και η διαφήμιση. Πρόκειται για εφαρμογή της ίδιας μεθοδολογίας μεν, για άλλο σκοπό δε.
Μπορεί ο Καθένας να Θεωρηθεί Coach;
ΟΧΙ! Ανεξαρτήτως πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας που μπορεί να έχει ένα άτομο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για τον χαρακτηρίσει coach. Μπορεί να χαρακτηριστεί γνώστης, σύμβουλος, έμπειρος αλλά όχι coach. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς η λέξη coach, σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται αβίαστα από όποιον έχει παρακολουθήσει (ή και όχι) σεμινάρια κάποιων ωρών.
Η μεθοδολογία του coaching διδάσκεται και απαιτούνται, πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις, και πρακτική εφαρμογή, συγκεκριμένες συνεδρίες εξάσκησης, ασκήσεις, εποπτεία και βεβαίως εξετάσεις.
Coaching & Mentoring Πιστοποίηση
Η βρετανική αρχή πιστοποίησης για το Coaching & Mentoring IAPCM πιστοποιεί από το 1998 coaches και μέντορες με βάση αυστηρά κριτήρια, προσπαθώντας να δημιουργήσει εγκυρότητα στους επαγγελματίες coaches. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαφορά της διαπίστευσης και της πιστοποίησης στο coaching, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.
Επιπλέον, στον τομέα της υγείας, όπως είναι η διατροφή, δεν αρκεί ο επαγγελματίας να έχει κάποια πιστοποίηση ή διαπίστευση στο coaching. Απαιτείται κυρίως να είναι επαγγελματίας υγείας. Απαιτείται να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αρχικά, και στη συνέχεια συνεχιζόμενη κατάρτιση και πιστοποίηση στο coaching.
Τη μεθοδολογία του Food Coaching, που εφαρμόζω εγώ στην κλινική μου πρακτική, τη δημοσίευσα πρώτη φορά το 2017, στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Nutrition and Food Science, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τα οφέλη της μεθοδολογίας διατροφικής ενδυνάμωσης.
Δύο Απαραίτητες Προϋποθέσεις
Όταν λοιπόν δεις την επόμενη φορά τη λέξη coach δίπλα από το diet, food, health κ.λπ., αναρωτήσου και ψάξε δύο δεδομένα:
- Πρόκειται για επαγγελματία υγείας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;
- Πρόκειται για επαγγελματία υγείας που έχει πιστοποίηση στο coaching;
Η υγεία μας είναι πολύ πιο σημαντική από τον οποιοδήποτε που θα μας υποσχεθεί «μαγικές λύσεις». Μη διστάσεις να με ρωτήσεις αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες. Ας μιλήσουμε στο info@dnanutricoach.com.
Μέχρι την επόμενη φορά, να θυμάσαι ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Για Όλα Φταίνε τα Γονίδια; | Ο Δεκάλογος της Διατροφογενετικής Επιστήμης
Υπερ-Επεξεργασμένα Τρόφιμα: Ό,τι Λάμπει δεν Είναι Θρεπτικό