Live: Παρατηρητήριο Άρθρων για τον Κορωνοϊό

Για όσο διαρκεί η κρίση που βιώνουμε, θα συγκεντρώνουμε σε αυτό το σημείο άρθρα και λοιπό περιεχόμενο που βρίσκουμε χρήσιμα και ενδιαφέροντα, με στόχο να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, να προστατευτούμε και να διαχειριστούμε τη νέα αυτή πραγματικότητα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μακριά από τα fake news και την τρομολαγνεία, μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, φέρνοντας καθημερινά στα χέρια μας εξαιρετικές αναλύσεις, υπό αντίξοες συνθήκες. Το καλύτερό μας όπλο είναι η ενημέρωση και στο παρατηρητήριο αυτό θα βρείτε πολλά και χρήσιμα “πυρομαχικά”.

Το παρατηρητήριο αυτό θα ανανεώνεται αρκετές φορές τη μέρα, οπότε κρατήστε το ως bookmark και μοιραστείτε το με τους φίλους και γνωστούς σας. Αν θέλετε να μας στείλετε κάτι που διαβάσατε και σας τράβηξε το ενδιαφέρον, στείλτε μας email στο covid19tips@a8inea.com.

Σάββατο 28 Μαρτίου 

Inequality Is Immune to the Coronavirus | Rolling Stone / Jamil Smith. Ακόμα και μπροστά στον εφιάλτη της πανδημίας, κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Το σχέδιο-μαμούθ ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων του Donald Trump φαίνεται πως αφορά συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού των ΗΠΑ.

How Does the Coronavirus Compare to the Spanish flu? | France 24 / Stéphanie Trouillard. Η σύγκριση του κορωνοϊού με την Ισπανική Γρίπη του 1918, ιστορικά τουλάχιστον, είναι αναπόφευκτη. Μπορούν, όμως, να συγκριθούν πραγματικά οι δύο αυτές πανδημίες;

Africa is Woefully Ill-Equipped to Cope With Covid-19 | Economist. Η Αφρική, σχεδόν στο σύνολό της, φαίνεται να είναι απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Στα θετικά είναι ο νεαρός σε ηλικία πληθυσμός και ο χρόνος που έχουν οι κυβερνήσεις, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας είναι ακόμα στην αρχή.

Παρασκευή 27 Μαρτίου

How the Pandemic Will End | The Atlantic /Ed Yong. Πλήθος από σενάρια κατακλύζουν τα media για το τι έφταιξε στις ΗΠΑ, από το κλείσιμο κρατικών δομών, την πλημμελή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την κάκιστη διακυβέρνηση των τελευταίων 3,5 ετών. Πώς, όμως, θα τελειώσει αυτή η πανδημία; Με τι αποτύπωμα πάνω στον αμερικανικό λαό;

Which Workers Are Most Vulnerable To The Economic Costs Of The Coronavirus? | Five Thirty Eight / Amelia Thomson-DeVeaux, Ryan Best. Με αρκετά στατιστικά στοιχεία, οι αρθρογράφοι δείχνουν ποιες εργασιακές ομάδες πλήττονται ή θα πληγούν επαγγελματικά,  στις ΗΠΑ, από την πανδημία του κορωνοϊού. Αρκετά από τα συμπεράσματά τους αφορούν και εμάς.

The Coronavirus and Building a Better Strategy for Fighting Pandemics | The New Yorker / Isaac Chotiner. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον γιατρό και επικεφαλής του Harvard Global Health Institute Dr. Ashish Jha, που φέρνει τη συζήτηση σε αυτά που πρέπει να γίνουν από τη μεριά του αμερικανικού κράτους, ώστε να περιοριστεί η πανδημία που χτυπά σκληρά τις ΗΠΑ.

Engineers Made a DIY Face Shield. Now It’s Helping Doctors | Wired / Tom Simonite.  Όπως και στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιούνται προσπάθειες για εύκολη κατασκευή ή επαναχρησιμοποίηση μασκών με ασφάλεια, έτσι κι στις ΗΠΑ, η πρωτοτυπία και η χρήση νέων τεχνολογιών βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πέμπτη 26 Μαρτίου

SimilarWeb Coronavirus Data & Insights Hub | Similar Web. Ένα χρήσιμο data site για να βρείτε πληροφορίες και συγκρίσιμα στοιχεία για το τι “ψάχνουν” και τι συζητάνε οι πολίτες του κόσμου. Είναι χαρακτηριστική η πτώση σε ό,τι αφορά κρατήσεις και ενοικιάσεις στον τομέα του τουρισμού.

For Many Women and Children, the Home is Not a Safe Place | Council of Europe / Marceline Naudi. Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην παρούσα συγκυρία. Το σπίτι δεν είναι πάντα ασφαλές καταφύγιο και η υποχρεωτική παραμονή σε αυτό αποκρύπτει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά.

Cleaner Hands, bluer Skies: What Has Coronavirus Done For Us? | France 24. Αν πρέπει να βρούμε κάποια θετικά σε αυτή την πανδημία, οι ειδικοί ήδη μιλούν για πιο καθαρή ατμόσφαιρα σε πολλά μέρη του κόσμου, πιο καθαρά νερά, φέρνοντας το παράδειγμα της Βενετίας, και πιο καθαρά χέρια, κάτι που έχει μειώσει την μετάδοση άλλων μορφών γρίπης ή ασθενειών.

That Discomfort You’re Feeling Is Grief | HBR / Scott Berinato. Αν έχετε κι εσείς μια σταθερά κακή διάθεση, δεν είναι παρά ένα ιδιόμορφο πένθος για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε. Τα νούμερα έχασαν το νόημά τους και η καθημερινότητα μας μεταμορφώθηκε σε λίγες μόλις μέρες.

Τετάρτη 25 Μαρτίου

New Blood Tests for Antibodies Could Show True Scale of Coronavirus Pandemic | Science Mag/Gretchen Vogel. Τα τεστ αυτά που θα αναζητούν αντισώματα στον ιό θα είναι φθηνότερα και γρηγορότερα, μπορεί λοιπόν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επόμενη φάση της μάχης απέναντι στην πανδημία.

The Doctor Who Helped Defeat Smallpox Explains What’s Coming | Wired / Steven Levy. O Larry Brilliant, έχοντας “κερδίσει” τον αγώνα ενάντια στην ευλογιά, είχε μιλήσει 14 χρόνια πριν για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Διαβάστε την, προ λίγων ημερών, άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε.

You Can Help Break the Chain of Transmission | New York Times / Siobhan Roberts. Η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πλέον σημαντική στις ΗΠΑ που μετράνε, την ώρα που γράφουμε το κείμενο, πάνω από 620 νεκρούς και γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων.

Τρίτη 24 Μαρτίου

The Emissions Impact of Coronavirus Lockdowns, As Shown by Satellites | Visual Capitalist / Iman Gosh. Αυτό το ιδιότυπο “διάλειμμα” της Γης , έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η καταγραφή των δορυφόρων δείχνει την καλύτερη ποιότητα της ατμόσφαιράς στην Κίνα και την Ιταλία.

As the Coronavirus Spreads, a Drug that Once Raised the World’s Hopes is Given a Second Shot | Stat / Andrew Joseph. Το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε χρήση. Αν και δοκιμάστηκε αρχικά για τον ιό Έμπολα, πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν την αποτελεσματικότητά του στον Covid-19.

Can Smart Thermometers Track the Spread of the Coronavirus? | New York Times / Donald G. McNeil Jr. Υπό μελέτη είναι η δυνατότητα των smart θερμόμετρων να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο την προσβολή από τον κορωνοϊό. Τα data που στέλνουν τα θερμόμετρα λειτουργούν ως εργαλεία πρόβλεψης μιας επιδημίας.

Δευτέρα 23 Μαρτίου

How the Virus Got Out | New York Times / Jin Wu, Weiyi Cai, Derek Watkins, James Glanz. Η μεγαλύτερη “παύση” στην ιστορία δεν μπόρεσε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Διαβάστε ένα interactive άρθρο που δείχνει τη διασπορά του ιού από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο.

Tourism Flows and Death Rates Suggest Covid-19 is Being Under-Reported | The Economist. Τα μαθηματικά μοντέλα έχουν “πάρει φωτιά” ώστε να προβλέψουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Economist συσχετίζει τις τουριστικές αφίξεις και αναχωρήσεις με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί. Τρανταχτό παράδειγμα η “απουσία” της Ρωσίας από τον παγκόσμιο χάρτη, καθώς έχουν ανακοινωθεί ελάχιστα κρούσματα.

Coronavirus: Τhree Ways the Crisis May Permanently Change our Lives | The Conversation / Johann Fortwengel. Μετά τον κορωνοϊό, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Η κρίση αυτή, ίσως, αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγές στα ταξίδια εργασίας, στην απομακρυσμένη εργασία, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των διάφορων κλάδων παραγωγής.

The Coronavirus Could Reshape Global Order | Foreign Affairs / Kurt M. Campbell and Rush Doshi. Το ερώτημα αν η Κίνα θα εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας που αφήνουν οι ΗΠΑ, καθώς βυθίζονται στην πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται ότι βρίσκει απαντήσεις στην αδυναμία των Αμερικανών να αντιμετωπίσουν μια κρίση που έβλεπαν να έρχεται.

On Confinement | The Book of Life. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των εννοιών του περιορισμού, του εκούσιου εγκλεισμού και των φιλοσοφικών αναζητήσεων στις οποίες οδηγούν αυτές οι καταστάσεις.

Σάββατο 21 Μαρτίου

Lockdown Love Stories: How to Date at a Distance | 1843 Magazine / Sergio Colombo. Όσο ο κορωνοϊός μας απομακρύνει, τόσο μας φέρνει και πιο κοντά. Στο Μιλάνο φαίνεται ότι οι κάτοικοι ανακαλύπτουν τον ρομαντισμό τους ξανά, εν μέσω κρίσης.

The Coronavirus Recession is Already Here | Vox / Emily Stewart. Η οικονομία θα είναι αναμφίβολα ο μεγάλος ασθενής όταν η υγειονομική κρίση περάσει. Οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ κατανοούν ότι η ύφεση αυτή δεν μοιάζει με καμία άλλη και προσπαθούν να κατανοήσουν τους τρόπους αντιμετώπισής της.

The Post-Pandemic World | Project Syndicate. Το “μετά” την πανδημία απασχολεί ήδη τα κέντρα αποφάσεων του πλανήτη μας. Η ανάγκη να επικεντρωθούμε στην κάθε μέρα δεν θα πρέπει να παραγκωνίσει το πώς θα αλλάξει ο τρόπος ζωής και οι αντιλήψεις μας.

The UK Led the World in Online Grocery Delivery, Until Coronavirus Happened | Quartz / Alison Griswold. Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή των αλλαγών που έφερε ο κορωνοϊός στην ανεπτυγμένη αγορά της κατ’ οίκον παράδοσης των αγορών του νοικοκυριού στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ.

That 1970s Feeling | Project Syndicate / Kenneth Rogoff. Όσοι ασχολούνται με την οικονομική ιστορία ή έζησαν την πετρελαϊκή κρίση του 1970, θα βρουν αρκετές ομοιότητες με την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός στις οικονομίες του πλανήτη.

Παρασκευή 20 Μαρτίου

– Παρακολουθήστε εδώ με υπότιτλους την προφητική ομιλία του Bill Gates στο TED του 2015. Πέντε χρόνια πριν, ο Gates προβλέπει, με βάση τη λογική, ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια φονική επιδημία και κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη συστήματος και μέσων για την αντιμετώπισή της.

Coronavirus (COVID-19) Baby, Toddler, and Young Child FAQs | BabyCenter / Kate Marple, Dawn Rosenberg. Όλες οι ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε σ’ έναν ειδικό σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι είναι καλό να κάνετε, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, εν μέσω πανδημίας.

Why Don’t More Boomers Care About Coronavirus? |Rolling Stone /Ej Dickson. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους λόγους που η πρώτη μεταπολεμική γενιά, οι Baby Boomers, φαίνεται να αδιαφορεί για τα μέτρα απομόνωσης, παραπάνω από τον υπόλοιπο πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει περισσότερο από τον κορωνοϊό.

The Real Economic Victims of Coronavirus Are Those We Can’t See |The Conversation / Martijn Boersma, Justine Nolan. Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι ήδη ορατές. Σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Σρι Λάνκα, η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές, η απώλεια θέσεων εργασίας φαίνεται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στον φτωχοποιημένο πληθυσμό.

Πέμπτη 19 Μαρτίου

(Against) Virus as Metaphor | The New Yorker / Paul Elie. Ένα εξαιρετικά διορατικό κείμενο για τον πειρασμό του συνδέσουμε την κρίση κορωνοϊού, μεταφορικά με όλα όσα κοιτάζοντας πίσω ίσως θα έπρεπε να μας έχουν προϊδεάσει για την έλευσή του. “But we must keep in mind the need for language to function in a literal sense, so that we can think clearly as we respond to the virus called covid-19.”

– Will the Coronavirus End Globalization as We Know It? | Foreign Affairs / Henry Farrell, Abraham Newman. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία πήρε ένα πάρα πολύ σκληρό μάθημα από την κατάρρευση του συστήματος όπως το ξέραμε. Θα υπάρξει αλλαγή πορείας προς μια “πιο προσεκτική” παγκοσμιοποιημένη οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας;

We’re Not Going Back to the Way Life Was Before | Slate / Henry Grabar. Το άρθρο πραγματεύεται τον τρόπο που θα ζούμε “μετά” από αυτό το “περίεργο” διάλειμμα της καθημερινότητάς μας. Θα επανέλθουμε στις συνήθειες που είχαμε ή τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο;

China Appears Confident That Its Coronavirus Epidemic has Abated | The Economist. Η Κίνα φαίνεται να μπαίνει αργά αλλά σταθερά στην εποχή “μετά” την επιδημία. Οι αριθμοί δείχνουν την πρόοδο και πλέον αναμένεται η ίαση των υπολοίπων ασθενών, την ώρα που τα εργοστάσια ξανανοίγουν.

Τέταρτη 18 Μαρτίου

Coronavirus is Grounding the World’s Airlines | The Economist. Οι αεροπορικές εταιρίες βίωσαν άμεσα και σκληρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. Από τη συγκράτηση των ζημιών, φτάσαμε γρήγορα να συζητάμε ποιες εταιρίες θα επιβιώσουν και ποιες θα κρατικοποιηθούν.

The Man Who Saw the Pandemic Coming | Nautilus / Kevin Berger. Πολλές φορές οι επιστήμονες προειδοποιούν  για επερχόμενα φαινόμενα. Ο Dennis Caroll μελετώντας μεταδοτικές ασθένειες, κατανόησε ότι ήταν θέμα χρόνου ένας ιός από τα ζώα να περάσει στους ανθρώπους.

Number of new Coronavirus (COVID-19) cases in Italy | Statista. Η Ιταλία δέχτηκε, για την ώρα, το πιο ισχυρό χτύπημα στην Ευρώπη, από τον κορωνοϊό. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά για την έξαρση της επιδημίας στη γειτονική χώρα.

A Silent Hero of the Coronavirus Crisis | Project Syndicate / Pinelopi Koujianou Goldberg. Η τεχνολογία και η ανάλυση των δεδομένων αποδεικνύεται “ήρωας” αυτής της κρίσης, καθώς η ορθή χρήση της οδηγεί τις αρχές συντομότερα στα άτομα που είχαν επαφή με πιθανό κρούσμα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται γρηγορότερα ο περιορισμός του.

The Proximal Origin of SARS-CoV-2 | Nature / Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, Edward C. Holmes & Robert F. Garry. Η υπόθεση του κορωνοϊού είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στις θεωρίες συνωμοσίας. Φαίνεται ότι το ίδιο το αποτύπωμα του ιού αποδεικνύει ότι δεν είναι ανθρώπινη κατασκευή, αλλά μια μετάλλαξή που, ίσως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής να ευνόησε.

Infection Trajectory: See Which Countries are Flattening Their COVID-19 Curve | Visual Capitalist / Nick Routley. Δείτε πώς εξελίσσεται η καμπύλη εξάπλωσης του κορωνοϊού σε κάθε χώρα, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί. Προφανώς, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων διαφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις από τον αριθμό των κρουσμάτων που γνωρίζουν οι αρχές.

Novel Coronavirus (COVID-19) Situation | World Health Organization. Το dashboard του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για τον κορωνοϊό. Κρατήστε το ως bookmark.

“The Biggest Story Since 9/11”: How Covid-19 is Rewriting the Rules of Media | Vanity Fair / Joe Pompeo. Πώς καλύπτει κανείς το μεγαλύτερο story των τελευταίων ετών από το σπίτι του; Ιδού το ερώτημα!

Covid_19: Open Letter From Italy to the International Scientific Community | Left. Ένα “γράμμα” από την Ιταλία με την παράκληση στο επιστημονικό προσωπικό των υπολοίπων χωρών να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους για την άμεση θεσμοθέτηση μέτρων περιορισμού, ώστε να αποφευχθεί αυτό που συνέβη στη γειτονική μας χώρα.

COVID-19: Implications for Business | McKinsey / Matt Craven, Linda Liu, Mihir Mysore & Matt Wilson. Τα διαφορετικά σενάρια της McKinsey για την κρίση του κορωνοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις.

‘A Ticking Time Bomb’: Scientists Worry About Coronavirus Spread in Africa | Science Mag / Linda Nordling. Με τις χώρες της Αφρικής να “κλείνουν” τα αεροδρόμια τους και να λαμβάνουν μέτρα για τον πληθυσμό, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα ως προς το αν οι υποδομές σε κάποιες οικονομικά υποβαθμισμένες χώρες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση αυτή.

Singapore Was Ready for Covid-19. Other Countries, Take Note | Wired / Adam Rogers. Η Σιγκαπούρη, με τις ιδιαιτερότητές της ως σύγχρονη πόλη-κράτος, μπόρεσε με την εμπειρία πρόσφατων επιδημιών να αντιμετωπίσει άμεσα τον κορωνοϊό, έχοντας συγκριτικά ελάχιστα κρούσματα και απώλειες.

Τρίτη 17 Μαρτίου

Coronavirus: The Incompetence Pandemic | Politico / Matthew Karnitschnig. Κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε είναι αυτές που δείχνουν τη στόφα των πραγματικών ηγετών. Όπως διαπιστώνει ο αρθρογράφος, οι πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη να ακούσουν κάποιον που θα τους μιλήσει όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Franklin D. Roosevelt όταν είπε “το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος” στη διάσημη ομιλία του το 1933. Φαίνεται όμως ότι ηγέτες σαν τον FDR σπανίζουν αυτή την εποχή παγκοσμίως.

In the Coronavirus Crisis, Our Leaders Are Failing Us | The Guardian / Gordon Brown. Στο ίδιο μήκος κύματος με το άρθρο παραπάνω. Αυτή τη φορά, όμως, ο αρθρογράφος δεν είναι άλλος από τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Gordon Brown, ο οποίος επιμένει ότι “τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις” και ότι, για κακή μας τύχη, ο δικός μας κόσμος είναι ένας κόσμος διχασμένος, χωρίς ηγέτες, όπου όλοι υποφέρουμε από την τάση να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.

Coronavirus Will Change How We Shop, Travel and Work for Years | Bloomberg / Enda Curran. Προσπαθώντας να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, έχει ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτει ο αρθρογράφος σχετικά με το “legacy” της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην πλευρά της προσφοράς, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αξιολογήσουν διαφορετικά τα ρίσκα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα αλλά και ευρύτερα, όπως και τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας.

Anatomy of a Pandemic | The Walrus / Kevin Patterson. Μακρύ -αλλά χρόνο αυτές τις μέρες έχουμε- και ενδιαφέρον. Καταλήγει ότι ακόμα κι αν καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση αυτού του ιού, θα υπάρξει επόμενος. “Και αυτή η διαπίστωση, ότι δηλαδή κάποιες απειλές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο συλλογικά, θα παραμείνει. Πρέπει να το μάθουμε.”

Does the EU Have the Tools to Fight the Coronavirus? | Politico / Carmen Paun, Jillian Deutsch. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει κάποιες πολιτικές, για παράδειγμα το εμπόριο ή τον ανταγωνισμό. Μπορεί να επέμβει όμως σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η οποία ελέγχεται από τα κράτη-μέλη και με ποια εργαλεία;

COVID-19 Is an Opportunity for Europe | Project Syndicate / Lucrezia Reichlin. Άλλο ένα άρθρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ιστορικά, όταν στρεσάρεται κάνει βήματα προς τα εμπρός. Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ “να δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που να συγκεντρώνει τους πόρους των κρατών-μελών και να τους κατευθύνει προς μια συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική”.

Shakespeare Wrote His Best Works During a Plague | The Atlantic / Daniel Pollack-Pelzner. Αν και ο Shakespeare έγραψε πολλά έργα του εν μέσω επιδημιών και ασθενειών που μάστιζαν την αναγεννησιακή Αγγλία, φαίνεται πως το Broadway, αλλά και όλος ο θεατρικός κόσμος, θα πρέπει να κάνουν ένα μικρό (ελπίζουμε) διάλειμμα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Δευτέρα 16 Μαρτίου

The Workers Who Face the Greatest Coronavirus Risk | The New York Times / Lazaro Gamio. Ποιες κατηγορίες εργαζόμενων είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό; Οι New York Times μοντελοποιούν το ρίσκο προσβολής από τον Covid-19 με βάση δύο παραμέτρους: πόσο συχνά έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι με ασθένειες και μολύνσεις, και πόσο κοντινή είναι η φυσική επαφή τους με άλλους ανθρώπους. Αφορά τις ΗΠΑ αλλά μας δίνει μια καλή εικόνα και για άλλες χώρες.

Why Outbreaks Like Coronavirus Spread Exponentially, and How to Flatten the Curve | The Washington Post / Harry Stevens. Ένα καταπληκτικός simulation οπτικοποιεί τι θα πει εκθετική αύξηση και πώς συγκρίνονται μεταξύ τους τα διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ενώ το υλικό της εφημερίδας είναι συνήθως κλειδωμένο και διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές της, το συγκεκριμένο άρθρο είναι προσβάσιμο σε όλους, στην προσπάθεια να αυξηθεί η κατανόησή μας για το φαινόμενο.

Visualizing the History of Pandemics | Visual Capitalist. Ένα μάθημα ιστορίας με τη βοήθεια των οπτικών αναπαραστάσεων στις οποίες ειδικεύεται το συγκεκριμένο site.

Keep Calm and COVID On Is a Bad Strategy | The Atlantic / Ed Yong. Το αμφιλεγόμενο αγγλικό “μοντέλο” διαχείρισης αυτής της κρίσης προκαλεί τεράστιο προβληματισμό. Ευχόμαστε πραγματικά οι επικριτές του, πολλά από τα επιχειρήματα των οποίων θα βρείτε στο άρθρο αυτό, να έχουν άδικο. Αν όχι, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται λίγες εβδομάδες πίσω από την Ιταλία.

How Canceled Events and Self-Quarantines Save Lives, in One Chart | Vox / Eliza Barclay & Dylan Scott. Η ακύρωση εκδηλώσεων και η αποφυγή μετακινήσεων θα δώσει το χρόνο στα συστήματα υγείας να αντέξουν στην επιδημία του κορωνοϊού, καθώς με αυτά τα μέτρα θα αποφευχθεί μια ταχεία κορύφωση των κρουσμάτων.

‘Everything Is in Chaos’: The Concert Business Stands to Lose Billions From Coronavirus | Rolling Stone / Samantha Hissong & Ethan Millman. Η μουσική βιομηχανία πρέπει να βρει τρόπο να απεγκλωβιστεί από τη χαοτική κατάσταση που δημιούργησε ο κορωνοϊός, με τις αμέτρητες αναβολές και ακυρώσεις συναυλιών.

Coronavirus is Forcing the Biggest Global Sports Shutdown Since World War II | Quartz / Adam Epstein. Συνεχίζουμε σε ρυθμούς κορωνοϊού και ακυρώσεων, με τα αθλητικά γεγονότα να γνωρίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις, καθώς από το ΝΒΑ μέχρι τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και τους αγώνες τρεξίματος, κρίθηκε αναγκαία η επ’ αόριστον διακοπή τους. Η Ολυμπιακή Φλόγα πάντως άναψε στην αρχαία Ολυμπία και ξεκίνησε το ταξίδι της για το Τοκίο όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες “θα γίνουν κανονικά”, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Is It OK to Make Coronavirus Memes and Jokes? | Wired / Emma Grey Ellis. Μια από τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει, ιδιαίτερα στα social media, είναι αν πρέπει ή όχι να αστειευόμαστε με το ζήτημα του κορωνοϊού. Από τη μια αποβάλλουμε αρκετό από το άγχος που μας προκαλεί, από την άλλη μπορεί να βοηθάμε στη διασπορά της παραπληροφόρησης ή ρατσιστικών πρακτικών.

Why What Does Not Kill Us Makes Us Panic | Project Syndicate / Gerd Gigerenzer. Ο πανικός φαίνεται πως είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Αυτό που συμβαίνει τώρα ανά τον κόσμο πρέπει να αποτελέσει μάθημα για την επόμενη φορά, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα φαινόμενα, αλλά και μια πιθανή “εκμετάλλευση” αυτού του πανικού από τους πολιτικούς.

Covid-19 Is Foisting Changes on Business That Could Be Beneficial | Economist. Ο Economist καλεί τον κόσμο των επιχειρήσεων να δει την κρίση αυτή ως ευκαιρία “να πειραματιστεί και να αμφισβητήσει τη σοφία των παλιών συνηθειών”, με σημαντικότερο τεστ αυτό της τηλεργασίας, που θα υιοθετηθεί εξ ανάγκης λόγω της κρίσης, αλλά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σε βάθος χρόνου.

How Deadly Is Coronavirus? What We Know and What We Don’t | The New York Times / Quoctrung Bui, Margot Sanger-Katz & Sarah Kliff. Βοηθητική οπτική αναπαράσταση των New York Times για το πόσο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Η σημαντική διαφορά που αναδεικνύεται και πρέπει να έχουμε υπόψιν είναι αυτή μεταξύ του “case fatality rate”, που βασίζεται στα αναφερθέντα κρούσματα, και του “infection fatality rate”, που περιλαμβάνει όσους μολύνθηκαν από τον ιό.

Experts Envision Two Scenarios if the New Coronavirus Isn’t Contained | STAT / Sharon Begley. Kατατοπιστική ανάλυση στο Stat για τα δύο επικρατέστερα σενάρια σε περίπτωση που o 2019-nCoV δεν εξαφανιστεί στην πορεία όπως ο SARS, αλλά γίνει ενδημικός στον παγκόσμιο πληθυσμό.

I Lived Through SARS and Reported on Ebola. These Are the Questions We Should Be Asking About Coronavirus | Pro Publica / Caroline Chen. Επίσης χρήσιμο το άρθρο της Caroline Chen στην Pro Publica για τα ερωτήματα που θα έπρεπε να θέτουμε σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς καλύπτουμε την υπό εξέλιξη αυτή κρίση.

Coronavirus: The Black Swan of 2020 | Sequoia. Πρόκειται για το σημείωμα που έστειλε το αμερικανικό Venture Capital fund Sequoia Capital στις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει, σε σχέση με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Coronavirus and Climate Change Are Obvious Risks We Ignore | Axios / Amy Harder. Είναι ο κορωνοϊός ο “μαύρος κύκνος του 2020”; Θα θυμάστε ίσως ότι μαύροι κύκνοι θεωρούνται φαινόμενα ιδιαίτερα απρόβλεπτα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Ο Axios υποστηρίζει ότι η επιδημία δεν αποτελεί “μαύρο κύκνο” αλλά “γκρίζο ρινόκερο”, όπως παρομοιάζονται οι κίνδυνοι που είναι “ιδιαίτερα προφανείς, πολύ πιθανοί, αλλά ακόμα παραμελημένοι”. “Γκρίζος ρινόκερος” που έρχεται κατά πάνω μας είναι και η κλιματική αλλαγή.

Kids Can Get Covid-19. They Just Don’t Get That Sick | Wired / Megan Molteni. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται το αισιόδοξο σενάριο ότι τα παιδιά νοσούν μεν από τον κορωνοϊό, όμως με ελαφρά συμπτώματα και χωρίς απώλειες ζωής, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Silly Songs, Dances, and Skits: The World is Using Humor to Curb Coronavirus’s Spread | Vox / Danna Takriti. Το χιούμορ αποτέλεσε πάντα ένα “υπερόπλο” ενάντια σε κάθε δυσκολία. Η επιδημία του κορωνοϊού πυροδότησε αστείες αντιδράσεις, σκετσάκια, memes και παρωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER