Maelstrom II: Η Αφαιρετική Μαγεία της Φύσης Μέσα Από Μια Χρωματική Έκρηξη

Μαριάννα Βερέμη, Atacama I, Detail, Oil on Canvas, 1,50×1,60

Τη Δευτέρα ταξίδεψα σε έναν εκρηκτικό κόσμο χρωμάτων μέσα από τη νέα δουλειά της Μαριάννας Βερέμη με τίτλο Maelstrom II. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου της στην έκθεση Maelstrom στο Λονδίνο, η καλλιτέχνις μας μεταφέρει τη συνέχεια της προσωπικής της αναζήτησης, “μετά το Μάελστρομ, προς την Εδέμ”, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά.

Η Μαριάννα Βερέμη εμπνέεται από το διήγημα του Edgar Allan Poe “A Descent into the Maelström” (“Η Κάθοδος στη Δίνη” στα ελληνικά) και εκφράζει με μοναδικά γλαφυρό τρόπο τα ακραία φυσικά φαινόμενα που προκαλούν ταυτόχρονα “φρίκη αλλά και θαυμασμό”.

Στην ιστορία του Poe ο πρωταγωνιστής διηγείται την καθηλωτική εμπειρία που βίωσε, όταν η βάρκα του βυθιζόταν στη δίνη. Αντίστοιχα, η καλλιτέχνις βιώνει στο έργο της τα συναισθήματα μιας εσωτερικής δίνης και εξωτερικεύει στον καμβά τον πανικό και το συναισθηματικό αποπροσανατολισμό, μέσα από μια έκρηξη χρωμάτων και κίνησης που παρασύρει το κοινό.

Μαριάννα Βερέμη, Supernova, Detail, Oil on Canvas, 1,50×1,60.jpg

Στο έργο Maelstrom I, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα θραύσματα της βάρκας μέσα στον ωκεανό, στο απόγειο του φαινομένου, ενώ στο Maelstrom II, το συνονθύλευμα υγρού και στερεού στοιχείου φωτίζεται από έντονες λάμψεις φωτός που αποπνέουν την αίσθηση της έναρξης μιας ηρεμίας. Τα τελευταία έργα της Βερέμη: Saltstraumen και Irma “μιλάνε για τη γοητεία που την αντιλαμβάνεται ως απειλητική ισχύ της φύσης, ενώ η ίδια προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο της ζοφερής δύναμής της και να μεταφέρει τη μαγεία του στους θεατές της”.

Ωστόσο, μετά την καταιγίδα, έρχεται η γαλήνη, έρχεται η ελπίδα και η αισιοδοξία. Το υπέροχο αυτό συναίσθημα εκφράζεται απόλυτα στη σειρά έργων με τίτλο Edem. Η ενέργεια της καλλιτέχνιδας αποδίδεται με αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του κόκκινου, οι οποίες φωτίζονται δυναμικά με φως. Μεταφερόμαστε έτσι, νοητά, στον ονειρικό κήπο του Παραδείσου, στον κήπο της Εδέμ. Μέσα από τα αφαιρετικά σχήματα διακρίνουμε εξωτικά πτηνά, άνθη και τροπικά φυτά, σε μια ευτυχή αρμονία που μας συνεπαίρνει. Τα αγαπημένα μου έργα φέρουν τους τίτλους: Maelstrom I, Supernova, Atacama II, Irma, Edem 2, After.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε από κοντά τη νέα δουλειά της Μαριάννας Βερέμη, η οποία θα σας ταξιδέψει στην αφαιρετική μαγεία της φύσης. Η έκθεση διαρκεί έως την Κυριακή 18 Μαρτίου. #MustSee

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+