Μαλλιά με Στιλ, και Πάλι Ελεύθερα

Ίσως ανάμεσα στα τόσα πρωτόγνωρα, παράδοξα και ανατρεπτικά που βιώνουμε στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό (λέγε με πανδημία), ξεχωρίζει η σουρεαλιστική απόφαση να ανοίξουν πρώτα τα κομμωτήρια!  Μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει μάλλον περίτρανα πόσο σημαντική είναι η περιποίηση των μαλλιών μας, όχι μόνο για τη συνολική μας εικόνα, αλλά και την ψυχική μας διάθεση, καθώς και πόσο η διαδικασία αυτή είναι ικανή να  αναπτερώσει το ηθικό μας.

Ποιος θα μπορούσε, αλήθεια, να φανταστεί ότι κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα περιποίησης νυχιών θα ήταν η νούμερο ένα “βαλβίδα απο-συμπίεσης ” για την ανακούφιση της συλλογικής μας υπέρ-πίεσης;

Γιατί Πρώτα τα Κομμωτήρια;

Κι όμως, αν το καλοσκεφτούμε νηφάλια και χωρίς σκωπτική διάθεση, η επιλογή έχει λογική. Ο κλάδος, για να μην πω η βιομηχανία, της κομμωτικής στη χώρα μας έχει μακρά ιστορία. Περίπου μέχρι το 2010 ήταν σε άνοδο και απασχολούσε γύρω στους 40.000 ανθρώπους.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όχι μόνο σε κάθε γειτονιά, αλλά σχεδόν ανά δύο οικοδομικά τετράγωνα άνοιγε ένα κομμωτήριο ή ένα κατάστημα “mani-pedi”, ειδικά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις. Αριθμός υπολειπόμενος μόνο από εκείνον των φαρμακείων!

“Πεθύμησα λίγη περιποίηση! Να με λούζουν, να μου κάνουν μασάζ, λίγη ανώδυνη κουβεντούλα… Να νιώσω ωραία κι ανέμελη, χωρίς να καταβάλω προσπάθεια…”

Κι ύστερα ήρθε η κρίση. Αλυσίδες κομμωτηρίων συρρικνώθηκαν, κάποιες εξαφανίστηκαν τελείως, μικρά και μεσαία κομμωτήρια έκλεισαν, με αποτέλεσμα πολλοί απασχολούμενοι σε αυτά ή να αλλάξουν επάγγελμα (με μεγάλη έκπληξη αναγνώρισα τις προάλλες μια κυρία που με έλουζε υπέροχα κάποτε στο κομμωτήριο μου, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ), ή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους “κατ΄οίκον”, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην… τόνωση της παραοικονομίας.

Πιστεύετε ότι, αντιστοίχως, έφθινε το στιλ και η περιποίηση των μαλλιών μας; Εγώ, όχι. Τα προϊόντα και τα αξεσουάρ για την περιποίηση μαλλιών και νυχιών αυξήθηκαν. Μάλιστα, διατίθενται και τα επαγγελματικά είδη στα καταστήματα καλλυντικών, ακόμα κι από τα ίδια τα κομμωτήρια για hairstyling at home. Βεβαίως, χρησιμοποιώντας τα επαγγελματικά προϊόντα δεν σημαίνει πως έχουμε και επαγγελματικό αποτέλεσμα αλλά, με λίγο κόπο, βρίσκουμε τον τρόπο να διατηρούμε αξιοπρεπή, τουλάχιστον, την εμφάνισή μας.

Αυτό που μας έλειψε περισσότερο τη φετινή χρονιάς, όμως, δεν είναι μόνο η περιποιημένη μας εμφάνιση, αλλά όλο το “πακέτο” που λέγεται επίσκεψη στο κομμωτήριο/κουρείο. Η οικειότητα του χώρου που επιλέξαμε, γιατί μας αρέσει η διακόσμηση του, η όλη του ατμόσφαιρα, οι αναπαυτικές του πολυθρόνες, το καφεδάκι που μας προσφέρουν…

Η ιδιαίτερη σχέση μας με τους ανθρώπους του, που τους εμπιστευτήκαμε το στιλ των μαλλιών και των νυχιών μας, και, καμιά φορά, ακόμη και τα προσωπικά μας. Η απόλαυση να μας περιποιούνται, η αίσθηση ότι κάνουμε μια μικρή, ψυχαγωγική και χαλαρωτική απόδραση από τη ρουτίνα.

Νομίζω πως οι ειδικοί, εκτός από την ασφάλεια για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στα κομμωτήρια, συνυπολόγισαν και την ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Μικρές Δόσεις “Ευτυχίας”

Επίκαιρο στιγμιότυπο: μια φίλη μου, γυναίκα αφοσιωμένη και σε καριέρα και σε οικογένεια (κάτι… απλό δηλαδή!), έχει περάσει, φυσικά, πολλές ώρες, σε διάφορα ανάλογα με τη φάση ζωής της και τις εκάστοτε ανάγκες της  κομμωτήρια, ανά την επικράτεια και πέρα από αυτήν.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω αυξανόμενης έλλειψης χρόνου αραίωσε αισθητά το κομμωτήριο και έμαθε όχι μόνο να χτενίζει, αλλά και να βάφει μόνη της τα μαλλιά της και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τόσο που να τη ρωτάνε συχνά πού κάνει χρώμα!

Έτσι, με τις παρούσες συνθήκες, η φίλη μου δεν είχε μεγάλο πρόβλημα. Αγόρασε, ηλεκτρονικά, επαγγελματική πρέσα κι εμφανίζεται, στους δικούς της καταρχήν, αλλά και στις μέσω Zoom συναντήσεις της, πάντα καλοχτενισμένη και με τη ρίζα τέλεια.

Οπότε, φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν μου ανήγγειλε με ενθουσιασμό ότι με την άρση της απαγόρευσης έκλεισε πάραυτα ραντεβού στο κομμωτήριο για βαφή, νύχια και χτένισμα!

Προλαβαίνοντας δε την εύλογη απορία μου, μου είπε: “Πεθύμησα λίγη περιποίηση! Να με λούζουν, να μου κάνουν μασάζ, λίγη ανώδυνη κουβεντούλα… Να νιώσω ωραία κι ανέμελη, χωρίς να καταβάλω προσπάθεια… Να πάρω τη δόση μου σε ορμόνες της ευτυχίας!”

Ναι, καλή μου φίλη, έτσι είναι. Άστα τα μαλλάκια σου λοιπόν, και κοίτα να απολαύσεις τη μικρή, αθώα δόση σου. Και εις άλλα, με υγεία!

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερες ιστορίες με στιλ:

Στιλ Σημαίνει Ποιότητα Ζωής

To Design της Κυκλικής Oικονομίας

Το Στιλ Αγαπάει το Mix & Match

Το Στιλ Αγαπάει τις Λεπτομέρειες

Το Στιλ Αγαπάει το Χιούμορ

Το Στιλ Αγαπάει την Αλήθεια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+