Πριν από λίγες ημέρες μοιραστήκαμε μαζί με τη Μαρίνα Αρπλιά μια κοινή διάκριση. Το βραβείο Greek International Women Awards 2023 για την Επιχειρηματικότητα.
Η Μαρίνα και το Project Parenting κέρδισε επάξια αυτή τη θέση. Με σπουδές στο Παιδαγωγικό και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη και την Αφρική, με προϋπηρεσία σε ΜΚΟ, στη φαρμακευτική GSK και σε ένα project της Google, η Μαρίνα αποφάσισε να κάνει κάτι ουσιαστικό για τα παιδιά, τους ενεργούς ανθρώπους του αύριο.
Δημιούργησε μια πλατφόρμα που στηρίζει ολιστικά τους γονείς, γιατί από εκείνους ξεκινούν όλα. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Parenting – Η 1η online πλατφόρμα για γονείς στην Ελλάδα. Το Project Parenting έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία, έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις και –το σημαντικότερο– έχει έσοδα που το καθιστούν βιώσιμη επιχείρηση.
Η Μαρίνα είναι η φιλοξενούμενη αυτού του μήνα στη στήλη Working Girl και μοιράζεται μαζί μας με χειμαρρώδη και αυθεντικό λόγο την ιστορία της.
Σύστησέ μας τη Μαρίνα, ποια είναι η Μαρίνα Αρπλιά;
Μου έχουν βάλει πολλές ταμπέλες στη ζωή μου. Κάποιες από αυτές, μαζί με κάποιες που βάζω εγώ, είναι:
• Η κακή μαθήτρια που δεν πειράζει που είμαι χαζή γιατί είμαι όμορφη.
• Δασκάλα στα χαρτιά.
• Εθελόντρια στην AIESEC, έναν οργανισμό που με βοήθησε να αλλάξω όλη μου τη ζωή. Ταξίδεψα σε 20 χώρες και έπαιξα 30 διαφορετικούς ρόλους που μετέπειτα συνειδητοποίησα ότι είναι επαγγέλματα.
• «Το πείραμα» στη δεύτερη πολυεθνική που δούλεψα, το πιο άσχετο βιογραφικό που έχουν προσλάβει ποτέ!
Τα τελευταία τρία χρόνια ζω τη μεγαλύτερη έως τώρα περιπέτεια της ζωής μου. Βρήκα πώς θα προσφέρω σε αυτό που πάντα ονειρευόμουν. Το να προσφέρω στο να γίνει ο κόσμος πιο όμορφος στηρίζοντας τους γονείς. Ξεκίνησα τη δική μου startup, την πρώτη e-learning πλατφόρμα για γονείς στη χώρα μας. Χωρίς να έχω ποτέ στο μυαλό μου να κάνω επιχείρηση, χωρίς χρήματα, δύο ημέρες πριν από το πρώτο lockdown. Σήμερα επηρεάζει χιλιάδες γονείς κάθε μήνα, ενώ έχουμε λάβει πολλά βραβεία για το έργο μας.
Χαίρομαι τόσο πολύ που μου δίνεις βήμα, Μυλαίδη, ως μια απόδειξη ότι δεν έχει σημασία μόνο η σχολική επίδοση και τι έχεις σπουδάσει για να πετύχεις επαγγελματικά!
«Πάντα με ταλάνιζε η ερώτηση “πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;”. Όταν ήρθε η συνειδητοποίηση του απίστευτα σημαντικού ρόλου των γονιών για την κοινωνία μας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να κάνω το Project Parenting».
Τι σε ενέπνευσε ώστε να ασχοληθείς με τη γονεϊκότητα και την υποστήριξη των γονέων;
Αν πριν από τέσσερα χρόνια μου έλεγες ότι θα κάνω δική μου επιχείρηση, ακόμα θα γελούσα. Δεν το είχα σκεφτεί ή οραματιστεί ποτέ. Ήταν κάλεσμα! Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να προσφέρω στους άλλους, «να χαρίσω χαμόγελα», έλεγα μικρή.
Μετέπειτα ήθελα να είμαι μέρος του κόσμου που ονειρεύομαι και πιστεύω ότι έρχεται. Πάντα με ταλάνιζε η ερώτηση «πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;». Όταν ήρθε η συνειδητοποίηση του απίστευτα σημαντικού ρόλου των γονιών για την κοινωνία μας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να κάνω το Project Parenting.
Ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι γονείς είναι οι ενεργοί άνθρωποι του τώρα, όπως και εσύ και εγώ κάθε μέρα, που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς κάποια κατεύθυνση, θετική ή αρνητική. Παράλληλα όμως οι γονείς επηρεάζουν τις επόμενες γενιές.
Οπότε ο δρόμος προς την επιχειρηματικότητα και το Project Parenting ήταν η δική μου συνεισφορά στο τώρα με στόχο να κάνουμε τον κόσμο πιο όμορφο. Το δικό μου χρώμα στο ουράνιο τόξο.
Τι θεωρείς ότι προσφέρει στους γονείς ή στους μελλοντικούς γονείς το Project Parenting;
Πριν ξεκινήσουμε κάναμε μια έρευνα σε 1.000+ γονείς από όλη τη χώρα για να δούμε αν όντως οι γονείς αναζητούν υποστήριξη. Τα ευρήματα ήταν τα εξής:
1. Το 58% νιώθουν ότι δεν έχουν χρόνο.
2. Το 79% δεν εμπιστεύονται τις πληροφορίες που βρίσκουν online και τους ειδικούς.
3. Το 86% είπε ότι νιώθει πολύ μεγάλη ενοχή ότι δεν τα «κάνει καλά».
Οι άνθρωποι που διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας δυστυχώς είναι μόνοι. Περνάνε τη γονεϊκότητα με μεγάλο άγχος και καθόλου οργανωμένη υποστήριξη. Αυτό χρειάζεται να αλλάξει.
Γνωρίζεις το ρητό που λέει «it takes a village to raise a child»; Θέλω να γίνουμε ξανά αυτή η κοινότητα για κάθε γονέα. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουμε ήδη στηρίξει χιλιάδες γονείς μέσα από σειρές, ebooks, συνέδρια, άρθρα και άλλες υπηρεσίες που παρέχουμε.
Έχουμε φτιάξει την πιο οργανωμένη διαδικτυακή βιβλιοθήκη όπου οι γονείς μπορούν να βρουν, σε ένα μέρος, έγκυρες απαντήσεις σε κάθε απορία που έχουν σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών τους.
«Από τη συνεργασία μου με τους γονείς συνειδητοποιώ καθημερινά πόσο πιεσμένος είναι, δυστυχώς, ο κόσμος. Πόσο πολύ αγχώνονται, πόσο δυσκολεύονται να ισορροπήσουν στην καθημερινότητα».
Ποιες στρατηγικές έχεις χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσεις μια κοινότητα γονέων; Και τι μαθαίνεις από τους γονείς με τους οποίους συνεργάζεσαι;
Σε σχέση με τις στρατηγικές θα πω ότι το βασικό είναι να δοκιμάζεις. Πολλές φορές έρχονται «ειδικοί» και σου λένε «κάνε αυτό, θα πιάσει», «κάνε το άλλο, θα λειτουργήσει». Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις μία startup, δεν έχεις ιδέα τι θα λειτουργήσει, το πας με trial και error.
Η πιο βασική στρατηγική/συμβουλή είναι: Να ακούτε τι θέλει ο πελάτης σας! Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Μην υποθέτετε, αφιερώστε χρόνο να ψάξετε και να μάθετε. Και μετά θέλετε έναν πολύ καλό επικοινωνιολόγο να παρουσιάσει το προϊόν ή την υπηρεσία σας με στόχο να καλύψει αυτό το πρόβλημα.
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες διαφημίσεις. Ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσεις είναι να καλύπτεις ένα κενό, να δίνεις λύση σε ένα πρόβλημα. Με βοήθησε επίσης πάρα πολύ η δουλειά του Donald Miller, που είναι γκουρού στο συγκεκριμένο θέμα.
Από τη συνεργασία μου με τους γονείς συνειδητοποιώ καθημερινά πόσο πιεσμένος είναι, δυστυχώς, ο κόσμος. Πόσο πολύ αγχώνονται, πόσο δυσκολεύονται να ισορροπήσουν στην καθημερινότητα. Δυστυχώς συναντάμε καθημερινά single mums ή μητέρες που τρέχουν για τα πάντα. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να στηρίξουμε τους γονείς.
«Το Project Parenting είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για γονείς στη χώρα. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τεχνολογία, καθώς την αξιοποιούμε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας».
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, ποιον ρόλο οραματίζεσαι ότι θα παίξει στο μέλλον του Project Parenting;
Το Project Parenting είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για γονείς στη χώρα. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τεχνολογία, καθώς την αξιοποιούμε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Βασικό ρόλο θα παίξει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σε όσα κάνουμε, καθώς μπορεί, αν μας υποστηρίξει, να προσφέρουμε στους γονείς ακόμα πιο εξατομικευμένη εμπειρία μέσω της πλατφόρμας μας.
Πρόσφατα διακρίθηκες με το βραβείο Greek International Women Awards για την κατηγορία Business and Entrepreneurship. Τι σημαίνει για σένα αυτή η βράβευση;
Είναι πολύ τιμητικό που βραβεύτηκα και που είχα τη χαρά να βραβευτώ και μαζί με εσένα. Το συγκεκριμένο βραβείο είναι σαν αυτό το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη που έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συνεχίσεις.
Είναι μια επιβεβαίωση ότι μπορώ, που είναι πολύτιμη τις μέρες κατά τις οποίες πιστεύω ότι δεν μπορώ. Ευχαριστώ πολύ όσους ανθρώπους με πιστεύουν και πιστεύουν στην αξία που έχουν οι γονείς για την κοινωνία μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, έχουμε τη δύναμη!
Πόσο σημαντική ήταν η δικτύωση και το mentoring στην πορεία σου; Τι θα συνιστούσες σε γυναίκες-επιχειρηματίες που τώρα ξεκινούν το επιχειρηματικό τους ταξίδι;
Ζούμε σε μικρή χώρα. Η δικτύωση είναι απαραίτητη, ανοίγει πολλές πόρτες και μπορεί να σου κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη. Το mentoring επίσης. Πρακτικά θα συνιστούσα:
• Με το που ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην επιχειρηματικότητα προσπάθησε να βρεις incubators ώστε να ενταχθεί η επιχείρησή σου σε ένα πλαίσιο. Εγώ δεν είχα αυτή την υποστήριξη στην αρχή, αλλά πιο μετά, και αντιλήφθηκα τότε πόσο σημαντική είναι. Είναι σημαντική και για την αίσθηση του ανήκειν. Προσωπικά έχω ωφεληθεί πάρα πολύ από το Orange Grove και τα προγράμματα του ΕΒΕΑ στα οποία έχω πάρει μέρος.
• Διάβασμα, διάβασμα, πολύ διάβασμα. Προσωπικά με βοήθησε πολύ στο κομμάτι του finance το βιβλίο «Profit First». Και όλο το marketing μας βασίστηκε στο «Story Brand» του Donald Miller. Οπωσδήποτε αν ξεκινάς τώρα να διαβάσεις το «Business Made Simple».
• Ένα βασικό πρόβλημα όταν ξεκινάς κυρίως χωρίς χρήματα είναι η ρευστότητα, το λεγόμενο cash flow. Μπορεί να γίνει ασύμφορο το άγχος και η χρηματική αβεβαιότητα. Θα πρότεινα να σκέφτεσαι πάντα «Πώς μπορώ να το κάνω χωρίς χρήματα».
Έτσι, θα γίνεις πολύ εφευρετική και, αν υπάρχει όραμα, θα βρεις ανθρώπους που θα θέλουν να υποστηρίξουν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν προγράμματα υποστήριξης στην Ελλάδα. Για χρηματοδότηση υπάρχει το εξαιρετικό The Peoples Trust, που δίνει άτοκα δάνεια και χορηγίες. Και υπάρχει και η AFI, που δίνει δάνεια εκεί που καμία τράπεζα δεν θα σου έδινε.
• Και το πιο βασικό: «Εμπιστέψου το ένστικτό σου». Εσύ ξέρεις! Η επιχείρησή σου είναι το παιδί σου και, όπως κάθε γονιός έχει ένστικτο για το τι είναι σωστό και λάθος, έτσι και εσύ έχεις ένστικτο για το πώς να φροντίσεις την ιδέα σου και να την κάνεις να μεγαλώσει.
Δυστυχώς έχουμε χάσει την επαφή με το ένστικτό μας γιατί έχουμε χάσει τη δύναμή μας, κυρίως οι γυναίκες. Κάτι που μου άλλαξε τη ζωή και αν δεν το είχα κάνει, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ, ήταν η ψυχοθεραπεία. Σε βοηθάει να ξανασυνδεθείς με εσένα και να βρεις τη δύναμή σου.
Έχεις κάποια φράση, κάποιο motto που σε κινητοποιεί να πετύχεις τα όνειρά σου;
Είμαι από τους ανθρώπους που έχω παντού αποφθέγματα, μου δίνουν δύναμη. Ένα διαχρονικό είναι το «Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift that’s why they call it the present». Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που μας χαρίστηκε και μας χαρίζεται, ας τον κάνουμε να αξίζει!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.
Δανάη Δεληγεώργη: «Δεν είναι Χαρισματικοί Όλοι οι Έξυπνοι Άνθρωποι»
Λίζα Βλαχοπούλου Aichinger: «Έμαθα να Αμφισβητώ Αυτούς που Νομίζουν ότι Υστερώ»