Marketing και Φωτογραφία: Μαζί Δεν Κάνουνε και Χώρια Δεν Μπορούνε

Marketing και φωτογραφία, δύο θέματα που, όταν πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, η κουβέντα ανάβει. Πολλοί υποστηρίζουν πως η τέχνη της φωτογραφίας χάνει τον αρχικό της σκοπό στον χώρο του marketing. Και άλλοι τόσοι θεωρούν πως η φωτογραφία εξελίσσεται χάρη στις απαιτήσεις του marketing. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και πάντα καθορίζεται από τον σκοπό και τη χρήση κάθε φωτογραφίας.

Είναι σίγουρο πως το έχετε διαπιστώσει και εσείς: ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο οπτικά ερεθίσματα. Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από εικόνες, είτε είναι στις ειδήσεις, είτε στις διαφημίσεις, είτε στα περιοδικά, είτε στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στα websites και στα eshops.

Marketing και Φωτογραφία Προχωράνε Μαζί

Η φωτογραφία ήταν πάντα μέρος της αφήγησης των ιστοριών που μας συγκινούν και τραβούν την προσοχή μας. Για αυτό θεωρείται ένα ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα του marketing, στο σύνολο των ενεργειών για την αναγνώριση της αξίας των brands. Αν το καλοσκεφτείτε, οι φωτογραφίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οπτική μας για το πώς βλέπουμε τον κόσμο.

Ποια Είναι η Σχέση του Marketing με τη Φωτογραφία;

Marketing και φωτογραφία προχωράνε και εξελίσσονται μαζί, από την πρώτη στιγμή που αυτοί οι δύο κόσμοι συναντήθηκαν, ειδικά στον χώρο του εμπορίου.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν αναγνωρίσιμες βασιζόμενες στην εικόνα και στο αφήγημα γύρω από το brand τους. Η φωτογραφία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του marketing και του brand building σε όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία επικοινωνίας. Ειδικά η storytelling photography ενδυναμώνει την αναγνώριση ενός brand πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Επιλέγοντας έναν επαγγελματία φωτογράφο με ειδίκευση στη δημιουργία lifestyle photography, για την προβολή του brand σας, εξασφαλίζετε την άμεση αναγνωρισιμότητα των πλεονεκτημάτων των δικών σας προϊόντων. Και αυτό το αντιλαμβάνεστε από την πρώτη στιγμή, καθώς ο επαγγελματίας φωτογράφος δεν θα αρκεστεί σε ένα σύντομο briefing, αλλά θα σας αφιερώσει χρόνο για να συζητήσει μαζί σας, κάνοντας πολλές και διαφορετικές ερωτήσεις.

Branded Φωτογραφίες ή Φωτογραφίες Στοκ;

Ας δούμε βήμα βήμα πώς η απόφαση να έχετε στο οπτικό περιεχόμενο της εταιρείας σας μόνο δικές σας branded φωτογραφίες μπορεί να κάνει την επιχείρησή σας να ξεχωρίσει. Και μάλιστα πολύ πιο άμεσα από ό,τι περιμένατε!

Έχετε παρατηρήσει τι σας κάνει να σταματάτε όταν καταναλώνετε περιεχόμενο στο Facebook ή στο Instagram; Τι σας τραβάει την προσοχή και σταμάτατε το scrolling στην οθόνη;

Μια φωτογραφία. Μια εικόνα που δεν έχετε ξαναδεί. Είναι μοναδικό και πρωτότυπο περιεχόμενο. Αυτό τραβάει την προσοχή του ματιού και κάνει πιο ελκυστικό το περιεχόμενο που προβάλλει.

Γιατί Συμβαίνει Αυτό;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα οπτικά ερεθίσματα. Είναι φυσική συνέπεια να μας τραβάει την προσοχή μια όμορφη φωτογραφία που μας ξυπνά συναισθήματα και μας αγγίζει. Μας παρακινεί να διαβάσουμε το συνοδευτικό κείμενο και μετά να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το account που μοιράστηκε τις φωτογραφίες που μας ενέπνευσαν. Αυτή ακριβώς την αλληλουχία αντιδράσεων μπορεί να εξασφαλίσει το φωτογραφικό περιεχόμενο που παράγει μόνο ο επαγγελματίας φωτογράφος.

Οι φωτογραφίες στοκ που μοιάζουν με εκατομμύρια άλλες σχεδόν ίδιες εικόνες μέσα στο online επιχειρείν χάνουν στον «αγώνα» από τις φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά και μόνο για ένα brand. Αυτή η προσέγγιση που εξυμνεί τη μοναδικότητα περνάει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον τελικό πελάτη: σου αξίζει να έχεις κάτι τόσο μοναδικό γιατί εσύ είσαι μοναδικός και πολύτιμος.

Τα κύματα του θαυμασμού μπροστά σε μια φωτογραφία (branded) που τραβήχτηκε μόνο για το δικό σας προϊόν θα καταλήξουν και στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Ο θαυμασμός και η αίσθηση της μοναδικότητας μετατρέπονται πιο εύκολα σε πωλήσεις. Τι άλλο μπορεί να ζητά ένας επιχειρηματίας πέρα από την αύξηση των πωλήσεων;

Marketing και Φωτογραφία για Δυνατό Branding

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος marketer για να καταλάβει πως οι εξαιρετικές εικόνες χτίζουν το δυνατό branding. Η φωτογραφία παρουσιάζει το κύριο μήνυμα του brand σας πριν ακόμα οι πελάτες ανοίξουν την πόρτα του μαγαζιού σας. Η εικόνα χτίζει τα θεμέλια ώστε οι πελάτες να ξεχωρίζουν τα δικά σας προϊόντα ή υπηρεσίες.

Συνήθως οι άνθρωποι δεν θέλουν να τους λένε γιατί πρέπει να επιλέξουν την εταιρεία σας έναντι άλλης. Θέλουν να το δουν μόνοι τους. Ενώ υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμοι ιστότοποι φωτογραφιών στοκ, αυτές οι εικόνες είναι περιορισμένες στο πόσο καλά μπορούν να πουν τη δική σας μοναδική ιστορία. Εάν θέλετε να προσελκύσετε την προσοχή στο brand σας, πρέπει να έχετε μια εμπνευσμένη πρώτη εντύπωση μέσω της εξαιρετικής φωτογραφίας. Μόνο έτσι θα έχετε πραγματικά ένα πολύ δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την αύξηση των πωλήσεών σας.

Ετοιμαστείτε για το Metaverse E-commerce

Έχοντας μπροστά μας ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου η επικοινωνία βασίζεται στα social media και οι πωλήσεις στο e-commerce, είναι βέβαιο πως η ποιότητα της εικόνας κάνει τη διαφορά στη βιωσιμότητα των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων. Σύντομα θα βιώσουμε τις ανακατατάξεις που έρχονται με την έναρξη του Metaverse e-commerce και του Web3. Ήδη βλέπουμε πως όλες οι πλατφόρμες στηρίζονται στη φωτογραφία και ανταμείβουν τα brands που παράγουν μοναδικό περιεχόμενο εικόνας.

Μετά τις σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αθήνα και την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών (MBA) στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, δούλεψα περίπου μία δεκαετία σε τμήμα marketing μεγάλων εταιρειών. Το πέρασμά μου από το Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου (London College of Communication), με βοήθησε να εξερευνήσω έναν διαφορετικό κόσμο δημιουργίας. Ο συνδυασμός των δύο με έκαναν να κατανοήσω καλύτερα τις ανάγκες κάθε διαφημιστικής φωτογράφισης και να τις μεταφράσω μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, κυριαρχημένο από τα social media, το e-commerce και το digital branding.

 

Το άρθρο γράφτηκε σε συνεργασία με την Αρετή Βάσσου, ιδρύτρια του IDEA DECO Copywriting Agency, και δημοσιεύτηκε αρχικά στο https://monikakritikou.com

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#AskTheExpert: Ένα Χρήσιμο Παζλ Οικονομικών Γνώσεων

Το Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Οι 5 Προσωπικότητες του Χρήματος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μόνικα είναι Ελληνοϊταλίδα φωτογράφος, με αφηγηματικό στυλ και υβριδική ταυτότητα. Μετά τις σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αθήνα και την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών της σπουδών (Ex. MBA) στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, εργάστηκε περίπου μία δεκαετία σε τμήματα marketing μεγάλων εταιρειών. Το πέρασμά της από το Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου (London College of Arts), την βοήθησε να εξερευνήσει ένα διαφορετικό κόσμο δημιουργίας. Ο συνδυασμός των δύο την έκαναν να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες της κάθε διαφημιστικής φωτογράφισης και να τις μεταφράσει μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, κυριαρχημένο από τα Social Media. Μετρά στο ενεργητικό της πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα blogs και περιοδικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+