Το Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Με αφορμή την εκκίνηση του προγράμματος της Μονάδας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ από το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», που έχει ως αντικείμενο τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη δεδομένων και τους αλγορίθμους, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον νέο χώρο λειτουργίας της μονάδας στο Μαρούσι, στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα της μονάδας με την παρουσία των έμπειρων ερευνητών της, μελών της κοινότητας του ΑΡΧΙΜΗΔΗ, καθώς και στελεχών του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.

Τα τρία ιδρυτικά στελέχη του ΑΡΧΙΜΗΔΗ, που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις γενιές διεθνούς φήμης επιστημόνων, Χρίστος Παπαδημητρίου, Τίμος Σελλής και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, εμφανώς συγκινημένοι για το όραμά τους που σταδιακά γίνεται πραγματικότητα, καλωσόρισαν και επισήμως τους νέους συνεργάτες στην ευρύτερη οικογένεια του ΑΡΧΙΜΗΔΗ. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους, σχετικά με το εγχείρημα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, τις προκλήσεις για τους νέους επιστήμονες και τις δυνατότητες ώσμωσης και συνεργασιών που θα προσφέρει.

Συνεργασία Κορυφαίων Ελλήνων Επιστημόνων από Όλο τον Κόσμο σε Τομείς Αιχμής

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «H τεχνητή νοημοσύνη, η επιστήμη δεδομένων και οι αλγόριθμοι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητά μας, από τις επιχειρήσεις και τον κλάδο της υγείας μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις κοινωνικές επιστήμες.Η δημιουργία της ερευνητικής δομής ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ , με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σηματοδοτεί τη στόχευσή μας να αξιοποιήσουμε τη γνώση και τη δυναμική κορυφαίων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο σε αυτούς τους τομείς αιχμής. Είμαι βέβαιος πως ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ μέρα με τη μέρα θα μεγαλώνει, βάζοντας την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».

O πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά», Γιάννης Εμίρης, τόνισε σχετικά: «Η λειτουργία του ΑΡΧΙΜΗΔΗ και η ερευνητική του στόχευση συμπληρώνει άριστα τις παραδοσιακές ομάδες του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά”, ενώ συγχρόνως προσδίδει νέα έμφαση στο σύγχρονο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και στην πιο θεμελιακή περιοχή των αλγορίθμων. Έχει ήδη ξεκινήσει να συμβάλλει στη δυναμική ανάπτυξη του κέντρου προς τους στόχους αριστείας που έχει θέσει στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία, καθώς το ερευνητικό κέντρο “Αθηνά” αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας που εστιάζει στις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας, δεδομένων και επικοινωνίας. Τέλος, ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, με το φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί, θα ενισχύσει τη γεωγραφική διάσταση του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά” σε πανελλήνια αλλά και διεθνή κλίμακα».

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, Τίμος Σελλής, πρόσθεσε: «Η έναρξη λειτουργίας του ΑΡΧΙΜΗΔΗ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για υποστήριξη έρευνας αιχμής στην τεχνητή νοημοσύνη, χτίζοντας ένα οικοσύστημα βασικής έρευνας και καινοτομίας στον χώρο αυτό. Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση νέων ερευνητών στην Ελλάδα, με έμφαση σε διδακτορικούς φοιτητές και μετα-διδάκτορες ερευνητές. Για να το πετύχουμε, στηριζόμαστε στο υπάρχον εξαιρετικό δυναμικό έμπειρων ερευνητών στη χώρα, ενώ φτιάχνουμε γέφυρα και με το ερευνητικό δυναμικό της διασποράς».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τόνισε ότι η δημιουργία του ΑΡΧΙΜΗΔΗ ήταν ίσως το σημαντικότερο από τα έργα που στήριξε η επιτροπή στην κατηγορία «Ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον». Όπως είπε, «Πήραμε την ιδέα που έφεραν τρεις ξεχωριστοί επιστήμονες, ο κύριος Σελλής και οι κύριοι Παπαδημητρίου και Δασκαλάκης, που ήταν μέλη της ολομέλειας, διαθέσαμε τους ανθρώπινους πόρους που χρειάστηκαν για να μετατραπεί αυτή η πρόταση σε συνεκτικό κοστολογημένο και υλοποιήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, παραδώσαμε το σχέδιο στην πολιτεία μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και τελικά αυτό κατέληξε να εγκριθεί από τον RRF και να ενταχθεί στο φιλόδοξο σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Είναι σαν να ζήσαμε από κοντά και από πρώτο χέρι τη “συνωμοσία του Σύμπαντος” προκειμένου να υλοποιηθεί κάτι σημαντικό που μόνο καλό μπορεί να φέρει. Τη “συνωμοσία”, που στην πραγματικότητα είναι αποτελεσματική συνέργεια πολλών ανθρώπων και φορέων, στηριγμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή θέληση».

Γέφυρα του Ερευνητικού Οικοσυστήματος

Η Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ στοχεύει να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και επίδραση σε μεγάλο μέρος του εθνικού χώρου έρευνας και καινοτομίας. Ξεκινάει την ερευνητική της δραστηριότητα έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία με έμπειρους ερευνητές και πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με όραμα, μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα, να γεφυρώσει το ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού και να δώσει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες να συμμετάσχουν σε ερευνητικές δράσεις υψηλής ποιότητας, επιταχύνοντας ραγδαία την επιστημονική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Γιώργος Δικαίος: «Η Κλιματική Αλλαγή Αντιμάχεται τον Τρόπο της Ζωής μας»

Ο Influencer της Χημείας Δημήτρης Κουλουμάσης

Επιστροφή στη Σελήνη! Γιατί η Artemis I Πάει στο Φεγγάρι;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+