Οι 5 Προσωπικότητες του Χρήματος

5 Προσωπικότητες Χρήματος

Κάποιοι άνθρωποι καταφάσκουν στο φημισμένο «Money Makes the World Go Round» που τραγουδούσε η Liza Minnelli στο «Cabaret». Άλλοι θεωρούν τα χρήματα «αναγκαίο κακό». Ορισμένοι και ορισμένες, σπουδαίο εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Μερικοί και μερικές, μέσο για να κατακτήσουν την ευτυχία ή την κοινωνική καταξίωση.

Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Τι σκέφτεστε για το χρήμα; Πώς το χρησιμοποιείτε; Με σύνεση; Σπάταλα; Με άγχος; Με φόβο; Εύστοχα, γιατί ξέρετε να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες και να αποφεύγετε τις κακοτοπιές;

Από τον Προϋπολογισμό στην Οικονομική Προσωπικότητα

Στο θεματικό newsletter Financially Empowered, που εκδίδεται από την αθηΝΕΑ και το Women On Top, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, στο οποίο εντάσσεται το άρθρο που δημοσιεύουμε εδώ, καταγράφουμε ειδήσεις από το εγχώριο και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον –για να ξέρουμε τι μας γίνεται–, αλλά και στοιχεία από έρευνες που  καταδεικνύουν την αξία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για κάθε πολίτη –για να ξέρουμε τι έχουμε–, καθώς και προτάσεις με στόχο να γινόμαστε χρηματοοικονομικά πιο εγγράμματοι – για να απολαμβάνουμε καλύτερα ό,τι έχουμε.

Προκειμένου να ελέγχουμε το περιεχόμενο της τσέπης μας, άρα και τους… καρδιακούς παλμούς μας, παρουσιάσαμε έναν step-by-step οδηγό για πιο αποτελεσματικό οικονομικό σχεδιασμό, αλλά και ένα άρθρο για το πώς μπορεί να φτιαχτεί αποτελεσματικότερα ο προσωπικός μας προϋπολογισμός.

Η αποτελεσματικότητα, ωστόσο, δεν σχετίζεται μόνο με τις ενδεδειγμένες μεθόδους, αλλά και με τον χαρακτήρα καθενός και καθεμίας από εμάς. Γιατί μπορεί το χρήμα να είναι άψυχο, οι διαχειριστές και οι διαχειρίστριές του, όμως, αντιστοιχούν σε πολλές και διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες. Επομένως, η σχέση που αναπτύσσουμε με τα χρήματα σχετίζεται με τον χαρακτήρα μας.

Το Οικονομικό Προφίλ μας

Υπάρχουν άτομα που συζητούν με μεγάλη άνεση για θέματα που αφορούν το χρήμα, για πολλούς και πολλές, όμως, από εμάς το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα φορτισμένο από εμπειρίες και προσδοκίες πεδίο, που αγγίζει συνήθως τα πιο ενστικτώδη συναισθήματά μας: τον φόβο, την ντροπή, τη χαρά και την υπερηφάνεια.

Οι σκέψεις που κάνουμε για τα χρήματα έρχονται στην επιφάνεια χωρίς να τις συνειδητοποιούμε πολλές φορές, ωστόσο είναι η κινητήριος δύναμη που καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας και τη σχέση μας με αυτά.

Five Money Personalities

Σύμφωνα με τους Scott και Bethany Palmer, coaches και συγγραφείς του «Five Money Personalities», μπορούμε να ομαδοποιήσουμε ορισμένες συμπεριφορές σε 5 προσωπικότητες του χρήματος.

Αν παρατηρήσουμε τις συμπεριφορές ποιας «προσωπικότητας» υιοθετούμε τις περισσότερες φορές σε σχέση με τα χρήματά μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα χειρισμούς και αντιδράσεις που δεν μας εξυπηρετούν και που, ενδεχομένως, δημιουργούν παράλληλα τριβές με τα άτομα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος.

Οι 5 προσωπικότητες που αντιστοιχούν στους χρήστες του χρήματος σύμφωνα με τον κατάλογο των συγγραφέων του «Five Money Personalities» είναι οι εξής:

  1. Εκείνος/η που ξοδεύει: Είσαι πολύ χαρούμενος/η όταν ξοδεύεις χρήματα για να απολαύσεις τη ζωή. Δεν υπάρχει αύριο και τα χρήματα είναι για να ξοδεύονται.
  2. Εκείνος/η που αποταμιεύει: Έχεις χρήματα για μια ώρα ανάγκης και δεν σου αρέσει να συσσωρεύεις χρέη, οπότε πληρώνεις πλήρως και εγκαίρως όλους τους λογαριασμούς σου.
  3. Ο/η ριψοκίνδυνος/η: Διψάς για ιδέες που μπορεί (ή όχι) να σου εξασφαλίσουν χρήματα και είσαι πρόθυμος/η να πάρεις ρίσκα.
  4. Εκείνος/η που αναζητά την ασφάλεια: Αναζητάς ευκαιρίες και πιθανές επενδύσεις, αλλά καθυστερείς αρκετά να κάνεις την επόμενη κίνηση, λόγω του φόβου και της ανασφάλειάς σου.
  5. Ο/η επιβάτης: Προτιμάς να αφήνεις σε κάποιο άλλο άτομο το τιμόνι για τη διαχείριση όλων των οικονομικών θεμάτων σου.

Για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε, απαντήστε στις εξής απλές ερωτήσεις:

  • Ποια από τις συγκεκριμένες προσωπικότητες πιστεύεις πως σου ταιριάζει καλύτερα;
  • Πώς εκφράζεις αυτή την προσωπικότητα στην καθημερινότητά σου;
  • Πού σε εξυπηρετεί;
  • Πού δεν σε εξυπηρετεί;
  • Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις; Αν ναι, τι;
  • Πώς θα επηρέαζε αυτό την καθημερινότητά σου;

Εξερευνώντας το πώς σχετίζονται με το αξιακό μας σύστημα και τη συμπεριφορά μας τα χρήματα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να χτίζουμε μια πιο υγιή σχέση με αυτά. Μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε πιο συνειδητά, αλλά και να μάθουμε πράγματα για τον ίδιο μας τον εαυτό, όπως ποιες είναι οι αξίες μας (τι μας αρέσει να κάνουμε, ποιες δραστηριότητες μας κάνουν να αισθανόμαστε πληρότητα κ.λπ.), ποιες είναι οι προσδοκίες μας, αλλά και ποιοι είναι οι φόβοι μας.

Πηγή:

Γραφτείτε στο θεματικό μας newsletter «Financially Empowered», που προσφέρει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία για να χτίσουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα, εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Προσωπικός Προϋπολογισμός Θέλει Τρόπο, Όχι Κόπο

Οδηγός για πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Μάθε Παιδί Μου Γράμματα

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+