Ο Προσωπικός Προϋπολογισμός Θέλει Τρόπο, Όχι Κόπο

Προσωπικός Προϋπολογισμός

Προϋπολογισμός: Επίσημη έκφραση όλων των σχεδίων, των στόχων και των σκοπών της διοίκησης που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης ή και ενός κράτους για καθορισμένη χρονική περίοδο. Απαραίτητο εργαλείο σε κρατικά ή επιχειρηματικά χέρια, αλλά εξίσου χρήσιμο και για τον καθένα που θέλει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του.

Στο θεματικό newsletter Financially Empowered, που εκδίδεται από την αθηΝΕΑ και το Women On Top, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, στο οποίο εντάσσεται το άρθρο που δημοσιεύουμε εδώ, καταγράφουμε ειδήσεις από το εγχώριο και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον –για να ξέρουμε τι μας γίνεται–, αλλά και στοιχεία από έρευνες που  καταδεικνύουν την αξία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για κάθε πολίτη –για να ξέρουμε τι έχουμε–, καθώς και προτάσεις με στόχο να γινόμαστε χρηματοοικονομικά πιο εγγράμματοι – για να απολαμβάνουμε καλύτερα ό,τι έχουμε.

Στο τελευταίο μας newsletter παρουσιάσαμε έναν step-by-step οδηγό για έναν πιο αποτελεσματικό οικονομικό σχεδιασμό, υποσχόμενοι πως στο επόμενο βήμα –δηλαδή το σημερινό– θα καταπιαστούμε με το πώς μπορεί να φτιαχτεί ο προσωπικός μας προϋπολογισμός. Καταγράφουμε ορισμένους από τους διαφορετικούς ενδεδειγμένους τρόπους, ώστε να ανακαλύψετε ποιος ταιριάζει καλύτερα στη δική σας προσωπικότητα και στους δικούς σας στόχους.

Τα Οφέλη του Προσωπικού Προϋπολογισμού

Ο προσωπικός προϋπολογισμός δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο. Το πιο κοπιαστικό είναι προφανώς να καταφέρουμε τα έσοδά μας να είναι περισσότερα από τα έξοδά μας –όσο περισσότερα τόσο καλύτερα φυσικά–, αλλά η ορθολογική διαχείριση εσόδων-εξόδων και ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» είναι απαραίτητα ανεξαρτήτως βαλαντίου.

Γιατί:

 • Περιορίζετε το άγχος που σας δημιουργείται όταν πληρώνετε τα πάντα τελευταία στιγμή ή και εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να μην επωφελείστε από πιθανές εκπτώσεις που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες όταν πληρώνετε στην ώρα σας ή να αντιμετωπίζετε επιβαρύνσεις όταν καθυστερείτε.
 • Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσετε κάποιο δυσάρεστο έκτακτο γεγονός, όπως απόλυση, ή κάποια δαπανηρή επισκευή αυτοκινήτου ή σπιτιού.
 • Είναι πιθανότερο να πραγματοποιήσετε κάποιο ακριβό όνειρό σας, όπως ένα ταξίδι ή και πολυήμερες διακοπές της αρεσκείας σας.

Έξι Τρόποι Προσωπικού Προϋπολογισμού

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους. Το ποια θα ακολουθήσει κάποιος είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και συνηθειών. Εμείς σας παρουσιάζουμε 6 τρόπους που μπορούν βοηθήσουν σε έναν καλύτερα οργανωμένο προσωπικό προϋπολογισμό:

 1. Bucket budgeting ή αλλιώς στοχευμένη αποταμίευση. Προσδιορίστε τις ανάγκες σας, χωρίστε τις σε βασικές κατηγορίες και δημιουργήστε τραπεζικούς λογαριασμούς για καθεμία από αυτές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξετε πέντε βασικές ομάδες εξόδων (διατροφή, παιδιά, επισκευή αυτοκινήτου ή σπιτιού, ένδυση, διακοπές), να ανοίξετε πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς και να αποταμιεύετε σε αυτούς τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε αποκλειστικά για κάθε κατηγορία.
 2. Φάκελος. Χρησιμοποιείτε φακέλους με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για κάθε έξοδο του μήνα. Είναι η πιο… παραδοσιακή εκδοχή του bucket budgeting, με τη διαφορά ότι, αντί να καταθέτετε τα χρήματα στην τράπεζα, τα κρατάτε στο σπίτι.
 3. Μηδενικό άθροισμα. Η μέθοδος αυτή αντιστοιχίζει κάθε ευρώ των εσόδων σας με τα έξοδά σας, με τρόπο που να καταλήγει σε μηδενικό αποτέλεσμα κάθε μήνα. Στο συγκεκριμένο σύστημα, η αποταμίευση εντάσσεται στις κατηγορίες των εξόδων.
 4. 50-50. Στη μέθοδο αυτή, τα έξοδα χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες: πάγια και κυμαινόμενα. Στη συνέχεια, τα έξοδα αφαιρούνται από το καθαρό εισόδημα. Το υπόλοιπο αποτελεί το «διαθέσιμο εισόδημά» σας, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για έκτακτες ανάγκες και για την κάλυψη των στόχων σας.
 5. 50-20-30. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, το 50% των εσόδων σας πηγαίνουν στις ανάγκες σας, το 20% στις αποταμιεύσεις και το 30% στις επιθυμίες και στην ψυχαγωγία σας.
 6. Ποσοστιαία κατανομή. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει να προγραμματίζετε τι ποσοστό του καθαρού σας εισοδήματος θα διαθέσετε για κάθε κατηγορία εξόδων, διατηρώντας έτσι το επίπεδο διαβίωσης που προτιμάτε. Αυτός ο τρόπος προσωπικού προϋπολογισμού θεωρείται από πολλούς ειδικούς ο πιο εύκολος, απλός και λιγότερο στρεσογόνος, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κάποια ενδεικτικά ποσοστά και να τα τροποποιήσετε ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Πρόκειται για λεπτομερέστερη κατανομή εξόδων συγκριτικά με τη μέθοδο 50-20-30. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χωρίσετε τον προϋπολογισμό σας ως εξής:
 • Αποταμίευση: τουλάχιστον το 10% του καθαρού εισοδήματος.
 • Στέγαση: όχι πάνω από το 30% του καθαρού εισοδήματος.
 • Γεύματα και έξοδοι για φαγητό: όχι πάνω από το 20% του καθαρού εισοδήματος.
 • Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: όχι πάνω από το 5% του καθαρού εισοδήματος.
 • Έξοδα αυτοκινήτου: όχι πάνω από το 10% του καθαρού εισοδήματος.
 • Ηλεκτρονικές συσκευές, λογαριασμοί τηλεφώνου και ίντερνετ: όχι πάνω από το 5% του καθαρού εισοδήματος.
 • Λοιπά έξοδα: όχι πάνω από το 20% του καθαρού εισοδήματος.

Ποια μέθοδος αισθάνεστε ότι σας ταιριάζει καλύτερα; Μη διστάσετε να πειραματιστείτε πριν καταλήξετε στον προϋπολογισμό που ταιριάζει περισσότερο στη δική σας ζωή και προσωπικότητα!

 

Γραφτείτε στο θεματικό μας newsletter «Financially Empowered», που προσφέρει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία με τα οποία μπορούμε να χτίσουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα, εδώ.

Πηγές:

Μαθήματα Οικονομίας: Ένας Οδηγός Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Women on Top), WiseBread

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οδηγός για πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Μάθε Παιδί Μου Γράμματα

Πρώτη Φορά Μακριά από το Σπίτι; Διαχειρίσου τα Οικονομικά σου!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+