#AskTheExpert: Πότε να Ξεκινήσω Αποταμίευση;

Όσο κι αν θα θέλαμε να υπάρχει πάντα «στην άκρη» ένα κεφάλαιο ασφάλειας για κάποια έκτακτη ανάγκη, για την απόλαυση της ζωής, ακόμη και για επενδύσεις, η πιεστική οικονομική συνθήκη που βιώνουμε όλες και όλοι σήμερα καθιστά την αποταμίευση ολοένα πιο δύσκολη.

Οδηγός Αποταμίευσης

Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε εδώ έναν οδηγό τσέπης με ερωτήσεις-κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική κάθε προσπάθεια αποταμίευσης.

  • Έχω επίγνωση της παρούσας οικονομικής μου κατάστασης;

Καταγράφω τα έσοδα και έξοδά μου, προϋπολογίζω τις πάγιες και έκτακτες υποχρεώσεις μου ανά μήνα και εντοπίζω τυχόν άσκοπες σπατάλες που μπορώ να περιορίσω.

  • Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι μου;

Τους σπάω σε μικρότερους εφικτούς ποσοτικούς στόχους. Για παράδειγμα, αν αποταμιεύω 40 ευρώ κάθε μήνα, σε ένα χρόνο θα μπορώ να πληρώσω το εισιτήριο για το ταξίδι που σχεδιάζω.

Αποταμίευση: η πάσης φύσεως συσσώρευση αγαθών για μελλοντική χρήση.

  • Ακολουθώ τον κανόνα «πληρώνω πρώτα τον εαυτό μου»;

Είναι προτιμότερο να αποταμιεύω στην αρχή του μήνα (και ιδανικά, το 10% του εισοδήματός μου), παρά στο τέλος «ό,τι –συνήθως δεν– περισσεύει». Ακόμη καλύτερα, αυτή η διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών μου.

  • Φροντίζω να βάζω τυχόν extras (δώρα, επιδόματα, bonus, επιστροφή φόρου) στον κουμπαρά;
  • Θυμάμαι να ξεκινώ με μικρά βήματα και να αναθεωρώ τακτικά το αποταμιευτικό μου πλάνο;

Αποδέχομαι το ενδεχόμενο να «λοξοδρομήσω», επιμένω με μεγαλύτερη πειθαρχία και δεν τα παρατάω.

Ασφάλεια για το Μέλλον

Έρευνες καταδεικνύουν ότι η αποταμίευση ωφελεί την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος, ενώ προάγει μια νέα στάση ζωής. Υπό αυτό το πρίσμα, η αποταμίευση είναι μια πράξη αυτοφροντίδας.

Δηλαδή, πότε μπορώ να ξεκινήσω να αποταμιεύω; Αν όχι χθες, σίγουρα σήμερα!

***

Η στήλη #AskTheExpert του newsletter Financially Empowered απαντά κάθε φορά σε μια διαφορετική ερώτηση που τέθηκε από τις συμμετέχουσες στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», το οποίο διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter εδώ.

 

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερα «μαθήματα οικονομίας»:

#AskTheExpert: Πώς θα Ξεπεράσω τον Φόβο να Οργανώνω η Ίδια τα Οικονομικά μου;

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Διαχειριστώ τις Ενοχές μου Όταν Ξοδεύω;

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

Η Στεφανία εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο από το 2002, ενώ από το 2013 διευθύνει τραπεζικά υποκαταστήματα. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ομάδων και τη διαχείριση κρίσεων και αλλαγής. Φύσει ανθρωποκεντρική και ομαδική παίκτρια, ενθουσιώδης και δυναμική, υποστηρίζει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να εξελίσσονται και να ευημερούν. Συνδυάζει την οργανωτικότητα με την πρακτική εφαρμογή που φέρνει αποτέλεσμα. Έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις με μεταπτυχιακό για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, διαθέτει MBA in Banking. Έχει ασχοληθεί με το Evidence-based Coaching και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Συμμετέχει ως εκπαιδεύτρια σε πληθώρα δράσεων για την προαγωγή του οικονομικού εγγραμματισμού. Έχει ταξιδέψει πολύ κι αγαπά να γνωρίζει ανθρώπους και να μαθαίνει. Πιστεύει ότι η εμπειρία και η γνώση πρέπει να μοιράζονται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+