#AskTheExpert: Πώς θα Ξεπεράσω τον Φόβο να Οργανώνω η Ίδια τα Οικονομικά μου;

οικονομικός αλφαβητισμός

Είναι λογικό να φοβάσαι να «ακουμπήσεις» τα οικονομικά σου, ιδίως αν θεωρείς ότι δεν βρίσκεσαι σε καλή οικονομική κατάσταση. Σε τέτοιες περιόδους, φαινομενικά απλά πράγματα, όπως το να προσπαθήσουμε να βάλουμε τάξη στα έξοδά μας ή να κάνουμε μια καταγραφή τυχόν εσόδων, είναι πολύ πιθανό να μας δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, στρες, ακόμη και απόγνωση. Αρκετά συχνά, ακριβώς επειδή φοβόμαστε να μπούμε στη διαδικασία να αποτυπώσουμε την ακριβή οικονομική μας κατάσταση, πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να βάλουμε καμία τάξη και ότι δεν υπάρχει τίποτα να οργανώσουμε.

Ωστόσο, η οργάνωση των οικονομικών μας και η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, ακόμη και αν έχουμε πολύ λίγα έσοδα, ενώ τα έξοδα συνεχίζουν να «τρέχουν», μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε συνήθειες από τις οποίες θέλουμε να απαλλαγούμε, αλλά και τα εμπόδια που στέκονται στον δρόμο για την οικονομική μας ανεξαρτησία.

Πώς Λοιπόν Μπορούμε να Ξεπεράσουμε τον Φόβο μας;

To πρώτο βήμα είναι να καταγράψουμε (σε χαρτί, στο κινητό, όπου μας αρέσει) τι ακριβώς φοβόμαστε. Ότι πιθανόν κάτι δεν έχουμε κάνει καλά; Ότι στα μέσα του μήνα δεν θα έχουμε λεφτά; Ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις βασικές μας υποχρεώσεις; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας σχετικά με το τι θα «ανακαλύψουμε» αν πάμε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας;

To δεύτερο βήμα είναι να επιλέξουμε ένα άτομο που εμπιστευόμαστε για να μιλήσουμε μαζί του για αυτό ή αυτά που μας δυσκολεύουν και να ζητήσουμε τη βοήθειά του/της στην οργάνωση των οικονομικών μας. Μπορούμε μαζί να σκεφτούμε πιθανές λύσεις, να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους ή απλώς να συζητάμε και να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας.

Άλλωστε, γενναιότητα δεν σημαίνει απουσία φόβου, αλλά διαχείρισή του.

***

Η στήλη #AskTheExpert του newsletter Financially Empowered απαντά κάθε φορά σε μια διαφορετική ερώτηση που τέθηκε από τις συμμετέχουσες στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», το οποίο διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter εδώ.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Γεννήθηκε στους Γόννους Λάρισας το 1973 και αποφοίτησε από το Λύκειο Γόννων. Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΒΑ) Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ) και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση «Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων». Επίσης, κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο (ΜΕd) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές στην Εκπαίδευση». Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Εργάζεται στον ΟΑΕΔ από το 1996. Δούλεψε αρκετά χρόνια στον ΟΑΕΔ Ελασσόνας και από το 2012 είναι Περ/κή Δ/ντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας. Είναι εισηγήτρια σε επιμορφωτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωση Δημοσίων Υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέματα που άπτονται της επαγγελματικής της ενασχόλησης (απασχόληση, ανεργία, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κ.ά.). Από το 2019 έως το 2022 υπήρξε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και συνεχίζει ως μέλος του ΔΣ με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και τη στήριξη των νοσούντων και των οικογενειών τους. Συνεργάζεται, επίσης, με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας και με το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας. Είναι παντρεμένη με το Χρήστο Ντάγια, Πολιτικό Μηχανικό, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, Π.Ε. Λάρισας και έχουν δυο κορίτσια τα οποία ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+