Μαθαίνοντας να Τρέχω Σωστά

Η σεζόν, και για το τρέξιμο και για τους αγώνες, έχει ξεκινήσει με ορμή – κάθε Σαββατοκύριακο έχει δεκάδες αγώνες σε όλη την Ελλάδα. Όσοι έχουν εμπειρία, έχουν πρόγραμμα και το συνεχίζουν. Οι καινούργιοι και αρχάριοι περιμένουν από τις παρέες και από φίλους τους, για να μάθουν να τρέχουν.

Η συμβουλή της στήλης σήμερα είναι να αναζητήσετε προπονητή, για να μάθετε σωστά τη μηχανική του τρεξίματος και να σας παρακολουθεί κάποιος που ξέρει. Να σας βάλει σταδιακά σε εντάσεις για να μην εξαντληθείτε. Να έχετε σωστό στιλ και το σώμα να μην επιβαρύνεται σταδιακά. Η λάθος στάση είναι κάτι που το βλέπουμε πολύ συχνά σε αγώνες. Γυρτή πλάτη, τα χέρια μέσα στο σώμα, τα ποδιά στραβά. Με τα χρόνια προσαρμόζεται ο δρομέας και δεν αλλάζει αυτό που έχει μάθει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχετε κάποιον γνώστη που να σας δείξει από τα πρώτα βήματα πόσο, κάθε φορά, θα πιέζετε τον εαυτό σας.

Σημαντικό επίσης να έχετε κάνει εξετάσεις, ώστε να έχει μια καλή εικόνα του οργανισμού. Δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται εξωτερικά. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δίνουν σε έναν προπονητή την ολοκληρωμένη εικόνα ενός νέου δρομέα.

Το τρέξιμο είναι φυσική κίνηση. Είναι εύκολο και απλό. Χρειάζεται όμως κι αυτό τη σωστή καθοδήγηση. Οι υπερβολές πάντα οδηγούν σε μικροτραυματισμούς που απογοητεύουν τον ασκούμενο και τον οδηγούν στο να τα παρατήσει. Για όποιον ξεκινάει το τρέξιμο και τον αθλητισμό, το σημαντικότερο είναι η διάρκεια και η συνέπεια. Για να δει αλλαγές στο σώμα χρειάζεται λίγες εβδομάδες. Για να αλλάξει η φυσική του κατάσταση λίγους μήνες. Αλλά μπορεί να αλλάξει η ζωή του μετά από λίγα χρόνια.

Αυτός είναι και ο στόχος της άσκησης και του αθλητισμού, να διατηρεί όποιον επιλέγει έναν τέτοιο τρόπο ζωής, σε καλή κατάσταση μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Γιατί δεν υπάρχει τέλος για όποιον έχει μάθει να ασκείται. Αυτό θα το ζήσουν όσοι τώρα είναι κοντά στα 30: σε 50 χρόνια θα βλέπουν ανθρώπους να γυμνάζονται και να τρέχουν σε μεγάλη ηλικία, γιατί όσοι έχουν μπει την τελευταία 10ετία στο τρέξιμο και το έχουν βάλει στη ζωή τους, θα μείνουν και θα συνεχίσουν.

Απολαύστε τη σχέση με έναν προπονητή. Είναι μια πολυτέλεια που αξίζει να προσφέρετε στον εαυτό σας. Είναι σίγουρα πιο οικονομικός από έναν personal trainer σε ένα γυμναστήριο, και έχει την ευκαιρία να σας κάνει και μυϊκή ενδυνάμωση, παράλληλα με την εξάσκηση στο τρέξιμο. Η συνάντηση σε ένα γήπεδο και η προσπάθεια που κάνετε ξεκινάει από τη στιγμή που φοράτε τα αθλητικά σας και βγαίνετε από το σπίτι. Εκεί έχει γίνει η πρώτη κίνηση. Τα άλλα έρχονται εύκολα.

Κάθε φορά, κάθε προπόνηση, βλέπετε τη βελτίωση στο σώμα, την αναπνοή, τη διάθεσή σας. Αυτό δημιουργεί τη σωστή ψυχολογία για να συνεχίσετε και να προσπαθείτε ολοένα και περισσότερο. Γιατί αν μπεις στο τρέξιμο, δε σταματάς ποτέ. Δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος της στήλης…

Επωφεληθείτε σήμερα από την προσφορά του διαγνωστικού κέντρου Genelabs στους συνδρομητές της αθηΝΕΑς, η οποία δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ένα πλήρη αιματολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει όλους τους βασικούς αιματολογικούς δείκτες, στην τιμή των 28 ευρώ. Μάλιστα, η Genelabs παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων κατ’ οίκον ή στο χώρο εργασίας σας. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα, με ένα τηλεφώνημα ή ένα email εδώ.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+