Εντόπισε τις ανάγκες, ανακάλυψε το κενό, βρήκε λύσεις και δημιούργησε μια εταιρεία που προσφέρει αγροτικά μηχανήματα για να μειώσει τον χρόνο και την ενέργεια των καλλιεργητών.
Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης ξεκίνησε με τους ελαιοπαραγωγούς, που είναι πολλοί στον τόπο καταγωγής του, στη Μάνη, και, αξιοποιώντας την κατασκευαστική και επιχειρηματική εμπειρία της οικογένειάς του, εξέλιξε όσα έβλεπε, εστιάζοντας στη βελτίωση των μηχανημάτων για όλες τις χρήσεις σε ένα χωράφι με καρποφόρα δέντρα.
Με συνέπεια, συνεχή προσπάθεια για εξέλιξη και εξωστρέφεια για να μπορεί να μοιράζεται όλο αυτό που δημιουργεί με περισσότερο κόσμο, έχει καταφέρει η εταιρεία του, η Maxcrop, να πρωτοπορεί στον κόσμο των καλλιεργητών.
Ποιο κενό διέβλεψες στην αγορά για να ξεκινήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα;
Τα προβλήματα που εντόπισα είχαν πρωτίστως να κάνουν με το τρόπο συγκομιδής των καρποφόρων δέντρων στην Ελλάδα. Χειρωνακτική εργασία, χρονοβόρα και κοστοβόρα για τους καλλιεργητές. Δουλέψαμε πολύ μαζί τους, τόσο με ιδιώτες όσο και με συνεταιρισμούς, καταγράψαμε την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους.
Παράλληλα, μελετήσαμε και τα προβλήματα που εμφάνιζαν μηχανήματα που είχαν εισαχθεί κατά καιρούς στη χώρα με απογοητευτικά αποτελέσματα (κυρίως ως προς την ποιότητα λειτουργίας των μηχανημάτων αυτών και σε μικρότερο βαθμό ως προς την προσαρμοστικότητά τους στον συνήθη ελληνικό τύπο καλλιέργειας) και γεννούσαν εύλογη δυσπιστία στους επαγγελματίες.
Τα παράπονά τους είχαν να κάνουν με μηχανήματα που επέφεραν ζημιές στα δέντρα, όπως τραυματισμούς στον φλοιό τους, χαμηλά ποσοστά καρπόπτωσης, σπασίματα σε κλαδιά, φυλλόπτωση, αλλά και δυσκολία χειρισμού και προσαρμογής στα δέντρα.
Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να εξελισσόμαστε, φτάνοντας σήμερα να κατασκευάζουμε κορυφαία μηχανήματα του είδους.
Σε ποιον απευθύνονται τα μηχανήματα που δημιουργείτε;
Αυτή τη στιγμή παρέχουμε εφαρμογές μηχανημάτων σε δύο εκδοχές. Πρώτον, ως αυτόνομα αγροτικά πολυχρηστικά καρποσυλλεκτικά μηχανήματα και, δεύτερον, ως αναρτώμενα μηχανήματα στους υπάρχοντες γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) που ήδη έχουν οι καλλιεργητές. Σαφώς, πρόκειται για ακριβά μηχανήματα και συνήθως προορίζονται για καλλιέργειες 2.000-3000 δέντρων και άνω.
Δεν είναι όμως λίγοι οι πελάτες μας οι οποίοι επενδύουν σε αυτά με σκοπό την παροχή υπηρεσιών συγκομιδής και οι περισσότεροι από αυτούς –οφείλω να επισημάνω– κάνουν απόσβεση της επένδυσής τους σε λιγότερο από 3 χρόνια λόγω της τεράστιας ζήτησης.
Τι ανάγκες καλύπτετε στην Ελλάδα και σε ποιους παραγωγούς απευθύνεστε;
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες, τόσο σε ποικιλίες που προορίζονται για ελαιοποίηση όσο και για βρώσιμες ελιές. Υπάρχουν σήμερα –και ολοένα αυξάνονται– καλλιεργητές με ξεκάθαρη επιχειρηματική στρατηγική, που αναβαθμίζουν την ποιότητα της αγροτικής εργασίας και επενδύουν στην κατά το δυνατόν σταδιακή καθετοποίηση των διαδικασιών συγκομιδής. Αυτοί αποτελούν και το κύριο πελατολόγιό μας.
Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους καλλιεργητές άλλων ειδών, όπως της αμυγδαλιάς, της φιστικιάς και της καρυδιάς – οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, και κυρίως τα αμύγδαλα, κερδίζουν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον πολλών αγροτών και έχουν γίνει πολύ σοβαρές επενδύσεις στον τομέα.
«Η χρήση δονητικών μηχανημάτων καρποσυλλογής στην Ισπανία είναι η μόνη αποδεκτή και εφαρμοζόμενη μέθοδος συγκομιδής».
Πώς είναι η αγορά στην Ευρώπη; Ποιες είναι οι χώρες που εξάγετε;
Όταν μιλάμε για Ευρώπη σχετικά με αυτόν τον τύπο μηχανημάτων, αναφερόμαστε ουσιαστικά στις μεσογειακές χώρες. Εκτός από τους πολύ μεγάλους παραγωγούς, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την Τυνησία, το Μαρόκο, την Τουρκία, τη Γαλλία, τον Λίβανο και φυσικά την Κύπρο.
Η Ισπανία είναι σαφώς με διαφορά η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε ελαιόλαδο στον κόσμο. Η χρήση δονητικών μηχανημάτων καρποσυλλογής στην Ισπανία είναι η μόνη αποδεκτή και εφαρμοζόμενη μέθοδος συγκομιδής. Επίσης, έχει και τους περισσότερους και παλαιότερους κατασκευαστές αντίστοιχων μηχανημάτων στην Ευρώπη.
Δεύτερη στον τομέα αυτό βρίσκεται η Ιταλία, όπου ο κλήρος είναι πιο κατακερματισμένος και με λιγότερους κατασκευαστές μηχανημάτων του είδους.
«Επιτυγχάνουμε τον συντονισμό στα σημεία του δέντρου που επιθυμούμε, χωρίς να βλάπτουμε στο ελάχιστο τα υπόλοιπα μέρη του».
Στη Maxcrop τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα αξιόπιστο δίκτυο συνεργατών. Στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα άριστο δίκτυο υποστήριξης των μηχανημάτων μας σε 11 νομούς, που διαρκώς επεκτείνουμε. Στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της σύμπραξής μας με την ιταλική Cast group –με την οποία συνεργαζόμαστε και σε κατασκευαστικό επίπεδο–, διαθέτουμε δίκτυο σε όλες τις χώρες ενδιαφέροντος πλέον. Με σταθερά και προσεκτικά βήματα ξεκινήσαμε την προώθησή μας στην ιταλική αγορά και ετοιμαζόμαστε για Τουρκία, Λίβανο και Κύπρο.
Ποιες καινοτομίες έχεις εισάγει στη δημιουργία των μηχανημάτων;
Έχουμε κατασκευάσει έναν μοναδικό μηχανισμό που παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ρύθμισης στον χειριστή, με μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά, ώστε το μηχάνημα να βρίσκεται πάντα στον κατάλληλο συνδυασμό συχνότητας και πλάτους ταλάντωσης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε τον συντονισμό στα σημεία του δέντρου που επιθυμούμε, χωρίς να βλάπτουμε στο ελάχιστο τα υπόλοιπα μέρη του. Τα μηχανήματά μας δίνουν τα μέγιστα ποσοστά καρπόπτωσης, ειδικά σε δύσκολες ποικιλίες ή σε δύσκολες περιπτώσεις συγκομιδής.
Ένα δεύτερο πολύ βασικό χαρακτηριστικό είναι η εξομάλυνση των έντονων ταλαντώσεων κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό λειτουργίας. Τα μηχανήματά μας περιορίζουν το φαινόμενο σε ποσοστό 70-80% σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα, καθιστώντας τα τα ασφαλέστερα για το ριζικό σύστημα των δέντρων.
«Επιταχύνουμε και διευκολύνουμε τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε και αύξηση στην παραγωγή με τη μικρότερη ταλαιπωρία του δέντρου».
Τρίτον, προστατεύουν τον φλοιό του δέντρου. Δεν δημιουργούν αποφλοιώσεις, ένα βασικό πρόβλημα που συναντάται σε αντίστοιχα μηχανήματα. Τα μηχανήματά μας είναι τα μοναδικά που δεν δημιουργούν αποφλοιώσεις, ακόμα και σε καταστάσεις δύσκολες, όπως π.χ. κατά τη συγκομιδή ποικιλιών βρώσιμης ελιάς τον Σεπτέμβριο, μια εποχή που λόγω ζέστης τα δέντρα διατηρούν ακόμα έντονη υγρασία στον φλοιό τους ή σε νεαρά δέντρα που επίσης έχουν ευαίσθητο φλοιό.
Τα υπόλοιπα θα τα αναφέρω εν τάχει και έχουν να κάνουν με τα προηγμένα υδραυλικά συστήματα και με την εφαρμογή τους, με την ευκολία και την ταχύτητα στον χειρισμό και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής, και με τη χρήση ειδικά επιλεγμένων υλικών σε διαφορετικά σημεία των μηχανημάτων μας.
Με απλά λόγια, τι ακριβώς κάνετε στο χωράφι με τα δέντρα; Γιατί είναι σημαντικό αυτό για έναν παραγωγό;
Πολύ απλά, επιταχύνουμε και διευκολύνουμε τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε και αύξηση στην παραγωγή με τη μικρότερη ταλαιπωρία του δέντρου και την εντυπωσιακή μείωση της παρενιαυτοφορίας (το φαινόμενο της καρποφορίας χρόνο παρά χρόνο) που παρατηρούμε στις καλλιέργειες όλων των πελατών μας.
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να επισκεφθεί δεκάδες πελάτες μας κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, στο “πεδίο της μάχης”, όπου είναι και η καλύτερη και ασφαλέστερη “επίδειξη” για την εξαγωγή συμπερασμάτων».
Ανάλογα με την καλλιέργεια και τη χρήση των μηχανημάτων μας, η διαδικασία συγκομιδής μπορεί να επιταχυνθεί από 3 έως και 20 φορές σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάγο, ο οποίος θα βλάψει την ποιότητα του καρπού, άρα και την τιμή του, το να επιταχύνεις τη διαδικασία είναι σωτήριο για την απόδοση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η απόσβεση της αγοράς των μηχανήματων μας από τους παραγωγούς έγινε μέσα σε μερικές ημέρες, επειδή, χωρίς αυτά, θα είχαν χάσει τη σοδειά τους.
Πού μπορεί να δει και να τσεκάρει κάποιος τα μηχανήματά σας;
Αυτή τη στιγμή έχουμε δίκτυο διανομέων σε αρκετούς νομούς. Οι επιδείξεις είναι κάτι που αποφεύγουμε. Συνήθως δεν προσομοιάζουν τις πραγματικές συνθήκες συγκομιδής, προσελκύουν ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον ή να έχουν άλλου είδους σκοπιμότητες και, εν τέλει, στερούν τη δυνατότητα από τους πραγματικά ενδιαφερόμενους να δουν και να πάρουν απαντήσεις για αυτό που θέλουν.
Για αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να επισκεφθεί δεκάδες πελάτες μας κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, στο «πεδίο της μάχης», όπου είναι και η καλύτερη και ασφαλέστερη «επίδειξη» για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Έτσι δίνεται και η δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και ανησυχιών, αλλά και γνωριμιών μεταξύ των παραγωγών. Και αυτό για εμάς είναι η καλύτερη διαφήμιση. Επίσης όλη αυτή η B2B διαδικασία δημιουργεί φιλίες και συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές, με αποτέλεσμα τη γενικότερη πρόοδο.
Πρέπει να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους πελάτες μας, που –όλοι ανεξαιρέτως και παρά την πίεση της εργασίας τους– δέχονται με χαρά αυτή τη διαδικασία και το πλήθος των επισκεπτών. Η φιλοσοφία της Μαxcrop έχει να κάνει με την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στον κατασκευαστή και τον καλλιεργητή.
Πότε ξεκίνησες την εταιρεία και τι δυσκολίες συνάντησες στην αρχή;
Η αρχή έγινε πριν από 10 χρόνια, όταν ξεκίνησα τον σχεδιασμό και εν συνεχεία την κατασκευή. Αρχικά, εκτός από τα δονητικά συστήματα, κατασκευάσαμε και ένα αυτόνομο ραβδιστικό μηχάνημα και έγιναν δοκιμές και στα δύο. Απορρίψαμε αμέσως τη μέθοδο του ραβδισμού λόγω των ζημιών που επιφέρει και της καθυστέρησης στη συγκομιδή και συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κάτι που π.χ. στην Ισπανία έχει μπει «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» εδώ και τρεις δεκαετίες.
Στον σχεδιασμό των δονητικών συστημάτων είχαμε απόλυτη επιτυχία από την πρώτη κιόλας απόπειρα. Οι δυσκολίες είχαν να κάνουν περισσότερο με την έλλειψη εξειδικευμένων πρώτων υλών στην ελληνική αγορά.
«Μας ικανοποιεί η έξωθεν καλή μαρτυρία για την υψηλή ποιότητα των μηχανημάτων μας και η γενική παραδοχή ότι μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει τέτοιου τύπου εταιρείες».
Πώς περιγράφεις την πορεία της Maxcrop όλα αυτά τα χρόνια;
Η Maxcrop διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα χρόνο με τον χρόνο. Έχουμε μπει πολύ δυναμικά στην αγορά και κατέχουμε πλέον πολύ μεγάλο κομμάτι της. Μας ικανοποιεί η έξωθεν καλή μαρτυρία για την υψηλή ποιότητα των μηχανημάτων μας και η γενική παραδοχή ότι μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει τέτοιου τύπου εταιρείες. Ακόμα βέβαια είμαστε μια μικρή επιχείρηση, θέλουμε να διατηρήσουμε τη σχέση που έχουμε με τους πελάτες μας και να μη μετατραπούμε σε έναν απρόσωπο οργανισμό, και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια καθώς μεγαλώνουμε. Θα το πετύχουμε όμως.
Ποια είναι τα σχέδιά σου για την επόμενη μέρα και το μέλλον της εταιρείας;
Προσωπικά, εκείνο που με έλκει περισσότερο από την επιχειρηματικότητα είναι η έρευνα και η δημιουργία. Τα υπόλοιπα είναι η επιβράβευση για το αν έχεις καταφέρει κάτι καλό και αν το αντιλαμβάνεσαι έτσι. Οπότε, σε αυτή την οπτική/φιλοσοφία, στηρίζεται και το μέλλον μας. Να προχωράμε μπροστά, να επενδύουμε στην έρευνα και σε νέες λύσεις, και αυτό το καταφέρνουμε σταδιακά και με την αυτοματοποίηση της παραγωγής μας.
Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια, μέσα από την εμπειρία και τη γνώση που έχουμε στα υδραυλικά συστήματα υψηλής πίεσης, θα επεκταθούμε και σε ένα χώρο άσχετο με τη γεωργία, όπου και εκεί έχουμε διακρίνει χαμηλούς βαθμούς απόδοσης. Δεν είναι όμως επί της παρούσης.
Προσφέρετε και συμβουλευτική στους παραγωγούς που σας επιλέγουν;
Σαφώς και είμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Ρυθμίζουμε τα μηχανήματα μέσα στην καλλιέργειά τους και επανερχόμαστε διαρκώς για να ελέγξουμε ότι λειτουργούν όπως πρέπει. Την περίοδο της συγκομιδής αυτό είναι καθημερινότητα για εμάς.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Τι Σημαίνει «Εκπαιδευμένος Δοκιμαστής Ελαιολάδου», Κύριε Φραντζολά;
Wise Greece: Γνωρίζουμε το «Mesimeri Δέντρα & Καρποί»
30η Agrotica | Οι Προοπτικές και Προκλήσεις του Πρωτογενούς Τομέα