30η Agrotica | Οι Προοπτικές και Προκλήσεις του Πρωτογενούς Τομέα

AGROTICA

Τις σημαντικές προοπτικές και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αναφορικά με το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα έρχεται να φωτίσει η 30η Agrotica, όπως τόνισε από το βήμα των εγκαινίων της διοργάνωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Χαρακτηρίζοντας τη φετινή Agrotica εμβληματική, επισήμανε πως η διοργάνωση συμπίπτει με τις σημαντικές και δίκαιες προσπάθειες του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα των αγροτών και οι πρωτόγνωρες προκλήσεις που συνθλίβουν τον κόπο τους. Σημείωσε επίσης πως η φετινή Agrotica διοργανώνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, όμως η παρουσία των πάνω από 1.800 εκθετών αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του αγροτοδιατροφικού κλάδου.

Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος σε Ελλάδα και Μάλτα αναφέρθηκε ο Μαλτέζος υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Δικαιωμάτων των ζώων Anton Refalo, ο οποίος τόνισε πως είναι συλλογική μας ευθύνη να κατευθύνουμε τους αγρότες προς την υιοθέτηση της καινοτομίας.

Κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο χαρακτήρισε την Agrotica η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συνεισφορά της διοργάνωσης.

AGROTICA

Μαρία Παναγιώτου, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ξεχωριστή έκθεση χαρακτήρισε από την πλευρά του την Agrotica ο υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Deyan Stratev, ο οποίος έκανε λόγο για τις παραδόσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται στον αγροτικό κλάδο οι δύο χώρες.

«Δεν μας χωρά η έκθεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως η φετινή Agrotica δικαιώνει τους στόχους που έχει θέσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, κάτι που επιβεβαιώνει, όπως είπε, η 30η Agrotica.

Στάθης Κωνσταντινίδης, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης)

Για εντυπωσιακή ποικιλία αγροτικής τεχνολογίας στην 30η Agrotica έκανε λόγο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών Maurizio Martina, σημειώνοντας ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης η καινοτομία που παρουσιάζεται στους χώρους της. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να σκεφτούμε και την ψηφιακή διάσταση της εκμηχάνισης του αγροτικού κλάδου.

Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς τόνισε πως η ιστορία της Agrotica στις 30 διοργανώσεις της, αλλά κυρίως η φετινή επετειακή, δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι μια μεγάλη διεθνής έκθεση και η κυρίαρχη του αγροτικού τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις παρευξείνιες χώρες.

Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας

Μόνο περήφανη μπορεί να είναι μια πόλη που υποδέχεται μια κλαδική έκθεση η οποία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα στενά εθνικά όρια, τόνισε αναφερόμενος στην Agrotica ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τη χαρακτήρισε κορυφαίο σημείο αναφοράς για την πόλη, για την ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτοδιατροφικού τομέα, υπό το πρίσμα των πολλαπλών σημερινών προκλήσεων. «Η Agrotica είναι καύχημα για τη Θεσσαλονίκη, παιδί της πόλης», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μέσα από εκθέσεις όπως η Agrotica κοιτάμε το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Μέλος της μεγάλης οικογένειας της αγροτικής παραγωγής αισθάνεται ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, καθώς εδώ και σχεδόν 100 χρόνια αποτελεί τη μεγάλη πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να παρουσιάσουν την παραγωγή τους, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας. Υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά η ΔΕΘ-HELEXPO έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την εύρυθμη κυκλοφορία επισκεπτών και εκθετών κατά τη διάρκεια της Agrotica.

Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO

Η επετειακή 30η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων Agrotica μετρά 1.804 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 49 χώρες και πάνω από 40.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Zero Waste Expo Agrotica εκθέτες και επισκέπτες ανέλαβαν ενεργό δράση, τοποθετώντας τα απορρίμματά τους στους ειδικούς κάδους διαλογής με διακριτή σήμανση, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ορθή εναπόθεση τόσο των ανακυκλώσιμων υλικών όσο και των οργανικών αποβλήτων.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

ΣΜΟΕ | Οι Μικροί Οινοποιοί Φέρνουν Όλη την Ελλάδα στην Τεχνόπολη

ECDM Expo NORTH 2024 με Κεντρικό Ομιλητή τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

PeopleCert | Πρόγραμμα Υποτροφιών & Δράσεις Προσφοράς για τους Έλληνες της Πόλης

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+