Μια Γιορτή για την Οινοχοΐα στο Warehouse Assemblage

Τι έγινε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων στο Warehouse Assemblage;

Το Warehouse Assemblage, το νέο διαμαντάκι της ομάδας του Warehouse Project που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη, αν και τόσο φρέσκο, έχει ήδη αιχμαλωτίσει τις καρδιές των οινόφιλων, οι οποίοι το επισκέπτονται συχνά όχι μόνο για τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών του, αλλά και για το εύφορο έδαφος που προσφέρει σε ατέλειωτες συζητήσεις γύρω από το κρασί.

Εξάλλου, διαθέτει και δύο αίθουσες για τη διοργάνωση παρουσιάσεων, σεμιναρίων ή και πιο ιδιωτικών συναντήσεων, γεγονός που προσελκύει ακόμα περισσότερο κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Γιορτή της Οινοχοΐας

Την περασμένη Κυριακή, στις 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σε μια από αυτές τις αίθουσες η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, όπου έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η προσέλευση των μελών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ η όρεξη για νέες δράσεις ήταν έντονα διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Ύστερα από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που έγιναν από τα μέλη και την ψηφοφορία ακολούθησε ένα όμορφο διάλειμμα με απολαυστικά εδέσματα και υπέροχα κρασιά, το οποίο επιμελήθηκε η ομάδα του Αssemblage, ενώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο αγαπητός πρόεδρος κ. Ανδρέας Ματθίδης, ο οποίος και επανεξελέγη, έκοψε την πίτα σε άκρως γιορτινό κλίμα.

Υποστηρικτές της όμορφης αυτής συνάντησης για την οινοχοΐα ήταν φυσικά το Warehouse Project, το Κτήμα Άλφα και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, αλλά και οι εταιρίες Trikalinos και San Pellegrino.

Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων (ΠΕΝΟ)

Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων (ΠΕΝΟ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1997 από μία ομάδα επαγγελματιών της εστίασης και έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου του κρασιού σε όλους τους χώρους που κινείται και καταναλώνεται.

Για τον λόγο αυτό αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητα που συμβάλλει στη διάδοση της γνώσης και στην κατανάλωση του κρασιού, αλλά και κάθε άλλου αλκοολούχου ποτού, φροντίζοντας παράλληλα για την επαγγελματική κατάρτιση των μελών της. Από τον πρώτο χρόνο κιόλας της δημιουργίας της, η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων αποτελεί και τακτικό μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Οινοχόων (Association de la Sommellerie Internationale), με την οποία διατηρούν στενή συνεργασία, δίνοντας προτεραιότητα στην εναρμόνιση των εκδηλώσεων και διαγωνισμών που διοργανώνονται παγκοσμίως.

Το 2004, η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων είχε την τόλμη, με οδηγό τον Ανδρέα Ματθίδη στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή, να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχοΐας στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια άριστη εικόνα του οινικού τομέα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχοΐας διοργανώνεται κάθε 3 χρόνια και δυνατότητα να στείλουν συμμετέχοντες οινοχόους έχουν μόνο οι χώρες που είναι μέλη της Διεθνούς Ενώσεως Οινοχόων, τους οποίους αναδεικνύουν μέσα από εθνικό διαγωνισμό που ετοιμάζει κάθε χώρα ξεχωριστά. Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων υποστηρίζει με θέρμη τους συμμετέχοντές της, προετοιμάζοντάς τους κατάλληλα και προσφέροντάς τους όλα τα εφόδια για να πετύχουν.

Τα Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Ο οινοχόος-sommelier είναι το αγαπητό πρόσωπο που μας προστατεύει διακριτικά στο εστιατόριο από τυχόν ελαττωματικά κρασιά και μας καθοδηγεί ευγενικά να επιλέξουμε εκείνα που θα ταιριάξουν ιδανικά δίπλα στο φαγητό μας. Με λίγα λόγια, είναι ο άνθρωπος που θα μας συνοδεύσει σε απολαυστικά γευστικά μονοπάτια που ίσως εμείς να μη γνωρίζουμε και θα απογειώσει τη γαστρονομική εμπειρία αλλά και τη διάθεσή μας.

Μέλη της ένωσης όμως, εκτός από εναν οινοχόο, μπορεί να γίνει κάθε επαγγελματίας που δουλεύει στην εστίαση.

Οι Στόχοι της επόμενης τριετίας

Σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου Ανδρέα Ματθίδη, η ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης και βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. Έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στο να αναπτύξει, την προηγούμενη δεκαετία, την ποιότητα των ελληνικών διαγωνισμών οινοχοΐας. Στόχος της επόμενης τριετίας είναι να δοθεί μια εκπαιδευτική και υποστηρικτική νότα στη βάση της ένωσης, ανεξάρτητα από τους διαγωνισμούς.

Στον χώρο της οινοχοΐας είναι αναγκαία η ανάπτυξη της παιδείας, ενώ κραυγαλέα είναι και η ανάγκη για περισσότερους νέους οινοχόους. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητη η προσέλκυση νέων μελών, των οποίων η κατάρτιση αποτελεί δέσμευση για την ένωση μέσα από τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου επαγγελματικών εκδηλώσεων και εξειδικευμένων γευσιγνωσιών, εκδηλώσεις που αφορούν την αρμονία του φαγητού με το κρασί, αλλά και την εξερεύνηση των αποσταγμάτων, του νερού, της μπίρας κ.ά.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες καταγράφονται στο «Διαβατήριο» του οινοχόου, το οποίο διαθέτουν όλα τα μέλη, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό ένα δυναμικό βιογραφικό, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να πιστοποιούν τη γνώση και την εμπειρία τους. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Ματθίδης συμμετέχει ως μέλος στην επιτροπή εξετάσεων της Διεθνούς Ένωσης Οινοχόων, που δίνει τα διπλώματα σε επαγγελματικό επίπεδο παγκοσμίως, στοιχείο άκρως τιμητικό για την ένωση και τη χώρα μας.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Την εκλογή των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησε, σύμφωνα και με το καταστατικό, η πρώτη συνεδρίασή τους, όπου αποφασίστηκε η σύστασή του. Παρόντες ήταν όλα τα μέλη, τα οποία εκλέχθηκαν από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης στις 13.03.2022.

Οι θέσεις των συμβούλων για τη θητεία 2022-2024 ορίστηκαν ως εξής:

Πρόεδρος: Ματθίδης Ανδρέας Wine, Spirits & Coffee Education and Development Consultant, WS Karoulias SA – Vice Head of Education WSPC

Α′ Αντιπρόεδρος: Σκλαβενίτης Αριστοτέλης-Ιωσήφ
Οwner – Head Sommelier Oinoscent Wine Food Cellar – Wine Writer Kathimerini Publising S.A.

Β′ Αντιπρόεδρος: Ψωφίδης Ευάγγελος
Wine Manager, Hotels Grande Bretagne & King George, Athens – Senior lecturer WSPC

Γενικός Γραμματέας: Τσώκος Ευστάθιος
Head Sommelier & Restaurant Manager RADA restaurant, COVE Paros Wine Consultant

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Γιαννόπουλος Νικόλας
Founder Oenophorum – Brand Ambassador Moët Hennessy – Amvyx SA

Ταμίας: Λουκάκης Νίκος
Founder/Co-owner NOAH Athens & Pure Tinos – Principal Modern Sommelier WSPC

Μέλος: Χανιαλίδης Ελευθέριος
Manager, My Cava Pagrati – Athens – Wine Writer at Oinohoos Magazine

Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου! Τους ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Βάκχες: Μια Διονυσιακή Γιορτή για τα Κρασιά Φυσικής Οινοποίησης

Έκθεση Μικρών Οινοποιών στον «Ελληνικό Κόσμο»

Sound Pear: Κάνε το Κρασί σου Μουσική

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+