Μια “Ουτοπική Πόλη”

“Ο άνθρωπος που ταξιδεύει και δεν γνωρίζει ακόμα την πόλη που τον περιμένει στο δρόμο του, αναρωτιέται πώς θα είναι το ανάκτορο, το στρατόπεδο, ο μύλος, το θέατρο, το παζάρι. Σε κάθε πόλη της αυτοκρατορίας το κάθε κτήριο είναι διαφορετικό […] Έτσι κουβαλά ο κάθε άνθρωπος μια πόλη στο μυαλό του φτιαγμένη μονάχα από διαφορές, μια πόλη χωρίς σχήματα και χωρίς μορφή, μια πόλη γεμάτη μόνο με ιδιαιτερότητες.”

Με αυτό το απόσπασμα από τις “Αόρατες Πόλεις” του Italo Calvino, θα σας συστήσω την εικαστική έκθεση “Ουτοπική Πόλη” που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην Ελευσίνα σε επιμέλεια της αρχιτέκτονα μηχανικού, Αναστασίας Δάλμα. Εκατό σπουδαία καλλιτεχνήματα, από Ελευσίνιους δημιουργούς και όχι μόνο, βρήκαν τη θέση τους στο παλαιό αναψυκτήριο, σε ένα χώρο που μαρτυρά ακριβώς το σκοπό της έκθεσης: τη σύνδεση του αστικού τοπίου με την τέχνη σε έναν απόλυτα δημιουργικό διάλογο.

Η αφετηρία της δημιουργίας της έκθεσης και η σύλληψη του θέματος στηρίχθηκε στην ανάγκη των καλλιτεχνών να αποδώσουν τις σκέψεις τους για την πόλη του μέλλοντος. Τα έργα που δεν είναι μόνο ζωγραφικές αναπαραστάσεις, αλλά και έργα γλυπτικής, φωτογραφίας, εικαστικές αποτυπώσεις και performances υπογραμμίζουν την οπτική του δημιουργού και τη διάθεση της φαντασίας του να αποτυπώσει την ονειρική πόλη, τη μελλοντική πόλη, εκείνη που εντάσσει δημιουργικά το σύγχρονο άνθρωπο στην καθημερινότητά της ή τον αφήνει στον απόηχό της.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα έργα ανθρώπων που δεν είναι καλλιτέχνες με την παραδοσιακή έννοια του όρου ή κατ’ επάγγελμα. Εκεί κρύβεται το εξαιρετικό, στον τρόπο που αυτοί οι πολίτες αντιλήφθηκαν τη σχέση τους με την πόλη και απέδωσαν με μοναδική καλλιτεχνική έκφραση τις σκέψεις και τη στάση ζωής τους.

Είναι μια έκθεση που πρέπει πραγματικά να δείτε. Αφενός, για το πόσο σπουδαία παρουσιάζει την εμπλοκή των ανθρώπων στην καλλιτεχνική δημιουργία, αφετέρου γιατί είναι στημένη υπέροχα, δίπλα στη θάλασσα, στην “Ελευσίνα, μια φορά”

Στο Παλαιό Αναψυκτήριο, οδός Κανελλοπούλου, Παραλία Ελευσίνας, έως τις 28/7.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Out (& About)
Out (& About)

Η Ζανίνα Βάσση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην Γλωσσολογία και απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό της τίτλο στην "Τεχνογλωσσία", προσφερόμενο από την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πολυτεχνείο, με κεντρικό περιεχόμενο την "συνάντηση" της γλώσσας με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Την φιλοερευνητική της διάθεση ακολούθησε σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2012 αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό της εκπαιδευτικό οργανισμό με την επωνυμία "Παίδευσις" και να εργαστεί στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα με μεγάλη επιτυχία. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός οδήγησε με την σειρά του στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου "Παίδευσις", που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Το βιβλίο με τίτλο "Η Ελίζα εξερευνά τα Αρχαία Ελληνικά" αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και εισάγει με απλό και ευχάριστο τρόπο την αρχαία ελληνική γλώσσα σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Η διάθεση εξωστρέφειας, την οδήγησε στο Queen Mary College του Λονδίνου όπου πραγματοποίησε σεμινάρια για την γλώσσα και την σχέση της με την πολιτιστική κουλτούρα. Οι παραπάνω εμπειρίες και γνώσεις την φέρνουν ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μουσείο Ηρακλειδών για το οποίο δημιουργεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2015 γίνεται δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών με τίτλο "Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση", ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινούργιο πεδίο έρευνας. Το ενδιαφέρον της για την αρθρογραφία ξεκίνησε πολύ νωρίς ως ανάγκη έκφρασης για όσα μας αφορούν καθημερινά. Άρθρα της για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με θέμα και κέντρο τον άνθρωπο και την βελτίωση του τρόπου ζωής του. Τώρα γράφει για την αθηΝΕΑ τη στήλη "Out (& About)". Αγαπά τα καλοκαιρινά ταξίδια, τα καλά βιβλία, τους ιδιαίτερους ανθρώπους, τις σοφές σκέψεις και τις ρηξικέλευθες προτάσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+