Μια “Ουτοπική Πόλη”

“Ο άνθρωπος που ταξιδεύει και δεν γνωρίζει ακόμα την πόλη που τον περιμένει στο δρόμο του, αναρωτιέται πώς θα είναι το ανάκτορο, το στρατόπεδο, ο μύλος, το θέατρο, το παζάρι. Σε κάθε πόλη της αυτοκρατορίας το κάθε κτήριο είναι διαφορετικό […] Έτσι κουβαλά ο κάθε άνθρωπος μια πόλη στο μυαλό του φτιαγμένη μονάχα από διαφορές, μια πόλη χωρίς σχήματα και χωρίς μορφή, μια πόλη γεμάτη μόνο με ιδιαιτερότητες.”

Με αυτό το απόσπασμα από τις “Αόρατες Πόλεις” του Italo Calvino, θα σας συστήσω την εικαστική έκθεση “Ουτοπική Πόλη” που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην Ελευσίνα σε επιμέλεια της αρχιτέκτονα μηχανικού, Αναστασίας Δάλμα. Εκατό σπουδαία καλλιτεχνήματα, από Ελευσίνιους δημιουργούς και όχι μόνο, βρήκαν τη θέση τους στο παλαιό αναψυκτήριο, σε ένα χώρο που μαρτυρά ακριβώς το σκοπό της έκθεσης: τη σύνδεση του αστικού τοπίου με την τέχνη σε έναν απόλυτα δημιουργικό διάλογο.

Η αφετηρία της δημιουργίας της έκθεσης και η σύλληψη του θέματος στηρίχθηκε στην ανάγκη των καλλιτεχνών να αποδώσουν τις σκέψεις τους για την πόλη του μέλλοντος. Τα έργα που δεν είναι μόνο ζωγραφικές αναπαραστάσεις, αλλά και έργα γλυπτικής, φωτογραφίας, εικαστικές αποτυπώσεις και performances υπογραμμίζουν την οπτική του δημιουργού και τη διάθεση της φαντασίας του να αποτυπώσει την ονειρική πόλη, τη μελλοντική πόλη, εκείνη που εντάσσει δημιουργικά το σύγχρονο άνθρωπο στην καθημερινότητά της ή τον αφήνει στον απόηχό της.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα έργα ανθρώπων που δεν είναι καλλιτέχνες με την παραδοσιακή έννοια του όρου ή κατ’ επάγγελμα. Εκεί κρύβεται το εξαιρετικό, στον τρόπο που αυτοί οι πολίτες αντιλήφθηκαν τη σχέση τους με την πόλη και απέδωσαν με μοναδική καλλιτεχνική έκφραση τις σκέψεις και τη στάση ζωής τους.

Είναι μια έκθεση που πρέπει πραγματικά να δείτε. Αφενός, για το πόσο σπουδαία παρουσιάζει την εμπλοκή των ανθρώπων στην καλλιτεχνική δημιουργία, αφετέρου γιατί είναι στημένη υπέροχα, δίπλα στη θάλασσα, στην “Ελευσίνα, μια φορά”

Στο Παλαιό Αναψυκτήριο, οδός Κανελλοπούλου, Παραλία Ελευσίνας, έως τις 28/7.

Αρθρογράφος

Φιλόλογος, εργάζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αγαπά ιδιαίτερα τη συγγραφή -έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο βιβλίο της- αλλά και την εμπνευσμένη αρθρογραφία. Μέσα απ' τα όμορφα στοιχεία της καθημερινότητας, επιλέγει αυτά που αξίζει να "δει" κανείς με άλλο μάτι στην Αθήνα, και μας τα παρουσιάζει στη στήλη "Out (& About)".

Σχολιασμός

Σχολιασμός