Μικρά Βιβλιοπωλεία | Ας Γνωρίσουμε τον Σπόρο

Το Ex Libris, όπως είναι φυσικό κι όπως έχετε διαπιστώσει, αγαπά τα βιβλιοπωλεία. Έχει μάλιστα μια αδυναμία στα «μικρά» βιβλιοπωλεία, όπου το βιβλιόφιλο κοινό νιώθει οικεία και μπορεί να απολαμβάνει με πιο προσωπικό τρόπο την αναζήτηση του «θησαυρού» του, των βιβλίων.

Η Κορίνα Αλιβιζάτου και η Μαρώ Ξενάκη είναι οι οικοδέσποινες του Σπόρου, ενός μικρού, πανέμορφου βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Κηφισιάς. Φίλες και συνεργάτιδες μια εικοσαετία, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το βιβλίο και τον άνθρωπο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη στην Κηφισιά και το όραμά τους ήταν κοινό για το μέλλον.

Ο Σπόρος, σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς και το Μουσείο Δροσίνη, διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων, ομιλίες, σεμινάρια, τόσο στον χώρο του βιβλιοπωλείου όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, φιλοξενούν εικαστικές εκθέσεις παρουσιάζοντας το έργο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς αγαπούν το πάντρεμα βιβλίων και έργων τέχνης. Σε συνεργασία με Έλληνες σχεδιαστές διατίθενται προς πώληση κάρτες, μεταξοτυπίες και χειροποίητα είδη δώρων. Σε μηνιαία βάση συναντιούνται στο χώρο οι ομάδες βιβλιοθεραπείας, τις οποίες συντονίζει η ψυχολόγος Βασιλική Κύρκου. Τα μέλη των ομάδων, έχοντας διαβάσει το βιβλίο που τους αναθέτει η ψυχολόγος, μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε.

 


Οι σπουδές τους στη γραφιστική και τον κινηματογράφο τις έχουν οπλίσει με δημιουργική διάθεση και η εμπειρία τους στον χώρο του βιβλίου ήταν η σταθερή βάση ώστε να οραματιστούν το δικό τους ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο, εστιάζοντας στην καλαισθησία, την ποιότητα και την αμεσότητα με τους αναγνώστες.

Με αφορμή την «Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων», που φέτος είναι από τις 22 μέχρι τις 27 Μαΐου, συνομιλήσαμε μαζί τους για το χαριτωμένο στέκι και φυσικά για –τι άλλο;– τα βιβλία!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ανοίξετε τον Σπόρο, με ποιο «όραμα»;

Η ιδέα του βιβλιοπωλείου προέκυψε πριν από εννιά χρόνια, ωστόσο ο σπόρος προϋπήρχε, ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα.

Αλήθεια, πώς προέκυψε το όνομα;

Το όραμα ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα γινόταν το «σπίτι μας», με δικές μας επιλογές βιβλίων (βιβλία που έχουμε διαβάσει και αγαπήσαμε και βιβλία που θα θέλαμε να διαβάσουμε), που θα διαμορφωνόταν στην πορεία μέσα από προτάσεις των φίλων του βιβλιοπωλείου, μια κοινή ιδανική βιβλιοθήκη, ένας κοινός ασφαλής τόπος.

Προέκυψε από τον σπόρο, που αποτελεί τον πυρήνα του καρπού, στο οποίο εμπεριέχονται τα αναπαραγωγικά εκείνα στοιχεία που του επιτρέπουν, όταν φυτευτεί, να αναπτυχθεί με φροντίδα και υπομονή. Είναι το αρχικό στοιχείο από το οποίο δημιουργείται, γεννιέται κάτι, και ήταν και για εμάς μια νέα αρχή, η αφετηρία.

Παραπέμπει στον σπόρο της γνώσης, στον σπόρο της τέχνης, στον σπόρο της ελπίδας, στον σπόρο του καλού, και συμβολίζει την ευημερία και τη μακροζωία. Από τον σπόρο εξαρτάται η συγκομιδή και, όταν δίνουμε χαμόγελα, εισπράττουμε χαμόγελα, όταν δίνουμε αγάπη, λαμβάνουμε αγάπη. Στο πολλαπλάσιο όλα!


Ποιες είναι οι δυσκολίες αλλά και ποια τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός «μικρού» βιβλιοπωλείου;

Στο μικρό βιβλιοπωλείο η δυσκολία έγκειται στη συγκέντρωση πολλαπλών αρμοδιοτήτων, στην πολυδιεργασία. Εκτελούμε πολλές και απαιτητικές εργασίες διαφορετικής φύσης, οι αρμοδιότητές μας δεν περιορίζονται στην ενημέρωση και την πώληση, έχουμε την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, της ορθής διακίνησης βιβλίων (παραγγελίες, παραλαβές, επιστροφές), της μηχανογράφησης, της διοργάνωσης εκδηλώσεων και όλων των εργασιών που συνιστούν την ομαλή λειτουργία του βιβλιοπωλείου ως επιχείρησης.

Τα πλεονεκτήματα σαφώς υπερτερούν, καθώς διαμορφώνουμε το περιβάλλον εργασίας μας και τις συνθήκες όπως επιθυμούμε και απολαμβάνουμε την αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες, χτίζουμε διαπροσωπικές σχέσεις ώστε με τον καιρό να μην περνούν την πόρτα του βιβλιοπωλείου πελάτες, αλλά φίλοι. Το πάθος μας έγινε επάγγελμα και η Δευτέρα είναι μια όμορφη μέρα για εμάς, πηγαίνουμε στον Σπόρο με χαρά!

Τι βιβλία προτιμά να διαβάζει ο κόσμος; Ποιες ηλικίες διαβάζουν περισσότερο; Έχει φύλο η αγορά βιβλίου;

Η λογοτεχνία είναι πρώτη στις αναγνωστικές επιλογές. Ακολουθεί το δοκίμιο, τα βιβλία ψυχολογίας, φιλοσοφίας, πολιτικής.

Οι ηλικίες που διαβάζουν περισσότερο είναι κάτω των 10 και άνω των 35. Θα έλεγα ότι μετά τα 35 αυξάνεται ο ρυθμός ανάγνωσης, έχουν επιτευχθεί βασικοί στόχοι ζωής και γίνεται καλύτερη διαχείριση του χρόνου.

Η αγορά βιβλίου δεν έχει φύλο, αν και παρατηρείται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία από το γυναικείο κοινό. Οι άνδρες αναζητούν κυρίως βιβλία που παρέχουν πληροφορία, γνώση. Σε λέσχες ανάγνωσης είναι δυσεύρετοι.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην έκδοση παιδικών βιβλίων. Όντως παρατηρείτε πως υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση και στις πωλήσεις;

Το παιδικό βιβλίο έχει ανθίσει, η εκδοτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και η ποιότητα των παιδικών βιβλίων. Στο βιβλιοπωλείο μας οι πωλήσεις παιδικών βιβλίων αποτελούν το 1/3 των συνολικών πωλήσεων και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας σας ποιο ή ποια βιβλία θυμάστε να έχουν σταθερή ζήτηση;

Τα βιβλία που έχουν σταθερή ζήτηση είναι αυτά που αντέχουν στο χρόνο, βιβλία κλασικής λογοτεχνίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, φιλοσοφίας και ποίησης, που έχουν αποτελέσει τη βάση για τους μεταγενέστερους συγγραφείς.

Σταθερή είναι η ζήτηση και για τα βραβευμένα με Booker βιβλία, καθώς και για τους νομπελίστες.


Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφέρετε τα 5 ευπώλητα βιβλία σας για τον Απρίλιο 2023.

Είναι τα εξής:

  • «Θάλασσα, Θάλασσα» της Iris Murdoch (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις Gutenberg) 
  • «Άκου το Λιοντάρι» της Σώτης Τριανταφύλλου (εκδόσεις Πατάκη)
  • «Ρολόι Χωρίς Δείκτες» της Carson McCullers (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδόσεις Διόπτρα – είναι το βιβλίο που ανατέθηκε αυτό τον μήνα στις ομάδες booktherapy του Σπόρου, τις οποίες συντονίζει η ψυχολόγος Βασιλική Κύρκου)
  • «Ασυμβίβαστοι» του Mario Desiati (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Κλειδάριθμος)
  • «Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5» της Clare Pooley (μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου, εκδόσεις Μεταίχμιο)

*  Το βιβλιοπωλείο Σπόρος βρίσκεται στην οδό Δροσίνη 7, στο κέντρο της Κηφισιάς | site | facebook page

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Λένα Διβάνη

Το BookΤok Ανεβάζει τις Πωλήσεις των Βιβλίων στα Ύψη

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+