Μισυρλένα Εγκολφοπούλου: Προσαρμόζομαι Πολύ Εύκολα στο Περιβάλλον, Όποιο Κι αν Είναι Αυτό

Όνομα: Μισυρλένα Εγκολφοπούλου
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος, Bloomberg
Τόπος κατοικίας: Ουάσιγκτον- Νέα Υόρκη
Ηλικία: 27

Σε μια περίοδο που τα “fake news” κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα φιλελεύθερα μίντια της Δύσης χάνουν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία τους (λόγω της έντονης και πολλές φορές τυφλής κριτικής που ασκούν σε κυβερνήσεις με τις οποίες αντιτίθενται), οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που προσπαθούν να μείνουν πιστοί σε μια πιο αμερόληπτη δημοσιογραφία ολόενα και σπανίζουν.

Μέχρι στιγμής το Bloomberg με την έμφαση που δίνει σε “data and numbers” έχει κερδίσει τη μάχη. Η Μισυρλένα επιλέχθηκε πρόσφατα για να καλύψει για το Bloomberg ίσως το πιο βαρυσήμαντο γεγονός των επόμενων χρόνων, τις αμερικάνικες εκλογές του 2020. Στη δημοσιογραφία βρέθηκε τυχαία, ύστερα από ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που έκανε στο σχολείο το οποίο έδειξε ότι ο τομέας της επικοινωνίας της ταιριάζει. Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει στο Syracuse University- New Media στη Νέα Υόρκη όπου ανακάλυψε τον κόσμο της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον “ναό” της δημοσιογραφίας στο UC Berkeley Graduate School of Journalism. Μέχρι σήμερα έχει κάνει πρακτική άσκηση σε δημοσιογραφικούς κολοσσούς όπως το ABC News, το CNN Hong Kong, το Al Jazeera, ενώ δούλεψε και στην Ελλάδα για την τηλεόραση του Alpha. Και, ναι, είναι μόλις 27 ετών…

3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στον τόπο που ζεις;

Ο σεβασμός και οι ευκαιρίες που δίνονται σε όποιον έχει όρεξη να ασχοληθεί σοβαρά με το επάγγελμά του ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ότι νιώθω ότι ζω στο κέντρο του κόσμου και το ότι οι άνθρωποι που γνωρίζω, είναι πολύ ιδιαίτεροι. Μ’ αρέσει να νιώθω ότι είμαι “the stupidest in the room” γιατί μόνο έτσι νιώθω πως θα εξελιχθώ.

Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;

Είμαι σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου κάνω πράγματα που δεν είναι ακριβώς το όνειρο μου αλλά το κάνω από επιλογή γιατί ξέρω ότι αυτό θα με βοηθήσει στην εξέλιξη της καριέρας μου. Και το κάνω με πάθος και με ενθουσιασμό!!

Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;

Δεν ξέρω. Μεγαλώνω και συνειδητοποιώ πόσο μου αρέσει να είμαι πολίτης του κόσμου, δεν είναι εύκολο να αποφασίσω, μου λείπει πολύ η Ελλάδα, η ποιότητα ζωής της Ευρώπης αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που να σου δίνει τις ευκαιρίες που δίνει η Αμερική.

Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…

Ότι προσαρμόζομαι πάρα πολύ εύκολα στο περιβάλλον, όποιο κι αν είναι αυτό!

Αν θέλει η πολιτεία να γυρίσουν τα νέα παιδιά πίσω πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να δώσει νέες ευκαιρίες

Τί θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες από την Ελλάδα μαζί σου στην Αμερική;

Το πόσο κοντά είμαι στην οικογένεια μου, κι όσο μεγαλώνω αυτό με ενοχλεί γιατί μου λείπουν πολύ. Και η πρόσβαση στη θάλασσα, είναι τόσο εύκολο για εμάς στην Ελλάδα να φτάσουμε σε ένα λιμάνι, στην ακροθαλασσιά.

Αν ήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για έναν μήνα, ποιο νόμο θα προσπαθούσες να περάσεις από τη Βουλή;

Δεν έχω σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια, θα καταργούσα όμως το άσυλο! Είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν όλες τις βάσεις και την ποιότητα της εκπαίδευσης και θα μπορούσαν να είναι νούμερο ένα στις παγκόσμιες κατατάξεις αν είχαν καλύτερη οργάνωση και τρόπο λειτουργίας.

Βeauty is in the eye of the beholder λένε – κάτι πολύ αληθινό για τους Έλληνες όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι όντως η Ελλάδα το ομορφότερο μέρος του κόσμου;

Είναι σίγουρα το πιο όμορφο μέρος γιατί είναι το σπίτι μου, η χώρα μου, αλλά υπάρχουν άπειρα μέρη στον κόσμο που είναι όμορφα. Την Ελλάδα τη θεωρούμε μοναδική γιατί είναι η χώρα μας, και είναι απολύτως λογικό.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αλλάζουν συμπεριφορά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Πες μας, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είδες τη δική σου συμπεριφορά να αλλάζει όταν βρέθηκες να ζεις στο εξωτερικό;

Είμαι άλλος άνθρωπος, και είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Είναι κάτι για το οποίο παλεύω μέσα μου αρκετά, όταν είμαι στην Αμερική αφήνω την ελληνική Μισυρλένα πίσω και το αντίθετο. Αυτή της Αμερικής είναι αγχωμένη και πάρα πολύ δραστήρια και τελειομανής. Στην Ελλάδα από την άλλη, νιώθω ζεστασιά, θαλπωρή, ανήκω κάπου, και είμαι πιο χαλαρή. Έχω άτομα στην Ελλάδα που δε θα μπορούσα να αντικαταστήσω με άλλους.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο brain drain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας, εσένα τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω;

Θα έχει τεράστια επίδραση στη χώρα, θεωρώ ότι τα άτομα που έφυγαν, έφυγαν γιατί δεν είχαν καμία ευκαιρία και δεν συμφωνώ με τη νοοτροπία ότι θα πρέπει να θυσιάσω τη ζωή μου και τις ευκαιρίες που μου δίνονται εκτός Ελλάδος μόνο και μόνο για να γυρίσω στη χώρα. Αν οι ευκαιρίες είναι καλύτερες έξω θα ήταν λάθος να μην τις κυνηγήσουν τα νέα παιδιά, αν θέλει η πολιτεία να γυρίσουν τα νέα παιδιά πίσω πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να δώσει νέες ευκαιρίες.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER