MomCycle Σημαίνει Οικολογικός Τρόπος Κατανάλωσης

MomCycle

Κάποτε η μικρή φορούσε τα ρούχα της μεγάλης και ο μικρός τα μεταχειρισμένα παπούτσια του μεγάλου. Στραβομουτσουνιάζοντας ίσως. Μπορεί και με γκρίνια ή με το παράπονο του μονίμως δεύτερου και καταϊδρωμένου. Η συνήθεια ήταν ευρέως διαδεδομένη, αλλά αυστηρά οριοθετημένη: μεταχειρισμένα παιδικά ρούχα κυκλοφορούσαν μόνο εντός της οικογένειας. Από αδέλφι σε αδέλφι. Ποτέ ρούχα ξένων από δεύτερο χέρι για το παιδί μου!

Οι εποχές άλλαξαν. Κι αυτό –τα παιδικά ρούχα από δεύτερο χέρι– που κάποτε  ήταν ταυτόσημο της ένδειας, έχει γίνει «cool» επιλογή που υποστηρίζει την κυκλική οικονομία, σέβεται το περιβάλλον και δημιουργεί οικολογική συνείδηση από κούνια.

Το MomCycle είναι το Νο 1 Marketplace για γονείς. Μια πλατφόρμα αγοραπωλησίας ρούχων και αντικειμένων για παιδιά έως 12 ετών, που δημιούργησαν η Νίκη Λαλιώτη και η Ιλεάνα Ισμυρίδη, προς μεγάλη ανακούφιση των μανάδων και των πατεράδων, οι οποίοι αφενός εξοικονομούν χρήματα και αφετέρου διαπιστώνουν πως το να «μην πετάξεις τίποτα» κάνει καλό στον πλανήτη και συμβάλλει στην αλλαγή της βλαβερής νοοτροπίας του υπερκαταναλωτισμού.

Άλλωστε, όπως λέει και η Νίκη Λαλιώτη μιλώντας μας για το MomCycle, «γιατί να αγοράζουμε καινούργια προϊόντα υπερκαταναλώνοντας φυσικούς και οικονομικούς πόρους, όταν μπορούμε να καταναλώνουμε πιο έξυπνα και οικολογικά;».

Το MomCycle είναι ένα marketplace με μεταχειρισμένα είδη για μωρά και παιδιά έως 12 ετών. Η ιδέα, αν δεν κάνω λάθος, ήταν δική σας και της Ιλεάνας Ισμυρίδη. Τι σας παρακίνησε;

Είμαστε φίλες από το σχολείο και ενεργές επαγγελματίες στον χώρο της επικοινωνίας. Έχοντας διαγράψει καθεμία τη δική της επαγγελματική πορεία, συζητούσαμε αμφότερες επιχειρηματικές φιλοδοξίες. Η ιδέα του MomCycle προέκυψε όταν, ως μαμάδες μικρών παιδιών, συνειδητοποιήσαμε τον όγκο και το κόστος του εξοπλισμού με τόσο σύντομο κύκλο ζωής που είχαμε αναγκαστεί να αγοράσουμε σε λίγους μόλις μήνες. Η μόνη επιλογή για εξοικονόμηση χρημάτων ήταν οι χαοτικές αγγελίες. Όραμά μας ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε για τα παιδιά μας.

Ερευνήσαμε, πειραματιστήκαμε, επιλέξαμε συνεργάτες για το design και το development, συζητήσαμε με έμπειρους start-uppers του ελληνικού οικοσυστήματος και σχεδιάσαμε τη στρατηγική μας. Με το MomCycle καλλιεργούμε στην πράξη την υπόσχεση για βιωσιμότητα μέσα από την επιμήκυνση του χρόνου ζωής προϊόντων, τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και την ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων από ανθεκτικά υλικά που διαρκούν περισσότερο και έχουν αξία μεταπώλησης.

Στοχεύοντας αποκλειστικά στους γονείς και στα είδη που αφορούν τα παιδιά τους έως 12 ετών, αναπτύσσουμε ένα νέο, πιο υπεύθυνο μοντέλο κατανάλωσης, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Στο MomCycle οι γονείς μπορούν να πουλήσουν όσα βρεφικά και παιδικά προϊόντα δεν χρειάζονται πια και να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις όλο τον χρόνο. Ποια είναι η διαδικασία και πώς εξασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων;

To MomCycle προσφέρει εξειδίκευση στην προϊοντική του γκάμα –βρεφικά και παιδικά– και μια φιλική εμπειρία στους χρήστες, με ασφάλεια στις συναλλαγές και αξιοπιστία στις αποστολές. Οι χρήστες, για να πουλήσουν ένα προϊόν, πρέπει να εγγραφούν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους. Η διαδικασία ανάρτησης ενός προϊόντος διαρκεί λιγότερο από 2′: συμπληρώνουν τα προεπιλεγμένα πεδία και την περιγραφή του και ανεβάζουν φωτογραφίες ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Ορίζουν την τιμή στην οποία θέλουν να το πουλήσουν και η πλατφόρμα, με αυτόματο υπολογισμό, δείχνει την τιμή πώλησης και το ποσό που θα λάβουν αφαιρώντας την προμήθειά μας. To προϊόν δημοσιεύεται εφόσον τηρεί τις προδιαγραφές μας, δηλαδή να είναι κατατοπιστική η παρουσίασή του και οι φωτογραφίες να δείχνουν την πραγματική του κατάσταση και όχι να είναι από το internet.

Έχουμε φροντίσει ώστε το MomCycle να είναι ένα marketplace με αρτιότητα, ευκολία και ασφάλεια, όπως κορυφαία e-commerce platforms παγκοσμίως. Και φυσικά το εξελίσσουμε συνέχεια, βελτιώνοντας την τεχνολογία και τις εξειδικευμένες λειτουργικότητές του.

Τα προϊόντα μπορεί να είναι και καινούργια, με το ταμπελάκι της αγοράς τους – πόσες φορές πήραμε ή μας δώρισαν κάτι και το μωρό μας δεν πρόλαβε να το φορέσει καν; Εάν είναι μεταχειρισμένα, δηλώνεται η κατάστασή τους, πολύ καλή, όταν είναι ελαφρώς χρησιμοποιημένα, ή καλή, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο μικρό ελάττωμα ή φθορά. Όταν πουληθεί, ο πωλητής καλείται να συσκευάσει το προϊόν σύμφωνα με οδηγίες, εκτυπώνοντας την προσυμπληρωμένη ετικέτα αποστολής με τα στοιχεία του αγοραστή και να το στείλει με το συνεργαζόμενό μας courier εντός 3 ημερών.

Όταν ο αγοραστής παραλάβει και εγκρίνει το προϊόν, τα χρήματα πιστώνονται άμεσα στον λογαριασμό του πωλητή. Για να ενθαρρύνουμε τις πωλήσεις, δίνουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης τιμής για διάστημα 48 ωρών, μέσω της λειτουργίας «Κάνε μια Προσφορά», από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και αντιπροσφοράς από τον πωλητή. Οι πωλητές αξιολογούνται και έχουν ως κίνητρο να παρουσιάσουν σωστά το προϊόν τους ώστε να μην ακυρωθεί η πώληση και το προϊόν τους επιστραφεί.

Κάθε εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί στο dashboard να επεξεργάζεται τα στοιχεία του και τα προϊόντα που έχει ανεβάσει προς πώληση, να βλέπει τις προσφορές που έχει λάβει, τις πωλήσεις και τις παραγγελίες του. Έχουμε φροντίσει ώστε το MomCycle να είναι ένα marketplace με αρτιότητα, ευκολία και ασφάλεια, όπως κορυφαία e-commerce platforms παγκοσμίως. Και φυσικά το εξελίσσουμε συνέχεια, βελτιώνοντας την τεχνολογία και τις εξειδικευμένες λειτουργικότητές του.

MomCycle

Έχετε μόνο αναγνωρισμένα brands; Για ποιο λόγο;

Ως προς το εμπορικό κομμάτι, επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα premium marketplace όπου οι γονείς θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα πουλώντας και αγοράζοντας επώνυμα ποιοτικά προϊόντα για τα παιδιά τους. Τα brands διασφαλίζουν αυτή την στόχευση, καθώς είναι πιο περιζήτητα και ανθεκτικά από κάτι χειροποίητο ή μη αναγνωρίσιμο. Έχουμε πολύ μεγάλη γκάμα που εμπλουτίζεται διαρκώς, και το εύρος των brands και των προϊόντων που ανεβαίνουν καλύπτει τιμές για κάθε προτίμηση και ανάγκη.

Δεν είναι τυχαίο που η αγορά του resale αναπτύσσεται ραγδαία, και ειδικά για τις νεότερες γενιές που θεωρούν αυτονόητη και «cool» επιλογή το να αγοράζουν μεταχειρισμένα.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την επιθυμία των γονιών να παίρνουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους και μέσα από το MomCycle τους δίνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν προϊόντα από ποιοτικά και αναγνωρισμένα brands στη μόδα, στη βόλτα, στη βρεφανάπτυξη, στο δωμάτιο, στα παιχνίδια, σε τιμές-ευκαιρία όλο τον χρόνο. Κάθε προϊόν είναι μοναδικό, νέες αφίξεις φτάνουν κάθε μέρα, και κανείς δεν χρειάζεται να περιμένει τις εκπτώσεις ή τις αλλαγές των εποχών για να βρει αυτό που ψάχνει.

Τι έχετε διαπιστώσει στους 15 μήνες λειτουργίας του MomCycle; Πουλάει το μεταχειρισμένο;

Η Ελλάδα είναι ακόμα πίσω σε σχέση με την πρωτοπόρο αμερικανική και τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες την αγορά pre-owned προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο που η αγορά του resale αναπτύσσεται ραγδαία, και ειδικά για τις νεότερες γενιές που θεωρούν αυτονόητη και «cool» επιλογή το να αγοράζουν μεταχειρισμένα. Στην Ελλάδα, το στίγμα για τα μεταχειρισμένα φθίνει και εξοικειωνόμαστε σταδιακά με μια νέα λογική: γιατί να αγοράζουμε καινούργια προϊόντα υπερκαταναλώνοντας φυσικούς και οικονομικούς πόρους, όταν μπορούμε να καταναλώνουμε πιο έξυπνα και οικολογικά.

Στους 15 μήνες λειτουργίας μας έχουμε εντυπωσιαστεί από τη διείσδυση που σημειώνουμε στην επαρχία, ενώ αρχικά προβλέπαμε ότι θα κινούμαστε μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έχουμε χρήστες κυριολεκτικά από όλη την Ελλάδα, έχοντας εκτελέσει παραγγελίες από την Ορεστιάδα μέχρι το Καστελλόριζο. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι αυξάνονται οι σταθεροί πελάτες μας και ότι, όταν κάποιος πουλήσει, μετά ανεβάζει συνέχεια προϊόντα, καθώς είναι σαν να έχει ένα δικό του «μαγαζί».

Παράλληλα, όταν κάποιος αγοράσει, μπαίνει στη λογική να πουλήσει κάτι που δεν χρειάζεται πλέον και να χρηματοδοτήσει έτσι τις τωρινές ανάγκες του παιδιού του. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους γονείς σε αυτό το νέο, πιο υπεύθυνο και οικολογικό μοντέλο κατανάλωσης. Το πιο πολύτιμο και αποτελεσματικό εργαλείο μας είναι το word of mouth. Εξαπλώνεται ταχύτατα και η κοινότητα γονιών που μας επιλέγει και μας εμπιστεύεται συνεχώς μεγαλώνει!

Κάποτε, έδιναν οι γονείς δύσκολα ρούχα από δεύτερο χέρι στα παιδιά. Ίσως μόνο από τα μεγαλύτερα αδέλφια στα μικρότερα. Λέτε πως έχει αλλάξει αυτή η νοοτροπία και, αν ναι, γιατί; Αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή και για περιβαλλοντικούς;

Είναι πολύ όμορφο που έχουμε την παράδοση του να παίρνουμε από συγγενείς και φίλους αναγκαία πράγματα για τα μωρά και τα παιδιά μας. Αποτελεί ευκολία, τύχη, και μια άμεση και απροσποίητη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, όσοι έχουν τη δυνατότητα, είναι πάντα σημαντικό και χρήσιμο να δωρίζουν ρούχα και εξοπλισμό σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Το MomCycle έρχεται να συμπληρώσει αυτές τις αυθόρμητες κοινωνικές μας συνήθειες, αλλά και να οργανώσει έναν νέο τρόπο κατανάλωσης.

Μπορεί να μας δίνουν αρκετά, αλλά κάτι να μας λείπει. Γιατί να μην το αγοράσουμε ελαφρώς μεταχειρισμένο σε πολύ μεγάλη έκπτωση από την αρχική τιμή πώλησής του; Αντίστοιχα, γιατί να μην ξεκλειδώσουμε τον «πλούτο» που κάθεται άχρηστος στις ντουλάπες και στους χώρους του σπιτιού μας, καλύπτοντας τις τρέχουσες ανάγκες των παιδιών μας; Και γιατί να μην υιοθετήσουμε τη λογική ενός οικολογικού τρόπου κατανάλωσης που καταπολεμά την αλόγιστη κατασπατάληση πόρων;

Όλες οι έρευνες για την αγορά του resale δείχνουν ότι ο κύριος λόγος μπορεί να είναι ο οικονομικός, ωστόσο, η βιώσιμη κατανάλωση είναι στη σκέψη όλων όσων επιλέγουν τα μεταχειρισμένα.

Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους γονείς σε αυτό το νέο, πιο υπεύθυνο και οικολογικό μοντέλο κατανάλωσης.

MomCycle

Στο MomCycle απευθύνονται συνήθως μαμάδες; Οι πατεράδες δίνουν το παρόν ενίοτε;

Η υπογραφή μας είναι το Νο 1 marketplace για γονείς. Απευθυνόμαστε σε μαμάδες και μπαμπάδες, και νιώθουμε ευγνωμοσύνη που το έχουν αγκαλιάσει και οι δύο. Tο MomCycle, ως όνομα, είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα του –μας άρεσε η σύνδεση της λέξης «Mom», με το συναίσθημα και το συμβολισμό της, με το «Cycle», συνθετικό των «upcycle-επαναχρησιμοποιώ» και «recycle-ανακυκλώνω»– έννοιες που παραπέμπουν στην κυκλική οικονομία, που είναι η βάση της επιχειρηματικής μας ιδέας.

Ποια είναι τα άμεσα και ποια τα μελλοντικά σχέδια του MomCycle;

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας, η ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων ώστε να ενισχυθεί η εμπειρία των χρηστών μας και να μεγαλώσει η αναγνωρισιμότητα του ΜomCycle σε όλη την Ελλάδα. Για το μέλλον, επιδιώκουμε να αντλήσουμε επενδυτικά κεφάλαια ώστε να εδραιωθούμε περαιτέρω στην ελληνική αγορά, αλλά και να επεκταθούμε σε δύο ακόμα ευρωπαϊκές αγορές σε βάθος τριετίας, αναπτύσσοντας local εκδόσεις του MomCycle, με στόχευση στο τοπικό κοινό.

Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, την αύξηση του καθημερινού κόστους ζωής καθώς και την ταχύτατη ανάπτυξη της αγοράς μεταπώλησης διεθνώς, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για το resale market, ένα ελληνικό success story με διεθνή εμβέλεια.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Το «the Boardroom» Αλλάζει το Πρόσωπο της Ελληνικής Ηγεσίας

Το Πλατάνι της Lotti Μueller Hagen Ανθίζει την Εύβοια

Τα Πολλαπλά Οφέλη του Δημόσιου Λόγου των Γυναικών

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+