Στην εποχή που τα social media δημιουργούν τη δική τους αλήθεια, οι σκανδαλώδεις αναρτήσεις του Elon Musk γράφουν τη δική τους ιστορία. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με την τεράστια επιρροή του και τους 210.000.000 ακολούθους, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στη (νέα) κυβέρνηση του Donald Trump, παρεμβαίνει συστηματικά σε εσωτερικές υποθέσεις χωρών. Ζητά παραιτήσεις κυβερνήσεων και σχολιάζει με απρέπεια δηλώσεις απερχόμενων ηγετών, απλώς και μόνο επειδή μπορεί – και με την ασφάλεια ότι ό,τι λέει βρίσκει αυξημένη ανταπόκριση στο προσωπικό μεγάφωνο που είναι η πλατφόρμα social media που αγόρασε για τον εαυτό του.
Μόλις χθες, απαντώντας στην ανάρτηση του Justin Trudeau, ο οποίος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Donald Trump ότι είναι προς το συμφέρον του Καναδά να γίνει «η 51η Πολιτεία» των ΗΠΑ, έγραψε «Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ο Καναδάς να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών», αντεπιτέθηκε γράφοντας στο X: «Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες».
Την ώρα που πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν –χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα– να καταλάβουν εάν ο Musk λειτουργεί σε συνεννόηση ή ερήμην του Trump, ο κύριος Tesla βρίσκεται νυχθημερόν στην πιο περίοπτη θέση της δημόσιας σφαίρας. Ως κυρίαρχος του παιχνιδιού της «αλήθειας» των social media, ο άνθρωπος που ρυθμίζει τους αλγόριθμους έτσι ώστε οι αναρτήσεις του να κάνουν πάταγο, έχει καταφέρει να γίνει, εκτός όλων των άλλων, και μέγας ταχυδακτυλουργός, ανακατεύοντας στο μαγικό του καπέλο αποτρόπαια σκάνδαλα με μισές αλήθειες.
«Βροχή» από Tweets με Αυθαίρετες Εκτιμήσεις
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τακτικής είναι η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε ο Musk στον προσφάτως εκλεγμένο πρωθυπουργό της Βρετανίας Keir Starmer. Με συνεχή tweets –πάνω από 40 μέσα σε 24 ώρες– επανέφερε στο προσκήνιο τη σκανδαλώδη αντιμετώπιση της δράσης συμμοριών αποτελούμενων ως επί το πλείστον από πακιστανικής καταγωγής πολίτες, οι οποίοι από το 1997 μέχρι και το 2013 κακοποιούσαν, βίαζαν και σκότωναν ανήλικα παιδιά, κυρίως κορίτσια, στην πλειονότητά τους το πολύ 11 χρόνων.
Οι αναρτήσεις του Elon Musk δεν έφερναν νέα στοιχεία στη δημοσιότητα. Το μόνο «καινούργιο» που υπήρχε ήταν οι αυθαίρετες εκτιμήσεις του μεγιστάνα της τεχνολογίας πως ο Keir Starmer, επικεφαλής των Εργατικών και εκλεγμένος από το καλοκαίρι πρωθυπουργός της Βρετανίας, συγκάλυψε το σκάνδαλο. Στην πραγματικότητα, ο Starmer, ο οποίος από το 2008 μέχρι και το 2013 ήταν επικεφαλής εισαγγελέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λάθος χειρισμούς, αλλά ουδέποτε στοιχειοθετήθηκε –τουλάχιστον έως τώρα– πως επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση.
Βιασμοί 1.400 Ανήλικων
Σύμφωνα με επίσημη ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2014 και φέρει την υπογραφή της Dr. Alexis Jay, προέδρου σήμερα της ανεξάρτητης αρχής για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί, με επιβεβαιωμένα στοιχεία, 1.400 περιπτώσεις ανήλικων παιδιών που από το 1997 μέχρι και το 2013 βιάστηκαν –ομαδικά πολλές φορές–, έπεσαν θύματα trafficking, κακοποιήθηκαν και κάποια από αυτά και δολοφονήθηκαν από σπείρες στη Βόρεια Αγγλία – στο Ρόδεραμ και σε άλλες πόλεις. Στην ίδια έκθεση διαπιστώνονται κραυγαλέες συλλογικές αποτυχίες από την αστυνομία και τις τοπικές αρχές, που απέρριπταν καταγγελίες, εκτιμώντας πως αυτά τα παιδιά συναινούσαν στους βιασμούς τους. Επιπλέον, επειδή οι δράστες ήταν πακιστανικής καταγωγής, ουδείς επιθυμούσε να κατηγορηθεί ως ρατσιστής, θυσιάζοντας τα ανήλικα πλάσματα στην απόλυτη «ανυπαρξία» τους.
Ο Ρόλος του Starmer
Το 2009, εννέα μήνες αφότου ο Starmer ανέλαβε επικεφαλής της Υπηρεσίας Εισαγγελίας του Στέμματος (CPS), ελήφθη η απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη κατά των φερόμενων ως δραστών. Οι δικηγόροι της υπηρεσίας υποστήριξαν ότι το θύμα δεν θα εμφανιζόταν αξιόπιστο ή πιστευτό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Starmer είχε λάβει γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης.
Το 2011, ο Nazir Afzal, ο τότε νέος επικεφαλής εισαγγελέας για τη βορειοδυτική Αγγλία, ανέτρεψε την απόφαση της CPS του 2009. Τελικά καταδικάστηκαν εννέα άνδρες, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2012 για τη σεξουαλική εκμετάλλευση 47 κοριτσιών. Ο Afzal δήλωσε το 2022: «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση ήταν να παραδεχτούμε ότι είχαμε απογοητεύσει τα θύματα όταν έκαναν για πρώτη φορά καταγγελία το 2008. Ο Starmer ήταν 100% πίσω από αυτή την απόφαση, το να παραδεχτούμε δημοσίως ότι είχαμε κάνει λάθος στο παρελθόν».
Στερεότυπα και Αξιοπιστία
Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Keir Starmer τo 2013 αναθεώρησε τις διαδικασίες και τις κατευθυντήριες γραμμές της Υπηρεσίας Εισαγγελίας του Στέμματος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες υποθέσεις, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι τα θύματα δεν θα αγνοούνται εξαιτίας στερεότυπων που υποτίθεται ότι υπονομεύουν τη αξιοπιστία τους. Το ζήτημα είναι κατά πόσο εφαρμόζονται αυτές οι συστάσεις και κατά πόσο η βρετανική κοινωνία –και όχι μόνο– μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα, αποτελεσματικά και χωρίς προκατάληψη υποθέσεις βίας κατά ανήλικων (και ενήλικων) κοριτσιών και αγοριών.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας στις επιθέσεις του Elon Musk: «Αυτοί που διαδίδουν ψέματα και παραπληροφορούν όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο πιο ευρύτερα μπορούν, δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα, αλλά για τον εαυτό τους».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Φοβού τον Trump ή Πώς το Meta Παίζει με τη Φωτιά