My Cava | Kρασί στο Ποτήρι, Γευσιγνωσίες, Εκδρομές σε Ελληνικούς Αμπελώνες

Στους λάτρεις του κρασιού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η οικογένεια Δημητριάδη είναι ευρέως γνωστή. Με πολλά χρόνια εμπειρίας σε όλες τις βαθμίδες παραγωγής και διαχείρισης του κρασιού, η νέα γενιά φαίνεται να έχει προσδώσει σε αυτή την κληρονομιά ιδιαίτερη εξωστρέφεια.

Εκπαιδεύοντας το Οινικό Κοινό

Η κάβα κρασιών My Cava εμπορεύεται και διανέμει τεράστια γκάμα κρασιών τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο αμπελώνα από τα δύο υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, το νέο κατάστημα λιανικής στο Παγκράτι, στην Αθήνα, αλλά και από τον ιδιαίτερο χώρο της στην ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο.

Στα δύο τελευταία σημεία, ο Στέλιος Δημητριάδης, το νέο αίμα της οικογένειας, έχει διαμορφώσει τον χώρο για οινικές δοκιμές, μέσα από ειδικό distiller, 20 επιλεγμένων ετικετών που αλλάζουν τακτικά.

Τόσο στο κατάστημα στο Παγκράτι όσο και στην Αγορά Μοδιάνο, η αισθητική του χώρου και η ευγένεια του Στέλιου και των συνεργατών του σε παρακινούν να δοκιμάσεις στο ποτήρι σου διαφορετικές ποικιλίες και ετικέτες πριν αγοράσεις κάποια φιάλη. Με το ζεστό χαμόγελο και το πάθος του για το κρασί σου προτείνει επιλογές που πιστεύει ότι σου ταιριάζουν, ενώ σε πείθει για το πόσο σημαντικό είναι στο να εκπαιδευτείς να πίνεις κρασί, καθώς έτσι σου ανοίγονται νέοι γευστικοί ορίζοντες. Εκτός αν τρως burger, που εκεί, όπως λέει, μπορείς να κάνεις μια εξαίρεση πίνοντας ένα αναψυκτικό του εμπορίου.

Ο δραστήριος Στέλιος Δημητριάδης δεν σταματάει ποτέ. Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να υπάρχει ένα φανατικό οινικό κοινό με διάθεση εξερεύνησης και ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να το προσεγγίσει για την ανάπτυξη της οινοφιλίας.

Σεμινάρια εισαγωγής και εξοικείωσης με τον κόσμο του κρασιού (4 κύκλοι τον χρόνο σε ομάδες 32 ατόμων), κλειστές γευσιγνωσίες, κάθετες και γευστικές δοκιμές με την παρουσία των οινοπαραγωγών, καθώς και επισκέψεις σε αμπελώνες στην ελληνική ύπαιθρο είναι μερικές από τις δράσεις της My Cava που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στη Βόρεια Ελλάδα.


Κάθετη Γευστική Δοκιμή της Τούλας Ταζογλίδου

Τι μπορεί να γυρεύει μια ιταλική ποικιλία στη Νάουσα, στη ζώνη του Ξινόμαυρου; Αυτό αναρωτηθήκαμε και εμείς αποδεχόμενοι το κάλεσμα της My Cava για μια κάθετη γευστική δοκιμή του Κτήματος Ταζογλίδου. Η Τούλα Ταζογλίδου, γεωπόνος, με 20 χρόνια εμπειρίας στο κρασί και προϋπηρεσία στην Μπουτάρης Οινοποιητική, ξέρει καλά να ξεχωρίζει τα πρέμνα από τα καλύτερα αμπελοτόπια και να τα κάνει κρασί.

Έτσι, αποφάσισε να ξεκινήσει το δικό της εγχείρημα το 2010 φυτεύοντας την ιταλική ποικιλία Μontepulciano σε ένα μικρό ιδιόκτητο αμπέλι στη Νάουσα. Ποικιλία που συστήνεται για τη ζώνη του Αμυνταίου Φλώρινας και δεύτερη πιο διαδεδομένη στην Ιταλία μετά το Sangiovese.

Με μικρή ιδιόκτητη έκταση, σε ύψος 150-250 μέτρων, για την παραγωγή ενός μικρού όγκου Μontepulciano (3.000 φιάλες) αλλά και Ξινόμαυρου, η Τούλα Ταζογλίδου έχει καταφέρει να μπει στη λίστα πολλών εστιατορίων στην Ελλάδα. Η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2011. Και μπορεί η ονομασία της ετικέτας «Ανεμόλια» του Μontepulciano να σημαίνει «λόγια του ανέμου», όμως η Τούλα Ταζογλίδου το είπε και το έκανε πράξη και σήμερα μας συστήνει 4 διαφορετικές ετικέτες.

Το 2013 οινοποίησε το Ξινόμαυρο «7 κλειδιά» από τα 7 αμπελοτόπια απ’ όπου προμηθεύεται κρασί (5.000 φιάλες) και ακολούθησαν το ροζέ Ξινόμαυρο «7 όνειρα» (2.000 φιάλες), το λευκό ενδιαφέρον blend Βιδιανού με Κυδωνίτσα (2.000 φιάλες) και φυσικά η εξέλιξη του Μontepulciano «Ανεμόλια», το καμάρι της Τούλας!

Και δεν έχει άδικο, μιας και στην κάθετη γευστική δοκιμή που διοργάνωσε ο στενός συνεργάτης της Στέλιος Δημητριάδης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της My Cava, ξεχωρίσαμε χρονιές που μπορεί να συνοδεύσουν απαιτητικά γεύματα με έντονα κρέατα και λιπαρά φαγητά.

Νικητής της δοκιμασίας, κατά τη δική μου κρίση, η χρονιά του 2014, με 13,5% αλκοόλη. Ένα κρασί με όγκο, έντονη γεύση που στην αρχή βγάζει κάτι από μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και στην πορεία –σαν να έχει ανοίξει στη μύτη σου– μια παλέτα από ακριβά πούρα. Μπορεί το 2014 να ήταν δύσκολη χρονιά, με πολλές βροχοπτώσεις, αλλά το αποτέλεσμα στο μπουκάλι έχει δυναμική παλαίωσης, ίσως και για τα επόμενα 5 χρόνια.

Επόμενο στη σειρά των προτιμήσεων ήταν η «Ανεμόλια» του 2017, με τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα άγρια φρούτα να πρωταγωνιστούν στη μύτη και στο στόμα και τις μοβ ανταύγειες να κλέβουν στο μάτι.

 Με αμπελοτόπια στον Τρίλοφο Νάουσας δεν θα μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε το Ξινόμαυρο «7 κλειδιά». Οι χρονιές 2018, 2017, 2016 και 2014 συνδυάστηκαν εξαιρετικά με τις ατομικές μερίδες τυριών που μας πρόσφεραν και την έντονη οξύτητα του Ξινόμαυρου να ξαφνιάζει ευχάριστα.

Η προσέγγιση της Ταζογλίδου στο Ξινόμαυρο και λόγω περιοχής (κοινή με τον Θυμιόπουλο) είναι κοντά στον αναμορφωτή της ποικιλίας. Αλλά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, που κάνουν τα κρασιά της περιζήτητα, με φανατικό κοινό από την εποχή ήδη που βγήκαν στην αγορά. Έχουν τη μύτη και την επίγευση του Ξινόμαυρου αλλά δεν είναι τόσο τανικά και με οξύτητες. Έχουν αυτή την ωραία, γεμάτη αίσθηση που σου δίνει το ρουστίκ Ξινόμαυρο με μια νότα λίγο πιο μοντέρνα.

Η εμπειρία έκλεισε με το ρεβανί Βέροιας και τους συμμετέχοντες να περιμένουν στην ουρά να κλείσουν θέση για την κυριακάτικη εξόρμηση της My Cava σε οινοποιείο στη Νάουσα.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα σεμινάρια της My Cava, επισκεφθείτε τη σελίδα της στο Facebook. Αλλά ακούστε τη συμβουλή μου και αναζητήστε σε ένα από τα υποκαταστήματά της τον ίδιο τον Στέλιο Δημητριάδη. Είμαι σίγουρη πως, μετά την επαφή μαζί του, θα γίνετε και εσείς μύστες του κρασιού και των εξορμήσεων σε αμπελώνες.

* Ευχαριστούμε την κ. Τούλα Ταζογλίδου για τις φωτογραφίες.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+