Ναύπλιo: Πρωτεύουσα της Απόδρασης

Το Ναύπλιο είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που διαβάζουμε στα βιβλία ιστορίας. Έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες, ακόμη και στους πιο απαιτητικούς.

Είναι μια πόλη που προσπαθεί να ζήσει μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Περπατάς στα όμορφα στενά και στους καλόγουστους πεζοδρομημένους δρόμους και χαίρεσαι να βλέπεις ποδηλάτες και ωραίες βιτρίνες μαγαζιών. Απολαμβάνεις τον χαλαρό ρυθμό και την επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους. Έχει και εδώ τα γνωστά μηχανάκια, με τη φασαρία και την έλλειψη αισθητικής, αλλά είπαμε, ούτε στον παράδεισο δεν είναι όλα τέλεια.

Αξίζει να απολαύσετε shopping στο Ναύπλιο. Ρούχα, αξεσουάρ, τοπικά προιόντα και κοσμήματα. Πολλά κοσμήματα. Ανάμεσα στα πολλά μαγαζιά με αναμνηστικά και είδη δώρων υπάρχει ένας χώρος που ξεχωρίζει, το Αρμιρίκι. Αφιερώστε του ώρα. γιατί είναι πολλά πράγματα σε ένα.

Είναι (και) μουσείο κλωστοϋφαντουργίας! Το Ναύπλιο απ’ ό,τι θα σας πει ο Κωσταντίνος Κουβαράς είχε πάνω από 10 εργοστάσια και πολλές οικοτεχνίες και βιοτεχνίες – ένα παρελθόν που δεν το κράτησαν ζωντανό. Εκεί θα δείτε φωτογραφίες, αλλά και αντικείμενα – έμπνευση για το σήμερα και ευκαιρία για νέες δημιουργίες που θα σας αρέσουν πολύ, όπως τα διάσημα t-shirts που είναι όλα ιδιαίτερα με εικόνες από εικαστικούς καλλιτέχνες.

Πρόταση Τριών Ημερών

Τρεις μέρες στο Ναύπλιο – μια πρόταση που έχει την υπογραφή του Βασίλη Παλιούρα. Είναι ο άνθρωπος που “τρέχει” το Leto Nuevo, ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη που έχει ιστορία 100 ετών.

Ο Βασίλης είναι ανήσυχος και ψαγμένος. Ξέρει να αξιοποιεί το χρόνο του και γι’ αυτό προτείνει αυτήν την εμπειρία. Με αφετηρία το ξενοδοχείο με την υπέροχη θέα, το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς και στην εστίαση, όταν με το καλό ολοκληρωθεί το εστιατόριο στην ταράτσα, υπάρχουν πολλά να κάνεις στην ίδια την πόλη, πριν ξεκινήσεις τις κοντινές αποδράσεις. Επιλέξτε ποιο από τα βασικά αξιοθέατα θέλετε να δείτε κάθε μέρα και οι τρεις μέρες θα σας φανούν τελικά λίγες.

Παλαμήδι

Το φρούριο Παλαμήδι είναι ένα στρατιωτικό “μπαρόκ” φρούριο στα ανατολικά της πόλης. Το ανέβασμα με τα σκαλοπάτια είναι από μόνο του μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Είναι χτισμένο σε έναν λόφο ύψους 216 μέτρων από τους Ενετούς, κατά τη δεύτερη κυριαρχία τους στην περιοχή (1686-1715). Το φρούριο ήταν ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο έργο, αλλά τελείωσε μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, μόλις σε τρία χρόνια, το 1714.

Οι προμαχώνες αρχικά είχαν αρχαιοελληνικά ονόματα, απέκτησαν τούρκικα ονόματα κατά την οθωμανική εποχή και ονόματα Ορθόδοξων Αγίων όταν το Ναύπλιο έγινε μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας από τους προμαχώνες, που ονομάζεται “Μιλτιάδης”, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ήρωα της ελληνικής επανάστασης.

Από το φρούριο μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς τον Αργολικό κόλπο και την πόλη του Ναυπλίου. Η πρόσβαση στο Παλαμήδι γίνεται με τα διάσημα 857 σκαλοπάτια του ή με αυτοκίνητο.

Πλατεία Συντάγματος

Η Πλατεία Συντάγματος είναι από τα πιο όμορφα σημεία στο Ναύπλιο. Αποτελεί το κέντρο της πόλης από το 1540, καθώς εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν το Σαράι του Τούρκου διοικητή της Πελοποννήσου.

Στο παρελθόν λέγονταν “Πλατεία Πλατάνου”, από τον ιστορικό πλάτανο που καταλάμβανε το μεγαλύτερο της μέρος, και “Πλατεία Λουδοβίκου”, προς τιμήν του πατέρα του Βασιλιά Όθωνα. Μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες ζήτησαν Σύνταγμα από τον τότε βασιλιά Όθωνα, πήρε το όνομα Πλατεία Συντάγματος, μαζί με την ομώνυμη και πιο διάσημη στην Ελλάδα πλατεία στην Αθήνα.

Η σημερινή της μορφή οφείλεται στην τελευταία ανακατασκευή της το 1980. Η Πλατεία Συντάγματος περιβάλλεται από μερικά σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως το τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και δεξιά του το βενετσιάνικο κτίριο που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Θέατρο Τριανόν απέναντι. Άλλα ιστορικά κτίρια είναι το ανάκτορο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μπούρτζι

Το Μπούρτζι είναι ένα μικρό νησάκι-φρούριο μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου – από τα πιο διάσημα τοπόσημα στην Ελλάδα. Όλοι οι επισκέπτες το φωτογραφίζουν και αναζητούν την καλύτερη γωνία για να το αποθανατίσουν.

Το φρούριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1473, ως μέρος της άμυνας της πόλης, για να την προστατεύουν από τους πειρατές και τους κατακτητές που έρχονταν από τη θάλασσα.

Το φρούριο χρησιμοποιούνταν για τον αρχικό λόγο της κατασκευής του μέχρι το 186, όταν και έγινε ο τόπος κατοικίας του δημίου της γκιλοτίνας. Μεταξύ 1930 με 1970 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, ενώ σήμερα είναι διάσημο αξιοθέατο.

Παραλία Αρβανιτιά

Με τα πόδια σε μία από τις πιο όμορφες διαδρομές στην Ελλάδα. Η παραλία έχει και beach bar και τη δυνατότητα για βουτιές από τα βράχια. Είναι ωραίο σημείο, με την ιστορία να κρέμεται από πάνω σας, όταν κολυμπάτε. Αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να χαλαρώσεις σ’ ένα σημείο όπου η θάλασσα αλλάζει ανάλογα με την εποχή και όταν έχει βοριά είναι σαν πισίνα.

 

Ακροναυπλία

Η Ακροναυπλία είναι από μόνη της ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το Ναύπλιο. Είναι και το σημείο που συνδέθηκε παλιά με το εμβληματικό Ξενία. Πρόκειται για μια βραχώδη χερσονησίδα και το παλιότερο κομμάτι της πόλης του Ναυπλίου, ενώ αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη της πόλης.

Μέχρι των 13ο αιώνα αποτελούσε μια πόλη από μόνη της, όμως έγινε μέρος της οχύρωσης του Ναυπλίου μετά την άφιξη των Ενετών και των Φράγκων. Κάποια μέρη των τειχών της Ακροναυπλίας είναι Κυκλώπεια, αποτέλεσαν δε τις βάσεις των μετέπειτα οχυρώσεων, με τμήματα που σώζονται μέχρι και σήμερα.

Κατά τη σύγχρονη εποχή, η Ακροναυπλία χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή και κατά τον 20ό αιώνα αξιοποιήθηκε ως πρόταση για διαμονή με υπέροχη θέα.

Πού Να Μείνετε

Στο Ναύπλιο, το Anthemion Suites & Villas προσφέρει μια ξεχωριστή και υψηλού επιπέδου εμπειρία. Μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, αποτελεί μια κορυφαία επιλογή φιλοξενίας, διαθέτοντας 12 πολυτελή δωμάτια με ξεχωριστό χαρακτήρα το καθένα, θερμαινόμενη πισίνα και εστιατόριο με μοναδικές μεσογειακές γεύσεις. Όλες οι παροχές του ξενοδοχείου υποστηρίζονται από υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με άψογη εξυπηρέτηση, προσωπική φροντίδα και απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το ξενοδοχείο Leto Nuevo είναι από τα πρώτα ξενοδοχεία του Ναυπλίου και βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, προσφέροντας εκπληκτική θέα στον επισκέπτη. Είναι η ιδανική επιλογή για άνετες και ξεκούραστες διακοπές και για να εξερευνήσεις τη γύρω περιοχή με τα πόδια.

Πού Να Φάτε

Στο εστιατόριο Valaora μέσα στο Anthemion Suites & Villas, που είναι σε μία γωνία του Ναυπλίου που δεν έχει πολύ κόσμο, θα δοκιμάσετε τη δημιουργική κουζίνα του Δημήτρη Παλιούρα και θα απολαύσετε ένα υπέροχο δείπνο σ’ ένα ήσυχο και ρομαντικό περιβάλλον.

Στην παραλία του Ναυπλίου θα δείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες για όλα τα βαλάντια – σχεδόν κολλητά το ένα με το άλλο. Στον Σαβούρα θα βρείτε νόστιμα πιάτα και ενημερωμένη λίστα κρασιών.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+