Από την ώρα που έκατσα στο γραφείο μου για να γράψω το άρθρο αυτό, 90 λεπτά πριν, έχω σηκωθεί γύρω στις 7 φορές για να φροντίσω το σχεδόν τριών μηνών μωρό μου.

Η κόρη μου είναι ήσυχη και συνεργάσιμη, κι η μαμά της έχει το προνόμιο να έχει αρκετή βοήθεια. Όμως, ο ρόλος της μητέρας, που συνδυάζεται με αυτόν της επαγγελματία, που συνδυάζεται με αυτόν της συζύγου… που συνδυάζεται με τη σειρά του με όλα όσα θέλω στη ζωή μου, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, διαμορφώνουν μια πολύπλοκη ταυτότητα που, ακόμη και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, συνιστά κάποιες μέρες, όπως τη σημερινή, πρόκληση.

Κάνω αυτή την έντονα προσωπική εισαγωγή γιατί αντιλαμβάνομαι, ίσως τώρα πιο πολύ από ποτέ, πόσο δύσκολο είναι να ισορροπήσει μια γυναίκα τους αντικρουόμενους καμιά φορά ρόλους αυτούς. Καταλαβαίνω επίσης ότι εύκολα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, κάποιος απ’ αυτούς είναι πιθανό να μείνει πίσω, όχι εξ επιλογής -άλλωστε η καθεμιά μας είναι ελεύθερη να χαράξει το δικό της δρόμο- αλλά εξ ανάγκης.

Τι υποστήριξη είναι αυτή που θα χρειαζόταν μια γυναίκα για να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων; Σίγουρα το κομμάτι child care παίζει ρόλο – είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο εν προκειμένω δεν θα ανοίξουμε. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το εργασιακό της περιβάλλον. Πόση ευελιξία της παρέχει; Αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του ρόλου της; Είναι σε θέση να κατανοήσει ότι το γεγονός ότι είναι γυναίκα την κάνει όχι λιγότερο ικανή στη δουλειά της ή λιγότερο αφοσιωμένη – απλώς, σε κάποια πράγματα, διαφορετική;

Τι υποστήριξη είναι αυτή που θα χρειαζόταν μια γυναίκα για να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων;

Κακά τα ψέματα, την κατανόηση αυτή είναι πιο πιθανό να τη βρεις όταν απέναντί σου έχεις μια γυναίκα – έναν άνθρωπο που την πρόκληση που ανέφερα παραπάνω την αντιλαμβάνεται βιωματικά. Όμως, το να βρεις απέναντί σου μια γυναίκα, προϋποθέτει ότι μια γυναίκα θα έχει φτάσει στην κορυφή, κάτι ακόμα σπάνιο τη χώρα μας, όπου μόλις 2 στις 10 διευθυντικές θέσεις ανήκουν σε επαγγελματίες γένους θηλυκού.

Αυτά και άλλα πολλά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μια φθινοπωρινή μέρα πριν λίγες εβδομάδες, σε ένα τραπεζάκι του Zonar’s, όπου βρέθηκα για να συζητήσω μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, τη Women Act, με δύο εκ των ιδρυτριών της – τη Μαρία Γιαννιού και τη Μαίη Ζαννή.

Βρήκα απέναντί μου δυο γυναίκες με κέφι και όρεξη για δουλειά, που από το υστέρημα του χρόνου και της ενέργειάς τους έστησαν μια μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση που υποστηρίζει το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες και θέλει να συμβάλει έμπρακτα σ’ αυτό, βοηθώντας τις γυναίκες στη χώρα μας να αναπτύξουν τις τεράστιες δυνατότητές τους σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, μέσα από την ενεργή συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.

Να λειτουργήσουν ως θύλακες αλλαγής, “ως πρωταγωνιστές και μεταρρυθμιστές του κοινωνικού γίγνεσθαι”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Το σχέδιο που προτάσσει η ηγετική ομάδα της οργάνωσης αποτελείται από μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, που στόχο έχουν να ανοίξουν το δρόμο δίνοντας ευκαιρίες, αλλά και απτές δεξιότητες στα μέλη της.

Η πρώτη τέτοια ενέργεια ήταν η Ακαδημία Ηγεσίας που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν μια εβδομάδα στο χώρο του Higgs στην Αθήνα, κατά τη διάρκειά της οποίας 30 δημιουργικές γυναίκες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με 5 ομιλητές που εξειδικεύονται σε ζητήματα ηγεσίας, διαμεσολάβησης, δημόσιου λόγου, κοινωνικών δικτύων και personal branding. Τον Φεβρουάριο σκοπεύουν να διοργανώσουν την επόμενη Ακαδημία Ηγεσίας, με στόχο ο θεσμός αυτός να εδραιωθεί και να αγγίξει ακόμη περισσότερες γυναίκες.

Άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες της Women Act είναι, μεταξύ άλλων, το internship programme της οργάνωσης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε νέες γυναίκες να κάνουν την πρακτική τους σε επαγγελματικούς φορείς του ιδιωτικού ή/και δημόσιου χώρου που υποστηρίζουν την πολιτική ίσων ευκαιριών και  ποικιλομορφίας, αλλά και το πρόγραμμα μεντόρων, μέσα από το οποίο καταξιωμένες επαγγελματίες σε μια σειρά από χώρους θα προσφέρουν ενθάρρυνση και καθοδήγηση στις νεότερές τους.

Στο μέλλον, δεν θα υπάρχουν γυναίκες ηγέτες. Θα υπάρχουν μόνο ηγέτες”, γράφει στο βιβλίο της “Lean In” η Sheryl Sandberg. Μέχρι τότε έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας. Έχουμε όμως και οργανισμούς όπως η Women Act, για να μας ωθήσουν “στην πράξη”. Να μας δώσουν την έμπνευση και την υποστήριξη να κάνουμε κάθε μέρα κι από ένα ακόμα βήμα για μια πιο δίκαιη, πιο ισότιμη πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Women Act, την ομάδα της, αλλά και τις δράσεις και τα προγράμματά της θα βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε την οργάνωση και στο Facebook, εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+