Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία η πληροφορία ταξιδεύει σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Σε έναν κόσμο όπου η ροή πληροφοριών είναι ανεξέλεγκτη, σημασία δεν έχει αυτό που γνωρίζουμε, αλλά πόσο γρήγορα μπορούμε να μάθουμε. Και μάλιστα, δεν αρκεί απλά να μαθαίνουμε, αλλά είναι κρίσιμο να μαθαίνουμε σωστά. Να έχουμε δηλαδή σωστή πληροφόρηση και όχι παραπληροφόρηση.
Έχω παρατηρήσει σε διαλόγους που κάνω με τους συνομήλικούς μου, ότι η πληροφόρηση σήμερα, την εποχή των social media, είναι συχνά ανακριβής, ελλιπής και όχι σπάνια, νόθα. Κι αυτό είναι εύλογο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σήμερα διαβάζουμε και αναπαράγουμε ό,τι ξεπετάγεται στην αρχική μας σελίδα στο Facebook ή στο Instagram, χωρίς να μπαίνουμε καν στη διαδικασία να διασταυρώνουμε το περιεχόμενό του.
Η πληροφόρηση σήμερα, την εποχή των social media, είναι συχνά ανακριβής, ελλιπής και όχι σπάνια, νόθα.
Εντάξει… δεν μας κατηγορώ. Δεν έχουν όλοι την όρεξη να περιπλανιούνται από εφημερίδα σε εφημερίδα (έστω και διαδικτυακά πλέον) και να διασταυρώνουν κάθε πληροφορία που λαμβάνουν. Αναρωτιόμουν, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε, όσο είναι δυνατόν, την έκθεση στην “λανθασμένη” πληροφορία; Πώς μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις γνήσιες από τις νόθες πληροφορίες που εμφανίζονται κάθε μέρα στην οθόνη μας και, μάλιστα, χωρίς να σπαταλήσουμε όλον τον πολύτιμο χρόνο μας;
Και μετά γνώρισα την αθηΝΕΑ. Για να διαβάζετε αυτό το newsletter, σίγουρα γνωρίζετε ποια είναι! Αλλά, για τους λίγους καινούργιους φίλους μας, θα κάνω μία σύντομη αναφορά.
Η αθηΝΕΑ, λοιπόν, είναι μία ιδιαίτερη ηλεκτρονική εφημερίδα που αναλαμβάνει να κάνει για εμάς όλη αυτήν τη βαρετή και χρονοβόρα δουλειά: να συλλέγει τις πληροφορίες, να τις αξιολογεί, να απομονώνει την είδηση από το σχόλιο και να μας την προσφέρει “έτοιμη στο πιάτο” κάθε μεσημέρι στο inbox μας.
Άλλωστε, στον 21ο αιώνα, δεν θα ξεχωρίσει αυτός που έχει πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά αυτός που έχει πρόσβαση στην πιο σχετική πληροφορία.
Σ’ αυτήν τη νέα στήλη εστιάζουμε κυρίως στις ανάγκες, τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του νεανικού κοινού.
“Youth4Youth” λοιπόν, ποιος είναι ο ρόλος του σε όλη αυτήν την ιστορία και γιατί το “You” παίρνει bold;
Πρόκειται για την εγκαινίαση μίας νέας στήλης στην αθηΝΕΑ, μία στήλη όπου δεν θα εστιάσουμε σε θέματα της επικαιρότητας όπως οι “νέες αποφάσεις της κυβέρνησης” ή “το τελευταίο tweet του Trump που κέντρισε για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον των social media” ή “μία ακόμη ατελέσφορη διαπραγμάτευση για το Brexit” – αλλά θα κλείσουμε λίγο τον κύκλο.
Σ’ αυτήν τη στήλη εστιάζουμε κυρίως στις ανάγκες, τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του νεανικού κοινού. Πιστεύουμε στη δυναμική της νέας γενιάς, μία γενιά που έχει δοκιμαστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό, μία γενιά που έμαθε ότι τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, και πρέπει να μάθει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται γρήγορα.
Σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε για δράσεις, συνέδρια, εθελοντικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς και εκδηλώσεις που απευθύνονται στη νεανική κοινότητα, μία κοινότητα που μοιράζεται ένα κοινό όραμα, όχι μόνο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.
Επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο διαλόγου, ένα παράθυρο που θα δίνει το βήμα σε πολλούς νέους αρθρογράφους να εκφράσουν τη γνώμη, τον προβληματισμό ή την κρίση τους πάνω σε επίκαιρα ζητήματα.
Επενδύουμε στη δημιουργία μίας κοινωνίας νέων, διαρκώς ενημερωμένων και έτοιμων να φέρουν την αλλαγή που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα.
Ακούμε συχνά ότι οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν. Και σ’ αυτό το παρόν πιστεύει η αθηΝΕΑ. Ένα παρόν που θα τολμήσουμε και θα διεκδικήσουμε μαζί. #Υouth4Υouth