Νικόλαος Σδούγγος: Χρέος του Δήμου Είναι να Ξεκινήσει Ξανά από τα Βασικά

Όταν προ μηνών σας ζητήσαμε να μας στείλετε τις ερωτήσεις που θα θέλατε εσείς να θέσετε στους υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, η ανταπόκρισή σας υπήρξε εντυπωσιακή. Με την ενεργή συμμετοχή σας στη διαδικασία αυτή μας δείξατε ότι συχνά είναι τα μικρά και καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν – κι ας μένουν κάποιες φορές στο περιθώριο του δημόσιου λόγου. Από τα ερωτήματα λοιπόν που μας στείλατε, φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε και συνεχίζουμε να υποβάλουμε σε υποψήφιους από ολόκληρη την Ελλάδα, που προέρχονται από ένα ευρύ ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Καλέσαμε καθέναν να διαλέξει τουλάχιστον 5 από αυτές που θεωρεί πιο κρίσιμες ή σχετικές με τις δικές του προτεραιότητες.

Ο Νικόλαος Σδούγγος γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στο Καραμπουρνάκι. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια φοίτησε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με ειδίκευση την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό. Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται στην εμπορία νωπών αλιευμάτων παράκτιας και μέσης αλιείας. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα.

Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα κάνετε για να αναβαθμίσετε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού;

Πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στην απαξία και την υποβάθμιση, λόγω της αμέλειας των δομών της αυτοδιοίκησης. H Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της. Είναι οι 5 δημοτικές κοινότητες και η δημοτική ενότητα Τριανδρίας. Σε όλες υπάρχουν σημεία απαξιωμένα και υποβαθμισμένα εξαιτίας της εγκατάλειψης. Χρέος του δήμου είναι να ξεκινήσει ξανά από τα βασικά. Η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και το πράσινο, είναι σημεία στα οποία όταν ο δήμος παρέμβει, όπως οφείλει, μπορεί να δώσει πάλι κίνηση, ζωή και ανάπτυξη στις περιοχές αυτές.

Κάποιοι δήμοι ξεχωρίζουν για την πρόοδό τους. Από ποια παραδείγματα -εγχώρια ή διεθνή- θεωρείτε ότι μπορούμε να μάθουμε;

Ο Δήμος Τρικάλων, ο Δήμος Ανάβρας, το Do it in Barcelona είναι μερικά από τα παραδείγματα που οι δήμοι πρέπει να έχουν ως Ευαγγέλιο καλών πρακτικών. Ο συνδυασμός των πρακτικών αυτών με τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της μπορούν να την αναδείξουν σε πόλο έλξης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρηματικών δράσεων και μεγάλων επενδύσεων

Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας;

To κουβάρι της παραβατικότητας ξεκινάει από τις παραμελημένες και σκοτεινές περιοχές ενός δήμου. Εκεί δημιουργούνται σημεία απόκρυψης και ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών. Οι περιοχές υποβαθμίζονται, οι δημότες τις εγκαταλείπουν και οδηγούμαστε σε μια ιδιότυπη γκετοποίηση. Εφόσον οι δήμοι δεν έχουν στη δικαιοδοσία τους μονάδες καταστολής, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Χρέος ενός δήμου είναι να φροντίζει όλες τις περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του με καλύτερο φωτισμό, με φροντίδα του πρασίνου και συμβολή της καθαριότητας, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα σημεία απόκρυψης και ανάπτυξης εγκληματικών συμπεριφορών. Επιπρόσθετα, η καθημερινή επικοινωνία του δημάρχου με τις αστυνομικές αρχές, βοηθάει στην καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων για την άμεση επέμβασή τους.

Τι ενέργειες θα αναλάβετε για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής σας; Πώς θα δώσετε χρώμα στην πόλη σας, ώστε να ανεβεί και το ηθικό των ανθρώπων εν μέσω κρίσης;

Μικρές και καίριες παρεμβάσεις. Pop-up parks, πρωτότυπα καθιστικά, υπαίθρια γυμναστήρια, μικρές αλλά ουσιώδεις πεζοδρομήσεις, μπορούν να αλλάξουν ολοκληρωτικά την εικόνα μιας περιοχής.

Τι σκέφτεστε να κάνετε σχετικά με την εικαστική ρύπανση (με σπρέι, μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, αφίσες κ.ά.) των κτιρίων -ιδιωτικών και δημόσιων-, των υπόγειων διαβάσεων, των πινακίδων, των αγαλμάτων και άλλων σημείων και επιφανειών της πόλης;

Άμεση αποκατάσταση όλων των βανδαλισμένων σημείων της πόλης. Καθαρισμός τους και επίστρωση με ειδικό anti-graffiti υλικό. Συντονισμός των εθελοντικών ομάδων της πόλης και υιοθεσία, σημείων της πόλης από τους ίδιους για την επιμέρους φροντίδα τους σε εβδομαδιαία βάση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου. Καθορισμός συγκεκριμένων σημείων έκφρασης της πόλης για την ελεύθερη δράση των graffiti groups.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+