Νίκος Καββαδίας: Τα Μάτια του ζήσανε τη Θάλασσα

Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, οι κριτικοί τον χλεύαζαν, γράφοντας ότι θα πρέπει στην επόμενη έκδοση να βάλει και ένα “γλωσσάρι” για να καταλαβαίνουμε τους στίχους. Πάντα εύστοχοι οι κριτικοί…

Λίγα χρόνια μετά, το έργο Ο Σταυρός του Νότου εξελίχθηκε στις Γραμμές των Οριζόντων, ηχογραφήθηκε σε live εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής και πιθανώς αποτελεί φαινόμενο ως προς την επιρροή του σε τρεις διαφορετικές γενιές.

Ας μη γίνω προβλέψιμος προτείνοντας τους 7 Νάνους στο S/S Cyrenia, οπότε ακούστε αν θέλετε τον William George Allum από τον Χρήστο Θηβαίο. Υπάρχει, φυσικά και η εκδοχή της μελοποίησης των ποιημάτων του Καββαδία από τους “Ξέμπαρκους” που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ αξιόλογη δουλειά – σας προτείνω ως μουσικό παράδειγμα Τις Γάτες των Φορτηγών.

Όμως, όποτε συζητώ για τον Καββαδία με ανθρώπους που αγαπούν τον ποιητή της θάλασσας, επιμένω ότι οι Γραμμές των Οριζόντων θα ήταν τέλειες αν συμπεριλάμβαναν και τη μελοποίηση του Δημήτρη Ζερβουδάκη Γράμμα σε Έναν Ποιητή, που ηχητικά μου ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

Τέλος, για τους φανατικούς της μοναδικής ζωής του Νίκου Καββαδία, μπορείτε να δείτε όλα τα μέρη, τα τοπωνύμια που αναφέρονται στα ποιήματά του, σε αυτό το χάρτη που με πολύ μεράκι έφτιαξε το Blog Civil. Μπατάβια, Κονακρι, Bay of Biscay, Μαρσίλια και τόσα ακόμα που μας ταξίδεψαν σε ένα σκληρό και συνάμα συναρπαστικό ναυτικό τρόπος ζωής που έχει για πάντα χαθεί.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor
Editor

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος και μόνιμος συντάκτης της αθηΝΕΑς. Ζει στην Αθήνα και προσπαθεί πολύ για να παραμένει ψύχραιμος. Ζει το σουρεαλισμό και δοκιμάζει τη λογική με όσα βλέπει και ακούει. Λατρεύει τους περιπάτους με την κόρη του και ανυπομονεί να βάλει στο γιό του Nirvana και Διάφανα Κρίνα. Στον ελεύθερο του χρόνο προπονείται στην πόλη και στα γύρω βουνά, καθώς παίρνει μέρος σε αγώνες ορεινού τρεξίματος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER