Ο Απόηχος της Επίθεσης του Ιράν

Ιράν

Σε μια περιοχή που βρίσκεται πάντα μια σπίθα μακριά από την ολική ανάφλεξη με επιπτώσεις παγκόσμιας κλίμακας, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν το Σάββατο βράδυ, ως αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Συρία που σκότωσε κορυφαίο Ιρανό στρατηγό;

«You got a win. Take the win», διαβάζουμε στο Axios ότι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στον Netanyahu, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Και πράγματι, είναι μια νίκη για τον Netanyahu το γεγονός ότι το 99% των πυραύλων και drones που έστειλε το Ιράν αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Σε μια στιγμή που το Ισραήλ είχε απομονωθεί διπλωματικά, εξαιτίας των χειρισμών του Netanyahu στη Γάζα, αλλά και τον σχεδιασμό χερσαίας επέμβασης στη Ράφα, το Ισραήλ είχε και πάλι στο πλευρό του τους Αμερικανούς, σε μια επίθεση που ήταν, πάντως, εξαιρετικά «ζυγισμένη» και από την πλευρά του Ιράν.

Η Τεχεράνη δεν θα μπορούσε να αφήσει μια πρόκληση όπως ήταν η αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού αναπάντητη. Και, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει ήταν μια κατά μέτωπο επίθεση στο Ισραήλ, είναι προφανές ότι ήταν μια κίνηση που δεν είχε στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά την εσωτερική εκτόνωση.

Πλέον, περιμένουμε να δούμε αν το Ισραήλ θα επιλέξει να κλείσει αυτό τον κύκλο έντασης πριν τεθεί εκτός ελέγχου ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο αυτό χορό. Έναν χορό στον οποίο, πάντως, ο Joe Biden ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να αρκεστεί σε αυτή τη νίκη και να μην προβεί σε αντίποινα, ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αυτά. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψαν και τις δύο χώρες σε αυτοσυγκράτηση. Το δε Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει ξανά με μεγαλύτερη σφοδρότητα εάν υπάρξουν αντίποινα στην προχθεσινή επίθεση.

Η λογική λέει ότι το ρίσκο είναι τόσο μεγάλο που ο Netanyahu θα βρει έναν τρόπο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο για τώρα. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ούτε μια Bαρετή Στιγμή στην Τουρκία

Παλαιστίνη: Ο Λιμός Μαστίζει, ο Netanyahu Ανένδοτος

Joe Biden | Δύσκολες Ισορροπίες και Κόκκινες Γραμμές

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+