Παλαιστίνη: Ο Λιμός Μαστίζει, ο Netanyahu Ανένδοτος

Παλαιστίνη

Ο εξάχρονος Fadi al-Zant πάσχει από κυστική ίνωση. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 –όταν η Χαμάς εισέβαλε στα ισραηλινά εδάφη και ως αποτέλεσμα ξεκίνησε ένας ανελέητος με άγνωστη έκβαση πόλεμος– έπαιρνε τα φάρμακά του και σιτιζόταν κατάλληλα. Πλέον η οικογένειά του δεν μπορεί να βρει ούτε τα φάρμακα ούτε τα τρόφιμα που χρειάζεται το παιδί. Ο μικρός Fadi al-Zant πριν από τον πόλεμο ζύγιζε 30 κιλά. Τώρα ζυγίζει μόλις 12.

Έπειτα από πέντε και πλέον μήνες από την έναρξη της αντεπίθεσης του Ισραήλ, οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό στη Γάζα είναι εκτεταμένες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, τα περισσότερα από τα 27 παιδιά που περιέθαλπε το νοσοκομείο Kamal Adwan, το οποίο φρόντιζε τον Fadi, έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο λιμός είναι προ των πυλών στη Γάζα. Ιδιαιτέρως στο βόρειο τμήμα της, όπου ο πληθυσμός κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος με ευρείας έκτασης έλλειψη τροφίμων. Σύμφωνα με την έκθεση της Integrated Food Security Phase Classification (IPC), ολόκληρος ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει ήδη υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, προειδοποιεί ότι οι συνθήκες λιμού στη βόρεια Γάζα μπορεί να απέχουν μόνο μέρες ή εβδομάδες, ενώ για την κεντρική και νότια Γάζα προβλέπεται μέχρι τον Ιούλιο.

Η IPC καθορίζει τον λιμό «ως μια ακραία στέρηση τροφής», στην οποία «η πείνα, ο θάνατος, η εξαθλίωση και τα εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οξέος υποσιτισμού πιθανότατα θα είναι εμφανή», ενώ για να χαρακτηριστεί μια κατάσταση έλλειψης τροφής λιμός θα πρέπει το 20% των νοικοκυριών να αντιμετωπίζει «ακραία έλλειψη τροφής», το 30% των παιδιών να υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και δύο ενήλικες ή τέσσερα παιδιά ανά 10.000 άτομα να πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα ή οξύ υποσιτισμό.

Μέχρι στιγμής, η IPC έχει καταγράψει –από την ίδρυσή της το 2004– δύο περιπτώσεις λιμού: στη Σομαλία το 2011 και στο Νότιο Σουδάν το 2017.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres, σχολιάζοντας την περασμένη Δευτέρα την έκθεση της IPC, δήλωσε πως «πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ανθρωπογενή καταστροφή. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι (αυτή η καταστροφή) μπορεί να σταματήσει».

Τα γεγονότα όμως δεν συνάδουν με κάτι τέτοιο. Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν πλήθη εξουθενωμένων από την πείνα ανθρώπων έσπευσε να πάρει ό,τι μπορεί από κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε στη Γάζα, με αποτέλεσμα, όπως παραδέχτηκαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, στρατιώτες να πυροβολήσουν εναντίον τους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Δύσης συνεχίζεται, αλλά ούτε είναι αρκετή ούτε μπορεί με αυτή να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που βιώνει (και) ο άμαχος πληθυσμός, με την κατάπαυση του πυρός να θεωρείται μοναδική διέξοδος.

Διεθνείς Εκκλήσεις

ΠαλαιστίνηΟ πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, όμως, αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, παρά τις διεθνείς πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είπε στον Netanyahu ότι ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα είχε ολέθρια αποτελέσματα και πρέπει να αποφευχθεί. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι κατέστησε «εξαιρετικά σαφές» στον Αμερικανό πρόεδρο πως ο ίδιος και όλοι οι συνεργάτες του «είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων (της Χαμάς) στη Ράφα και πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά με χερσαία επιχείρηση».

Μόλις χθες το Ισραήλ, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που για πρώτη φορά αξιώνει να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, συνέχισε και σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις. Η έγκριση της απόφασης οφείλεται στην αποχή των ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έθεταν βέτο σε μια τέτοια προοπτική. Η έκβαση της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε από όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, αλλά οι σχέσεις Biden-Netanyahu είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή», τονίζοντας πως η ώθηση των Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά θα έθετε σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε πως «Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια εκεχειρία γρήγορα [..]».

Ακόμη και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz –η Γερμανία είναι πάντα εξαιρετικά προσεκτική σε ό,τι αφορά το Ισραήλ– μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Netanyahu τόνισε πως «όσο πιο απελπιστική γίνεται η κατάσταση των ανθρώπων στη Γάζα τόσο περισσότερο γεννάται το ερώτημα: όσο σημαντικός κι αν είναι ο στόχος, μπορεί να δικαιολογήσει τόσο τρομερά υψηλό κόστος ή μήπως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να πετύχεις τον στόχο σου;».

Προφανώς για τον Benjamin Netanyahu δεν υπάρχει άλλη οδός. Γιατί, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η νίκη του στον πόλεμο με τη Χαμάς είναι ίσως ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσει την κατακερματισμένη και εντός της χώρας του δημοφιλία του.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Ουκρανία, για Πόσο Ακόμη;

Joe Biden | Δύσκολες Ισορροπίες και Κόκκινες Γραμμές

Γιατί οι Ιρλανδοί Ψήφισαν «Όχι»;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+