Ουκρανία, για Πόσο Ακόμη;

Ucraine

Όταν τον Φεβρουαρίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εισέβαλε στην Ουκρανία, κάποιοι προεξοφλούσαν ότι σε τρεις ημέρες θα είχε φτάσει μέχρι το Κίεβο. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν και δύο χρόνια μετά ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την έκβαση αυτού του πολέμου. Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι πως θα διαρκέσει για τουλάχιστον πολλούς μήνες ακόμη.

Αν και οι δύο πλευρές διατείνονται ότι η νίκη θα είναι δική τους, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη η άποψη ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο επικρατεί όλο και περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Υποστήριξη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί. Υποσχέθηκαν, μάλιστα, να μειώσουν τις πηγές εσόδων της Ρωσίας και να εμποδίσουν τις προσπάθειές της να ανασυγκροτήσει την πολεμική της μηχανή. Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν χρηματοδότηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, προς το παρόν, η εκ νέου βοήθεια από τις ΗΠΑ δεν προχωρά, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί μπλοκάρουν το ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο χρηματοδότησης προς το Κίεβο.

Οικονομικές Κυρώσεις στη Ρωσία

Στο πλαίσιο αποδυνάμωσης της πολεμικής μηχανής του Putin, ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο, επιδιώκοντας να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει, καθώς και για τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Alexei Navalny, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα 500 νέες κυρώσεις. Από την έναρξη του πολέμου, μαζί με χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, έχουν επιβάλει περισσότερες από 16.500 κυρώσεις στη Μόσχα. Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2% το 2023 και προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2024.

Ανθρώπινες Απώλειες και Εφιαλτικά Σενάρια

Από την άλλη πλευρά η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιστέκεται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, καθώς είναι σε έλλειψη ακόμη και τα πολεμοφόδια. Η δεινή θέση των Ουκρανών αντικατοπτρίζεται και στη χθεσινή δήλωση του Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αποκάλυψε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες. «Τριάντα μία χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό. Όχι 300.000, ούτε 150.000 χιλιάδες, όπως λένε ο Putin και ο κύκλος των ψευτών. Αλλά καθεμία από τις απώλειες αυτές είναι μια μεγάλη απώλεια για εμάς», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε τον αριθμό των τραυματιών, καθώς αυτό θα βοηθούσε, όπως είπε, τον ρωσικό στρατιωτικό σχεδιασμό.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Η Ρωσία, η οποία δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις, υπέστη κι αυτή μεγάλες απώλειες. Επιπλέον, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 8.000 άνθρωποι –άμαχοι και στρατιώτες– βρίσκονται σε ρωσική αιχμαλωσία, ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι, κυρίως στρατιωτικοί, έχουν απελευθερωθεί σε δεκάδες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου. Επιπλέον, πριν από ένα χρόνο το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης απήγγειλε κατηγορίες στον Ρώσο πρόεδρο για μαζική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Ακόμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, πάνω από 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, θα χρειαστούν τη συνδρομή τους φέτος, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των Ουκρανών που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ανέβηκε από το 5% στο 24% μέσα σε ένα χρόνο και σχεδόν 4.000 σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στο Ντονέτσκ, το ποσοστό της καταστροφής ανέρχεται στο 80% και σε όλη την επικράτεια μόνο ένα στα τρία παιδιά παρακολουθεί ζωντανά τα μαθήματά του.

Ωστόσο, παρότι η θέση της Ουκρανίας είναι εμφανώς δυσμενέστερη από αυτήν της Ρωσίας, κανείς από τους δύο ηγέτες δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, κάτι που οδηγεί τους στρατιωτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μια πιθανή αναμέτρηση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία μέσα στα επόμενα 5-8 χρόνια, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μετά τον Alexei Navalny Τι;

Biden Vs Trump | Το Θέμα δεν Είναι η Ηλικία

Το Νέο Τουρκικό Κράτος: Aπό τα Πανηγύρια στα «Μπουζούκια»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+