Ένοχος για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία -δηλαδή και για τις τρεις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί- κρίθηκε από το δικαστήριο της Μινεάπολης ο Derek Chauvin, ο πρώην αστυνομικός που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd τον περασμένο Μάιο.
Αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης, ο Chauvin μεταφέρθηκε εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου για να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι τα 40 χρόνια κάθειρξης. Είναι πάντως πιθανό η ποινή να είναι τελικά αρκετά μικρότερη και θα ανακοινωθεί σε 8 εβδομάδες.
Πρέπει να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του νόμιμου λιντσαρίσματος για πάντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά o αιδεσιμότατος Jesse Jackson
Για “σημείο καμπής στην ιστορία” έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του Floyd, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, αναγνωρίζοντας ότι τίποτα δεν θα φέρει τον George Floyd πίσω στη ζωή, τόνισε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να είναι “ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική”.
Το βήμα αυτό προς τα εμπρός δεν θα είναι ασφαλώς αυτόματο. Το τεράστιο κίνημα αντιδράσεων που ξέσπασε στις ΗΠΑ στον απόηχο του θανάτου του Floyd για την αστυνομική βία αλλά και τη φυλετική ισότητα στη χώρα παραμένει ζωντανό, όπως εξακολουθούν και τα περιστατικά βίας που οδηγούν στο θάνατο Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας. Λίγα μίλια μακριά από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Floyd, σκοτώθηκε, πριν λίγες μέρες, από τα πυρά μιας αστυνομικού ο 20χρονος Daunte Wright.
Οι αστυνομικοί που κατέθεσαν εναντίον του πρώην συναδέλφου τους Chauvin, προσπάθησαν να τον κατηγοριοποιήσουν ως “bad apple”, τοποθετώντας έτσι το περιστατικό εκτός των συνήθων πολιτικών και της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σώμα.
Για τον λόγο αυτό, ο ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων αιδεσιμότατος Jesse Jackson δήλωσε στο CNN ότι η απόφαση προκαλεί “ανακούφιση, αλλά ο εορτασμός είναι πρόωρος”. “Θα θάψουμε τον Daunte την Πέμπτη, οι δολοφονίες συνεχίζονται. Πρέπει να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του νόμιμου λιντσαρίσματος για πάντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το να σκοτώνει ανθρώπους η αστυνομία ισοδυναμεί με νόμιμο λιντσάρισμα.
Στην περίπτωση του Floyd, η ύπαρξη του βίντεο που αποτυπώνει τις σπαρακτικές τελευταίες στιγμές πριν ξεψυχήσει αποτέλεσε σημαντικό πειστήριο στη δίκη, χωρίς να αφήνει χώρο για εναλλακτικές ερμηνείες. Όμως, εξακολουθούν να παραμένουν σπάνιες οι διώξεις αστυνομικών για τέτοια περιστατικά και ακόμα πιο σπάνιες οι καταδίκες, όταν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.